X
 
 

Отбранителният план на ЕС: Какво може да се обърка?

2040 22
Отбранителният план на ЕС: Какво може да се обърка?
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейският съюз (EС) вече си има „геополитическа Европейска комисия“. Или с други думи е устремен да поеме повече отговорности по отношение на собствената си сигурност – амбициозен план за развитието на европейското отбранително сътрудничество и на военната наука и технологии. Какво може да се обърка?

Такъв въпрос задават от европейската редакция на списание Politico в материал, представен от Actualno.com със съкращения. В анализа се търсят отговорите за бъдещето на отбраната на Общността на страните членки.

САЩ ще имат щабен корпус за координация с Европа

Сухопътните сили на САЩ създадоха допълнителен щабен корпус, който трябва да координира действията на американските военни и техните ев...

От медията са категорични, че сигурността е сърцето на националния суверенитет. "И дори по-ентусиазираните за общата отбрана правителства като Франция например, не са твърде мотивирани да разпръскват силите си, а другите страни в Централна Европа разглеждат НАТО и САЩ като своя основен и надежден защитник", смята още изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Politico e скиптичен в успеха на общия Европейски отбранителен съюз. И се аргументира с четири причини, които могат да доведат до неговия абсолютен крах. 

Хляб преди оръжията

Дългосрочният европейски бюджет може би ще се окаже най-непосредствената опасност. "Комисията предложи 13 млрд. евро за кофинансиране на междуграничните военни техлологии и развитие. Това ще е така наречения Европейски отбранителен фонд и той ще бъде първият опит ЕС да ползва бюджета си за отбрана – и за да подчертае този приоритет, Брюксел създаде Канцелария за отбранителните индустрии и Космоса в Европейската комисия за вътрешния пазар, ръководена от Тиери Бретон", отбелязва изданието.

Става ясно, че целта е свързана с това правителствата просто да произвеждат собствено оборудване чрез съвместни усилия. Така ще се избегне дублиране на военна техника и в някаква степен зависимост - разбира се, от Вашингтон. Само че заради Brexit, който оставя голяма дупка в общия бюджет на страните членки, финландското европейско председателство предложи намаляването на парите по фонда за отбрана.

Падението на Запада: Основата на световния ред се руши

Най-голямата среща на политици, отговарящи за въпросите на сигурността и отбраната и външната политика ще бъде посветена на търсенето...

От Politico считат, че ЕС върви към това да "да се напъне и да роди мишка. И да предизвика смеха на Москва, Вашингтон и Пекин", по отношение на военната индустрия. 

Колебания и мрънкане

Националнитe правителства всъщност не могат да се справят с това да вземат общо решение за същата тази обща сигурност. "От началото на годината министрите на външните работи на страните не могат да решат дали и каква военна роля ЕС трябва да изиграе, за да сложи край на гражданската война в Либия, която представлява заплаха за сигурността за Европа. Те наложиха само символични санкции на Турция, заради сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър, член на ЕС. И те се опитваха дълго време да заемат съвместна позиция по плана на президента на САЩ Доналд Тръмп за израелско-палестинско мирно уреждане – план, който унищожава десетки международни резолюции в полза на Израел", привежда конкретни примери изданието.

Всичко това прави Общността в очите на големите геополитически играчи, меко казано, безсилна. И случващото се идва на фона на все по-категоричната намеса на страни като Русия и Турция в страни с въоржени конфликти и постоянна ескалация на напрежението по различни пътища.

ЕС се разминава и по още един показател в тази си част - комуникацията между лидерите на Съюза и лидерите на отделните страни членки. "Новият ръководител по външната политика на Общността Жосеп Борел обяви амбициите си да изпрати военна мисия на ЕС, за да приложи спазването на мирните споразумения в Либия, както и да наложи системно нарушаваното оръжейно ембарго на ООН над северноафриканската страна. Но междувременно Франция подкрепя генерал Халифа Хафтар и неговите сили, които се борят срещу поддържаното от Италия правителство в Триполи на Файез Сарадж, и така обща европейска сила в Либия изглежда все по-малко вероятна". Ето още един пример за разделение на мненията. И на действията.

Politico: Пада подкрепата за НАТО в Германия и Франция

Значителна намалява популярността на НАТО във Франция и Германия през последните години, показва проучване, публикувано от Pew Research...

Гладко протичаща мисия

Който следи процеса по взимане на решения в ЕС, знае, че Общността е обременена от множество бюрократични забавяния при вземането на всяко решение. Ето защо Politico вижда в коалициите от страните членки предпочитана опция за намеса във всички, освен по-малко рискованите военни конфликти. Опасността обаче е, че такива коалиции вероятно ще се впуснат с прекомерна доза оптимизъм или пък с недостатъчно сили в мисиите си, след което ще се натъкнат на неприятности. И в крайна сметка отново ще имат нужда от помощта на САЩ.

За да подкрепи твърденията си, изданието припомня случилото се в Босна през 90-те години. Тогава водените от Великобритания и Франция мироопазващи сили под знамето на ООН бяха безсилни наблюдатели - дори цели за босненските сърби, докато президентът на САЩ Бил Клинтън не поведе въздушната кампания на НАТО, с която прекрати конфликта. И това стана за срам на европейските сили. 

