Пак "Хавански синдром": руско акустично оръжие, но за какво точно? (ВИДЕО)

7836
Пак "Хавански синдром": руско акустично оръжие, но за какво точно? (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Русия е могла да "трови" в продължение на години американски дипломати в различни страни на света. Става въпрос за т.нар. "хавански синдром", с който се сблъскаха дипломати в Грузия, Германия, Китай и Сърбия. Това сочат изводите на съвместно разследване на The Insider, 60 minutes и Der Spiegel. 

Кубински учени: Няма "Хавански синдром"

Детайли

"Хаванският синдром" получи своето название след един от най-мащабните инциденти, случили се в кубинската столица през 2016 г. Тогава американски и канадски сътрудници на местното консулство се сблъскаха със странно явление. Те са се почувствали зле, изпитали натиск (а понякога и болка) в ушите, пристъпи на гадене и паника, усещане за странни звуци. Подобни симптоми са имали и американски дипломати по целия свят на територията на посолствата им. По тази линия е установена връзка между пътуванията на сътрудниците на руското ГРУ (руското военно разузнаване) от отдел 29155 и случаите на "хаванския синдром" в различните региони на света. 

Още: ЦРУ: Хаванският синдром не е кампания на чужда сила

Франкфурт (2014)

През септември 2014 г. Денис Сергеев („Сергей Федотов“) отлита от Москва за Милано (тогава има нова италианска виза). По същото време, но с френска виза, Егор Гордиенко („Георгий Горшков“) пътува за Париж. И двамата след кацането взимат влак, за да се срещнат  в Женева. Запазват стая в хотел направо на летището, което им позволява да се придвижват във всяка точка на Шенгенското пространство без да оставят следи. Сергеев и Гордиенко се сменят от следващата група. Първо кацат Иван Терентиев (Лебедев) и неговият помощник Николай Ежов (Кононихит). По-късно към тях се присъединява Даниил Капралов ("Степанов"). А от 17 до 24 октомври към групата се присъединява  Александър Ковалчук ("Данилин"). На 3 ноември тримата членове на 29155 излизат едновременно, но през различни летища: Ежов от Виена, а Терентиев и Капралов от Женева. 

Множество служители на ЦРУ са засегнати от „Хаванския синдром“

На 4 ноември сътрудниците на американското консулство във Франкфурт се сблъскват със серия странни атаки. Един от тях е почувствал силен натиск в гърдите, шията, главата, получил световъртеж, силно потене, гадене, сърцебиене, слухът му сякаш изчезнал, но в главата си чувал силен и висок звук. Няколко секунди по-късно загубил съзнание.

Няколко дни преди инцидента пострадалият служител забелязал подозрителен мъж с едро телосложение и висок ръст, който обикалял около жилищния комплекс, в който били настанени служителите на консулството и снимал наоколо. Сътрудникът го попитал какво прави, снимащият мъж отговорил нещо със силен акцент и си тръгнал. По-късно служителят разпознава в него Егор Гордиенко. 

Още: САЩ през 2018 година: "Хаванският синдром" е насочена енергия

Тбилиси (2021)

Подобна история се случва и в столицата на Грузия. Под "атаката" попада Джой  - съпруга на американски дипломат. През есента на 2021, докато чака сина си от училище, тя почувствала нещо като мощна звукова вълна, която пронизала главата ѝ отляво, от страната на прозореца. Жената успява да заснеме кола, която по-рано не е виждала на улицата, а до нея висок, рус и слаб мъж. До него имало момиче и двамата били много добре облечени.

По данни на The Insider по това време в Грузия се намирали сътрудници на ГРУ от подразделение 29155. 

Още: Хаванският синдром: Мит или реалност

Лиценз за "акустично оръжие"

Разследващите са успели да се сдобият и с документ, в който Иван Терентиев предава на Фонда за перспективни изследвания "индивидуална работа", наречена "Потенциалните възможности на нелетателно акустично оръжие при военни (бойни) действия в града".

Що за "акустично оръжие" е разработвал Терентиев? Ако говорим за оръжие, използващо звукови вълни, то може би става въпрос за инфразвуково оръжие, действащо на голямо разстояние с цел да предизвика паника у противника или за вълни с оглушаващ ефект.

Съществува ли микровълновото оръжие, причиняващо Хаванския синдром? 

Оръжието може да се нарече акустично и по друга причина: при определени условия микровълново излъчване може да се преобразува в акустичен сигнал (ефект на Фрей - през 60-те години на миналия век той установява, че микровълните могат да подлъжат мозъка, че чува обичайни звуци.)

Необикновено явление

"Хаванският синдром" е толкова необикновено явление, че дълго време изследователите се съмняваха в реалността му. През март 2023 г. Управлението на националното разузнаване публикува отчет, в който се казва, че е "много малко вероятно" "хаванският синдром" да е предизвикан от влияние на чуждестранен противник. 

Тази оценка шокира стотици бивши и настоящи дипломати, служители на разузнаването и членовете на техните семейства.

Още: След Германия САЩ разследва "Хавански синдром" и в Колумбия

Един от най-изучаваните случаи на последиците от "Хаванския синдром" е този на Джой - две клиники независимо една от друга са диагностицирали синдром на Минор - вид двигателно нарушение. Това е много слабо изучено неврологично заболяване, което в Русия не е изследвано освен във военномедицинската академия. Там работи професор Сергей Чепур, консултант на ген. Аверянов, чийто син е бил в Грузия по време на инцидента с Джой, а самата тя го разпознава по снимка като мъжа до колата на улицата, на която е живяла.

Изводи

До момента не е ясно какво точно целят атаките на Кремъл срещу американските дипломати, но стратегията е донесла някои явни ползи на Москва.

Към дадения момент много сътрудници не искат да работят по руско направление, разбирайки, че могат да пострадат сериозно и дори да не получат необходимата помощ. Оплакванията на мнозина от пострадалите са били приписвани на психически разстройства. 

Още: „Хавански синдром“ в посолството на САЩ разследва Германия

Коментарът на Песков

Говорителят на Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца) Дмитрий Песков нарича горните обвинения "безпочвени" и допълва, че темата "не е нова", а Кремъл не вижда потвърждения на тези обвинения.

Още: ЦРУ отзова своя служител в Сърбия поради симптоми на Хавански синдром

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари