Отбранителният план на ЕС: Какво може да се обърка?

2795
Отбранителният план на ЕС: Какво може да се обърка?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз (EС) вече си има „геополитическа Европейска комисия“. Или с други думи е устремен да поеме повече отговорности по отношение на собствената си сигурност – амбициозен план за развитието на европейското отбранително сътрудничество и на военната наука и технологии. Какво може да се обърка?

Такъв въпрос задават от европейската редакция на списание Politico в материал, представен от Actualno.com със съкращения. В анализа се търсят отговорите за бъдещето на отбраната на Общността на страните членки.

САЩ ще имат щабен корпус за координация с Европа

Сухопътните сили на САЩ създадоха допълнителен щабен корпус, който трябва да координира действията на американските военни и техните ев...

От медията са категорични, че сигурността е сърцето на националния суверенитет. "И дори по-ентусиазираните за общата отбрана правителства като Франция например, не са твърде мотивирани да разпръскват силите си, а другите страни в Централна Европа разглеждат НАТО и САЩ като своя основен и надежден защитник", смята още изданието, цитирано от агенция "Фокус".

Politico e скиптичен в успеха на общия Европейски отбранителен съюз. И се аргументира с четири причини, които могат да доведат до неговия абсолютен крах. 

Хляб преди оръжията

Дългосрочният европейски бюджет може би ще се окаже най-непосредствената опасност. "Комисията предложи 13 млрд. евро за кофинансиране на междуграничните военни техлологии и развитие. Това ще е така наречения Европейски отбранителен фонд и той ще бъде първият опит ЕС да ползва бюджета си за отбрана – и за да подчертае този приоритет, Брюксел създаде Канцелария за отбранителните индустрии и Космоса в Европейската комисия за вътрешния пазар, ръководена от Тиери Бретон", отбелязва изданието.

Става ясно, че целта е свързана с това правителствата просто да произвеждат собствено оборудване чрез съвместни усилия. Така ще се избегне дублиране на военна техника и в някаква степен зависимост - разбира се, от Вашингтон. Само че заради Brexit, който оставя голяма дупка в общия бюджет на страните членки, финландското европейско председателство предложи намаляването на парите по фонда за отбрана.

Падението на Запада: Основата на световния ред се руши

Най-голямата среща на политици, отговарящи за въпросите на сигурността и отбраната и външната политика ще бъде посветена на търсенето...

От Politico считат, че ЕС върви към това да "да се напъне и да роди мишка. И да предизвика смеха на Москва, Вашингтон и Пекин", по отношение на военната индустрия. 

Колебания и мрънкане

Националнитe правителства всъщност не могат да се справят с това да вземат общо решение за същата тази обща сигурност. "От началото на годината министрите на външните работи на страните не могат да решат дали и каква военна роля ЕС трябва да изиграе, за да сложи край на гражданската война в Либия, която представлява заплаха за сигурността за Европа. Те наложиха само символични санкции на Турция, заради сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър, член на ЕС. И те се опитваха дълго време да заемат съвместна позиция по плана на президента на САЩ Доналд Тръмп за израелско-палестинско мирно уреждане – план, който унищожава десетки международни резолюции в полза на Израел", привежда конкретни примери изданието.

Всичко това прави Общността в очите на големите геополитически играчи, меко казано, безсилна. И случващото се идва на фона на все по-категоричната намеса на страни като Русия и Турция в страни с въоржени конфликти и постоянна ескалация на напрежението по различни пътища.

ЕС се разминава и по още един показател в тази си част - комуникацията между лидерите на Съюза и лидерите на отделните страни членки. "Новият ръководител по външната политика на Общността Жосеп Борел обяви амбициите си да изпрати военна мисия на ЕС, за да приложи спазването на мирните споразумения в Либия, както и да наложи системно нарушаваното оръжейно ембарго на ООН над северноафриканската страна. Но междувременно Франция подкрепя генерал Халифа Хафтар и неговите сили, които се борят срещу поддържаното от Италия правителство в Триполи на Файез Сарадж, и така обща европейска сила в Либия изглежда все по-малко вероятна". Ето още един пример за разделение на мненията. И на действията.

Politico: Пада подкрепата за НАТО в Германия и Франция

Значителна намалява популярността на НАТО във Франция и Германия през последните години, показва проучване, публикувано от Pew Research...

Гладко протичаща мисия

Който следи процеса по взимане на решения в ЕС, знае, че Общността е обременена от множество бюрократични забавяния при вземането на всяко решение. Ето защо Politico вижда в коалициите от страните членки предпочитана опция за намеса във всички, освен по-малко рискованите военни конфликти. Опасността обаче е, че такива коалиции вероятно ще се впуснат с прекомерна доза оптимизъм или пък с недостатъчно сили в мисиите си, след което ще се натъкнат на неприятности. И в крайна сметка отново ще имат нужда от помощта на САЩ.

За да подкрепи твърденията си, изданието припомня случилото се в Босна през 90-те години. Тогава водените от Великобритания и Франция мироопазващи сили под знамето на ООН бяха безсилни наблюдатели - дори цели за босненските сърби, докато президентът на САЩ Бил Клинтън не поведе въздушната кампания на НАТО, с която прекрати конфликта. И това стана за срам на европейските сили. 

Четвърт век по-късно и виждаме как Франция се опитва да създаде европейска коалиция, която да опази свободата на корабоплаването в Ормузкия проток, пътя към Персийския залив, след като там се случиха множество нападения срещу плавателни съдове, които са приписвани на Иран. Франция се опитва също така да разположи спецчасти срещу радикалните ислямисти в региона на Сахел, Африка. Париж обаче не може да си осигури помощта на другите страни за инициативите си. 

Изключването на Великобритания 

А какво ще стане, ако Турция напусне НАТО?

Вероятността Анкара да се раздели с организацията на Северноатлантическия договор е много голяма. Това коментира американското списание...

Не без основание идва и ситуацията около Brexit. Великобритания може вече да не стои на пътя на европейската отбранителна интеграция, но раздялата с Лондон вероятно ще подкопае военния ентусиазъм на ЕС.

Великобритания допринасяше за 25% от военния бюджет на ЕС и Лондон, заедно с Париж, е най-активната ядрена сила в Общността - с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Великобритания има и най-голямата военна индустрия и силни разузнавателни служби.

След като премиерът на страната Борис Джонсън обеща да изведе Великобритания от ЕС, но тя да остане посветена на европейската отбрана – чрез НАТО – изглежда малко вероятно Лондон да реши да се присъедини към военните операции на ЕС, където да има думата по-малко дори от страна членка.

Европейската отбрана може да се окаже най-потърпевша от евентуална търговска война между Великобритания и ЕС, а ако се стигне до разваляне на сделката за Brexit, това може да свали до много ниски нива възможностите на ЕС да организира военен потенциал, считат още в заключение от редакцията на Politico.

Още по темата ще откриете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари