Посланието на италианците е ясно: Така повече не може!

3046
 Посланието на италианците е ясно: Така повече не може!
Снимка: Getty Images / Guliver

Италианците искаха нещо ново и различно, защото от години са разочаровани от неспособността на своите политици. Получи се обаче друго, а изход от сегашния хаос не се очертава, пише Бернд Ригерт в коментар за Deutsche Welle.

Изборите в Италия не излъчиха ясно мнозинство, а това е повод за загриженост. 60% от всички избиратели в страната гласуваха за популистки партии - за лявото движение "Пет звезди" или за четирите партии от дяснопопулистката коалиция, в която влиза и една неофашистка формация. Колко ли отчаяни и отвратени трябва да са италианците от досегашния стил на управление, за да се хвърлят в обятията на популистите, които си играят със страховете на хората и им обещават всевъзможни неща, макар че едва ли ще ги изпълнят?

Нито една партия или коалиция няма да има мнозинство в Италия

Популистките партии завоюваха безпрецедентен успех на изборите в Италия, а Левицата отбеляза историческа загуба, въпреки че е втората п...

Дори политическа мумия като 81-годишния Силвио Берлускони успя да събере около 15 процента от гласовете на италианските избиратели, при положение че олицетворява старата система повече от всеки друг италиански политик. А неприкритият ксенофоб и евроскептик Матео Салвини дори изпревари Берлускони. Да не говорим за последователите на Мусолини от движението "Братя италианци", които са част от същата крайнодясна коалиция. На другия полюс е протестната платформа "Пет звезди", чийто лидери сипеха щедри обещания, за които са нужни много пари. Пари, каквито Италия просто няма. Техните представители приказваха, че ЕС е виновен за всичко, поради което трябвало да отпуска повече средства на Италия.

Неспособна и закостеняла държавна власт

Италианците искат нещо ново, нещо различно. Те виждат пълната неспособност и закостенялост на държавните структури, които не се промениха и по време на управлението на социалдемократите. Нещо повече: партията им се разцепи още преди изборите и сега те се намират в състояние на свободно падане.

Някогашната надежда Матео Ренци е напълно обезличена. Реформите в Италия изобщо не вървят, икономиката се развива мудно, безработицата е прекалено висока, а проблемите, породени от големия наплив на кандидати за убежище, остават нерешени. И още: държавният апарат поглъща много средства, правосъдието работи бавно и неефективно, държавните дългове са прекалено високи. И това съвсем не са всички проблеми на третата най-голяма икономика в ЕС.

Посланието на избирателите е ясно: така повече не може! Всъщност обаче и след тези избори всичко навярно ще си остане постарому. Трите големи блока взаимно ще се саботират в новия парламент, понеже коалициите между тях изглеждат невъзможни. Още преди изборите всички категорично изключиха възможните разумни комбинации. Но дори и да се създаде коалиция между партията на Берлускони и социалдемократите, което е малко вероятно, тя не би разполагала с мнозинство в двете камари на парламента. Ако те не бъдат подкрепени от нито една друга партия, президентът вероятно ще назначи служебно правителство, което да управлява до следващите предсрочни избори. Италия отдавна е свикнала с този модел, който не отразява демократичната воля на италианските избиратели, но поне гарантира известна стабилност и предсказуемост.

Юнкер: В Италия трябва да се подготвим за най-лошия сценарий

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди , че финансовите пазари могат да се изправят пред затруднения след италианските парл...

Лош сценарий

Лидерката на френския "Национален фронт" Мари льо Пен поздрави съмишленика си Матео Салвини за добрия изборен резултат. Тя, за съжаление, е права, че изборите в Италия са били „лоши за ЕС“. Силната подкрепа за популистите прехвърля една толкова важна държава като Италия в лагера на страни като Унгария, Полша, Чехия, Гърция и Австрия.

В тези страни популистите са на власт или участват в управлението. Но и в Германия десният популизъм е във възход. Засега Брюксел и останалите европейски столици, с изключение на Париж, не разполагат с рецепта за това как да спрат настъплението на популистите и националистите.

Италия всъщност не може да си позволи правителствена криза, траеща месеци. Ако пазарите загубят доверието си към способността на управляващите да установят приличен ред в държавата, гигантската планина от дългове скоро ще затисне Италия така, че да не може повече да ги обслужва

Искрица надежда има само в казаното от един италиански избирател: "Ние, италианците, ще се справим и с тази ситуация. Винаги сме успявали някак, напук на скапаната ни система".

Движението "Пет звезди" се отказа от искането си за излизане на Италия от еврозоната

Опозиционното движение „Пет звезди“ се отказа от искането си за излизане на Италия от еврозоната, предава РИА Новости. &bd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com