Опасения: Демократите въвеждат цензура... в името на свободата

3626
Опасения: Демократите въвеждат цензура... в името на свободата
Снимка: iStock

Неколцина избрани вече са наясно какво предстои да се случи на "Срещата на върха за демокрация", свикана от американската администрация следващата седмица. Всъщност точно те са и тези, които почти лично диктуват на американския президент Джо Байдън подробностите за това как да се проведе тази среща. Същността на събитието, според тях, трябва да бъде в това демократичните държави да сключат пакт срещу дезинформацията.

Това е така, защото изведнъж интернет и социалните мрежи се оказаха пълни с данни и мнения, които по никакъв начин не съвпадат с ортодоксалността на истинските демократи - такива като Байдън и неговата партия, както и техните европейски съмишленици. Либералите смятаха, че интернет ще е тяхното неразрушимо оръжие за налагане на идеологическото изравняване по целия свят или поне на целия Запад. Но се оказва, че техните противници могат да използват същите платформи и ресурси, за да им възразяват, представете си само.

Според наскоро излезлия доклад на Института Аспен администрацията на Байдън трябва да ограничи достъпа до информационната среда на несъгласните в САЩ с тази политика чрез въвеждането на още по-сериозна цензура. След този доклад се появи и статия в списание Foreign Affairs в същия дух, но и с добавката, че на "Срещата на върха за демокрация" всички държави трябва да се ангажират да направят същото.

Журналист от Капитал с разкритие за автоцензура на "Конрад Аденауер" заради критики към правителството

"Можеше и за нещо по-приятно да си върна профила, но какво да се прави. Вместо някоя хубава история – история за това как фондаци...

Според авторката на материала Нина Янкович отговорът на това предизвикателство се крие в Алианс за бъдещето на интернет. Интернет, по думите ѝ, трябва да е свободен. Тоест свободен от всички републиканци, популисти, патриоти, изобщо - привърженици на възгледи, неприятни за истинските демократи. Според нея това изисква всички участници в срещата на върха да приложат единни правила и технически решения, така че, ако например даден потребител (или цял сайт) бъде забранен в една мрежа, той да няма възможност да се прехвърли към други мрежи или платформи.

Да оставим настрана въпроса кой ще определя в мащаба на цяла група държави какво може и какво не може да се пише и казва в този добре организиран информационен концентрационен лагер. Ясно е, че ще се намерят такива хора. Нещо повече - те вече от доста време водят борба не само за това какво може да се казва, но и как точно, с какви думи е правилно да се изразяваме.

Ето един свеж пример – от материал на един от „неправилните“ и „недемократични“ автори, американския журналист и писател Род Драйер.

С цитати от Оруел и от собствените си книги той разказва какви инструкции изпращат бюрократите от централата на Европейския съюз на своите служители. И дума не може да става, например, тези служители да критикуват неконтролирания приток на африкански мигранти към Европа или пък еднополовите бракове. Диктуват им се точните думи, с които трябва да се подкрепят всички посочени явления (и много други). И това трябва да важи за всички компании и ситуации.

Александър Симов даде пример за цензура във Фейсбук

"Нещата са драматични. Както сами знаете бъдещият прессекретар на Байдън ще е еуфорична дама на име Джейн Псаки (същата, която щеше да ...

Генерираните инструкции са разделени на три колони: тема, грешни думи и правилни думи. Ето и примери. В колона първа: не използвайте думата „европейци“, когато описвате хората, живеещи в Европа, защото не всички те са граждани на ЕС. Колона втора: „Днес всички европейци са под закрилата на новите правила“ (това не може да се каже). Трета колона: „Днес всички хора, живеещи в ЕС, са защитени от новите правила“ (така вече е правилно да се каже).

И още – не е правилно да се говори за мечтата на фантастите от миналия век – „колонизацията на Марс“, а само за „заселването на Марс“. Защото някой от Африка може да се разстрои от думата "колонизация". Също така вместо „Коледа“ е добре да се използва просто „празници“, а вместо „азиатец“ – „посетители от Япония“ или други страни. Колкото до лесбийки или хермафродити – там вече е ясно как е правилно да се изразяваме. Така че в документа всичко е много подробно описано, той е достатъчно дълъг. И далеч не е единственият, тъй като подобни инструкции отдавна се разпространяват, писмено и устно, а тези, които отказват да ги следват, ще бъдат просто изгонени - е, не от всички професии, на такива хора е позволено да работят нещо с ръцете си (все още).

Тоталната цензура в интернет (и в живота като цяло), която проповядват демократите, ще се случи тогава, когато, по думите на Род Драйер, „няма да остане нито един европеец, който още да си спомня стария начин да се говори и пише, ще ги има само фалшифицирани методи, които разрушават концепцията за семейство, църква и нация”.

По материали на Дмитрий Косирев, РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com