Четвърт век по-късно и виждаме как Франция се опитва да създаде европейска коалиция, която да опази свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, пътя към Персийския залив, след като там се случиха множество нападения срещу плавателни съдове, които са приписвани на Иран. Франция се опитва също така да разположи спецчасти срещу радикалните ислямисти в региона на Сахел, Африка. Париж обаче не може да си осигури помощта на другите страни за инициативите си. 

Изключването на Великобритания 

А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание...

Не без основание идва и ситуацията около Brexit. Великобритания може вече да не стои на пътя на европейската отбранителна интеграция, но раздялата с Лондон вероятно ще подкопае военния ентусиазъм на ЕС.

Великобритания допринасяше за 25% от военния бюджет на ЕС и Лондон, заедно с Париж, е най-активната ядрена сила в Общността - с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Великобритания има и най-голямата военна индустрия и силни разузнавателни служби.

След като премиерът на страната Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС, но тя да остане посветена на европейската отбрана – чрез НАТО – изглежда малко вероятно Лондон да реши да се присъедини към военните операции на ЕС, където да има думата по-малко дори от страна членка.

Европейската отбрана може да се окаже най-потърпевша от евентуална търговска война между Великобритания и ЕС, а ако се стигне до разваляне на сделката за Brexit, това може да свали до много ниски нива възможностите на ЕС да организира военен потенциал, считат още в заключение от редакцията на Politico.

Още по темата ще откриете в тези материали.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Статията е пронизана от руските опорни точки за "неспособност" на ЕС да движи работите си и за предстоящия крах на проектите му. Това са перверзните мечти на руските водачи за разпад на всичко по-богато, по-развито и по-щастливо от тяхната кочина. За да ги постигнат дават стотици милиарди - купуват политици и цели партии, купуват медии, за да дезинформират.Вместо да вложат тези милиарди за станда виж още ›› рта на собствания си подивял от мизерия, лъжи и шовинизъм народ.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нищо неможе да се обърка, защото ЕС е сърцето на НАТО, а НАТО Смля ссср, ще смеле и русия!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Така е!
  : 2 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нищо неможе да се обърка, защото ЕС е сърцето на НАТО, а НАТО Смля ссср, ще смеле и русия!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Така е!
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нищо неможе да се обърка, защото ЕС е сърцето на НАТО, а НАТО Смля ссср, ще смеле и русия!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Численото превъзходство на НАТО не е най-важното! НАТО превъзхожда останалите в качествено отношение в пъти също така! Гордостта на руското ракетостроене, С400 бяха пометени от старомодните Томахуук за секунди, бойните им самолети изпопадаха без бой /само миналата година 56/, а руските танкове трябва да бъдт теглени, за да не задръстват парада на червения площад, но какво ще правим с руската авиац виж още ›› иа - http ://www .faktor.bg/smotanyatzi/77474-burlatzi-v-armiyata-rusiya-zapochna-uchenie-zaradi-srestata-na-nato.html
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нищо неможе да се обърка, защото ЕС е сърцето на НАТО, а НАТО Смля ссср, ще смеле и русия!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Численото превъзходство на НАТО не е най-важното! НАТО превъзхожда останалите в качествено отношение в пъти също така! Гордостта на руското ракетостроене, С400 бяха пометени от старомодните Томахуук за секунди, бойните им самолети изпопадаха без бой /само миналата година 56/, а руските танкове трябва да бъдт теглени, за да не задръстват парада на червения площад, но какво ще правим с руската авиац виж още ›› иа - http ://www .faktor.bg/smotanyatzi/77474-burlatzi-v-armiyata-rusiya-zapochna-uchenie-zaradi-srestata-na-nato.html
  : 3 !
 • Доктор Бахтин 7 Доктор Бахтин преди 1 седмица Профил на трол?
  Русия си има Путин, ние си имаме Пую.А преди си имахме и Путьо. Путьо Юлиянкин,(понастоящем Дескин) :))
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Бахти Мамата - «Путин есть — ума не надо. »
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Сельский театр. Пьеса "Путин и НАТО" - https ://youtu.be/Cc-iDaZyrqM
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Оттук нататък – Русия с лопатата по главата - http ://files.d-lan.dp.ua/storage_img/2c5f984a9618833463b0d760d630511c.jpg
  : 4 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Аре единствения, руския троляк, лизача на лайната от руското посолство, да се скрие! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http виж още ›› ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  НАТО няма нужда от отбранителен план, защото всичките му врагове, включително Русия и Китай притежават едва 12% от бойния потенциал на планетата, докато НАТО притежава 71.5% от цялата военна индустрия и бойния потенциал на тази планета! Враговете му са просто жалки!
  : 6 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  само при СеСеУсерето нещо се обърка, ама многооо - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА виж още ›› ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Бля...бля...бля...тоя КЕЛЕШ от долу пак не си е пил ХАПЧЕТАТА!!!!!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Така е, лайнарко 3! Всичко дето дрискаш е Бля...бля...бля..., а ти си рублоплатен КЕЛЕШ!
  : 4 !
Нагоре