Приятелството между Тръмп и Макрон прикри минималния напредък на френските искания

2129
Приятелството между Тръмп и Макрон прикри минималния напредък на френските искания
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон издигнаха публичното си приятелство до нови висоти по време на визитата на Макрон във Вашингтон през тази седмица, пише изданието Politico, цитирано от агенция "Фокус".

Показността на привързаност кулминира във вторник по средата на тридневната визита на Еманюел Макрон в САЩ, когато американският президент прихвана ръката на френския лидер и го целуна по бузата, обявявайки пред световната преса, че „наистина харесва този човек“.

Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че има готовност да работи с администрацията във Вашингтон за постигане на ново споразумен...

Но зад показа на топлина, Тръмп предостави съвсем малко отстъпки към политическата програма на своя гост, оставяйки него и Европа в състояние на несигурност по отношение на редица стратегически и търговски въпроси. Върху ядреното споразумение с Иран, което Тръмп заплаши да прекрати; върху бъдещето на сигурността в Сирия, където Тръмп заяви, че желае да изтегли бързо своите военнослужещи; върху заплахата от търговски мита, където временното изключение за Европейския съюз ще изтече следващия месец – Тръмп се премести незначително малко от началните си позиции. Това е въпреки изявлението на Макрон от вторник за сключването на „нова сделка“ с Иран, която да замени тази, заплашена с прекратяване от Тръмп.

Колкото до приятелството между Тръмп и Макрон, Вашингтонската визита на втория накара то да изглежда повече като еднопосочна улица, отколкото като приятелство построено върху сходни виждания.

„Направихме предложения, изложихме и аргументи“, заяви един от старшите съветници на френския президент при условието за анонимност, сумирайки повече от двучасова дискусия между двамата лидери. „Мисля, че имаха дискусия, която тръгна в правилната посока“, допълни той. Съветникът отказа да даде информация как е отговорил Тръмп на аргументите на Макрон за търговските мита, Иран или Сирия, единствено добавяйки, че Тръмп се е съгласил с нуждата от глобално решение относно намесата на Иран в редица регионални конфликти.

Нова сделка с Иран или никаква сделка с Иран?

Еманюел Макрон: Западът трябва да внимава с Русия

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи в интервю Владимир Путин като силен лидер, стремящ се да направи своята страна велика и ...

Спокойният тон контрастира с ентусиазма на Макрон по време на съвместната пресконференция с Тръмп.

Приветствайки „значимия напредък“ върху стратегическите въпроси, Макрон обяви „нова сделка“ с Иран, която би допълнила тази, която Тръмп обяви минути по-рано в коментар, който изглежда да изненада френския президент. Еманюел Макрон заяви, че Франция е представила нов проект за сделка, която би адресирала тревогите на САЩ по четири точки: развитието на балистични ракети, „клаузи за изтичане на срока“, които прикриват изтичането на някои санкции срещу Иран, проверката на иранската програма за ядрена и оръжейна програма и ролята ѝ в съседните държави, най-вече Сирия и Йемен.

Подобна „нова сделка“ не би заменила сегашната, а би я разширила. „Ние няма да прекратяваме вече сключена сделка, за да отидем наникъде. Вместо това ще разширим сегашната сделка с по-голяма“, заяви Макрон, допълвайки че все още не е видял „План Б“ за сделката с Иран от ерата "Обама". Тръмп прие предложенията и заяви, че е възприел идеята на френския лидер, че каквато и да е сделката, тя трябва да дава яснота за регионалната роля на Иран.

Но Тръмп не даде яснота за това дали САЩ са се съгласили на новата сделка или ще запазят сегашната до крайния срок от 12 май. „Няма да казвам какво ще правя, дори вие вече да загатвате“, заяви Тръмп, обръщайки се към Макрон. Вместо това американският президент атакува сегашната сделка, която „никога не е трябвало да се сключва“, отправяйки обвинения към усилията на „предишните администрации“ да решат проблема с противопоставянето с Иран. Липсата на ангажираност остави отворена възможността Тръмп да извади САЩ от сегашната сделка на 12 май – сценарий, за който френските дипломати предупредиха, че може да застраши регионалната сигурност и да покани други сили, предимно Израел, да действат превантивно срещу Техеран.

Запитан дали други европейски държави са подкрепили предложението на Макрон, старшият съветник заяви, че френският президент е разговарял с лидерите на Великобритания и Германия преди визитата си в САЩ. „Ние направихме предложение, което ще ни позволи да не останем с празни ръце накрая“.

Съветниците на Тръмп виждат капан в обещанията на Пхенян

Съветниците на американския президент Доналд Тръмп са изключително скептично настроени към внезапния отказ на Северна Корея от по-натат...

По въпроса за Сирия, където френският президент заяви, че е „убедил“ Тръмп да запази американските военнослужещи за по-дълъг период, лидерът на САЩ отново беше неангажиращ. Той заяви, че докато е искал да „ги извади от там“, все пак е признал, че премахването на всички военни активи би отворило прозорец за други държави, в частност Иран, да задълбочат влиянието си в Сирия, и че американските военнослужещи няма да си тръгнат „веднага“.

Търговското напрежение остана непокътнато

Друг значим въпрос във фокуса на визитата бяха търговските мита на Доналд Тръмп и временното изключение за Европейския съюз, което изтича през май месец. Докато двамата лидери подчертаха нуждата от „реципрочност“ в търговията, президентът на САЩ не пое ангажимент за удължаване на изключението или превръщането му в постоянно. По време на техните дискусии, един съветник заяви, че Макрон е натиснал по въпроса, че „ние не можем да си позволим търговска война между съюзници“ и че Франция би говорила само в един тон с Европа по търговските въпроси.

Но по въпроса за търговията, представителите на Франция не получиха твърда ангажираност от Тръмп, че Европа ще бъде изключена от тарифите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари