Пенсионната реформа в Русия: Вие ни лишавате от пенсия – ние ще ви лишим от власт

16210
Пенсионната реформа в Русия: Вие ни лишавате от пенсия – ние ще ви лишим от власт
Снимка: Getty Images/Guliver

На 19 юли държавната Дума на Русия прие на първо четене законопроект за повишаване на пенсионната възраст от 55 на 63 за жените и от 60 на 65 за мъжете. Няма съмнение, че руският президент Владимир Путин ще подпише законопроекта и той ще бъде приет есента на тази година.

Аргументите

Следващата мишена на Тръмп - НАТО

След като светът видя хаоса на срещата на върха на Г-7, високопоставени служители в главната квартира на НАТО не могат да си намерят мя...

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че по този начин властите изпълняват задача, поставена от президента Путин – да повишат пенсиите. По думите му заради демографските проблеми (работещите хора стават по-малко, а пенсионерите повече) балансът в пенсионната система може да бъде нарушен и тогава държавата няма да може да изплаща пенсиите.

В момента Държавният пенсионен фонд на Русия е в дефицит и, за да се изплащат пенсиите, трябва да се взимат пари от федералния бюджет.

Друга теза гласи, че границите на пенсионната възраст са установени много отдавна и не отговарят на съвременната реалност. Това е истина, пише meduza.io и уточнява, че границата от 60 години за мъжете и 55 години за жените се е появила през 1930 година. От тогава продължителността на живота се е увеличила с 30 години, отбеляза Медведев.

Освен това руските власти се позовават на опита на други страни, които отдавна повишиха пенсионната възраст. Повишаването на пенсионната възраст при жените руските власти обясняват с половото равенство.

Как точно ще се случи?

Данъчната реформа в САЩ - удар върху световния бизнес

Световният бизнес търпи по-големи щети от данъчната реформа в Съединетите щати, отколкото от налагането на мита върху алуминия и стоман...

Повишаването на пенсионната възраст в Русия ще започне от 2019 година и ще става постепенно – преходният период за мъжете ще продължи до 2028 година, а за жените до 2034 година. Стандартната пенсионна възраст за мъжете ще се повиши с 5 години, а за жените - с 8. Онези, които не са натрупали необходимия стаж, ще се пенсионират - мъжете на 70 години, а жените на 68 години (т.нар. социална пенсия). За законопроекта гласуваха 328 депутати, а 104 бяха против.

Протести из цялата страна

На 28 и 29 юли се проведоха протести в Москва и други градове в Русия. В столицата протестираха от 6,5 хиляди души, по данни на руското вътрешно министерство, а по данни на комунистите на Генадий Зюганов до 100 хиляди.

От сцената на митинга ватман на трамвай в Москва каза: "Правителството не е способно да проведе пенсионната реформа. Хората ще бъдат принудени да крадат. Това ли се нарича власт? Ние сме против! Ако сега властите не ни чуят, то есента ще стачкуваме. Ще им покажем какво е народната власт и че трябва да се съобразяват с нас!"

"Представям си жените, които работят при тежки условия по 12 часа на ден от строителството, производството, селското стопанство... защото има такива професии, правителството на Дмитрий Медведев явно не знае затова, защото е обкръжено от красиви модели и актриси. Тяхната пенсионна реформа ще ги прати в задгробния живот", каза друг от протестиращите.

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун - среща за показ или реален успех?

Първата в историята среща на лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще има най-вече декларативен характер, а успехът...

Протести се проведоха и в градовете Владивосток, Краснодар, Омск, Хабаровск и Санкт Петербург, където се събраха хиляди. Стотици протестираха в Нижни Новгород, Южно-Сахалинск, Ставропол, Комсомолск-на-Амур, Новосибирск, Петропавловск, Новочеркасск, Воронеж, Казан, Курск, Томск, Брянск и други.

Протестните плакати гласяха: "Искаме да доживеем до пенсия", "55 години – и нито минута повече!", "Вие ни лишавате от пенсия – ние ще ви лишим от власт", "Пенсия за живите", "Не искаме да умрем на работа"....

Държавната телевизия игнорира протестите. Нито една национална телевизия не излъчи репортаж от демонстрациите. Информационните агенции се стремяха да избягват думата "реформа" в съобщенията си и я заменяха с "промяна на пенсионното законодателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари