Протестните партии ще разтърсят гръцката политика

10542
Протестните партии ще разтърсят гръцката политика
Избирателите обвиняват двете основни партии за кашата с държавните финанси през последните десетилетия

Дълго време Гърция бе управлявана от две партии, но кризата направи избирателите толкова гневни, че се очаква крайни групи да получат силна подкрепа на изборите в неделя, като е възможно да се стигне до промяна на политическия пейзаж.

След края на военната хунта през 1974 година лявата ПАСОК и консервативната „Нова демокрация” се редуваха на власт, като с лекота печелиха общо около 80% от гласовете.

Днес много избиратели искат да бъде сложен край на това удобно положение. В неделя двете партии, които са част от коалиция, начело с технократа премиер Лукас Пападимос, ще бъдат щастливи, ако съберат заедно около 50%, сочат данните от проучванията на общественото мнение.

Избирателите обвиняват двете основни партии за кашата с държавните финанси през последните десетилетия, която принуди Атина да приеме строги антикризисни мерки в замяна на два пакета с международна помощ.

Хората се обръщат към тюрлюгювеча от други партии, включително нереформираните комунисти, крайнодясна партия, чийто символ прилича на свастика и най-разнообразни националисти и леви организации.

Имайки предвид оставащите икономически предизвикателства, изборите може да донесат ново коалиционно правителство, подобно на това на Пападимос. Очаква се „Нова демокрация” да получи най-много гласове с преднина около 4-8%, но нейният лидер Антонис Самарас настоява, че няма да работи с ПАСОК за формирането на ново коалиционно правителство.

Това оставя отворена възможността тези малки партии да имат истинско влияние върху политиката, ако разбира се, успеят да преодолеят значителните си различия и докажат, че не са само протестни партии.

„Изправени сме пред две възможности. Може да има коалиция между ПАСОК и „Нова демокрация”- т.нар. „меморандумни партии”. Разбира се, може да има и антимеморандумно правителство, формирано от малките партии, въпреки че между тях има огромни различия”, казва политическият анализатор Томас Херакис.

Някои от тези политически сили, като комунистите и лявата коалиция Сириза, от години се борят с основните партии и помежду си.

„Ние казваме „не” на меморандума – споразумението с ЕС и МВФ, и „да” на еврото. Затова имаме успех”, посочва Ирене Дуру, кандидат от Сириза, която се очаква да спечели между 7 и 13% от гласовете.
„За първи път виждаме толкова много хора под 35-годишна възраст, които подкрепят нашата кампания”, отбелязва Дуру.
За да намалят дефицита от 15,6% през 2009 година, социалистическото правителство и социалистическо-консервативната коалиция съкратиха заплатите и пенсиите с 40% през последните две години.

„Другите партии излъгаха. Те казаха, че ЕС ще поведе Гърция по пътя на просперитета, че заплатите и пенсиите ще бъдат предпазени от еврото”, заяви лидерът на Комунистическата партия Алека Папарига по време на предизборен митинг в Солун.

Нови партии се появиха като директен резултат на икономическата криза. Те бяха формирани от дисиденти, изгонени от ПАСОК и „Нова демокрация” заради това, че не са одобрили допълнителните мерки за съкращения.

Една от най-успешните инициативи е националистическата партия „Независими гърци”, която изгради своята кампания около атаки срещу Германия и обещава да отмени споразумението с ЕС и МВФ, което смята за незаконно и противоконституционно.

„Ако не изгоним одиторите на ЕС и МВФ, през следващия месец те ще започнат да конфискуват домовете на длъжниците”, заяви лидерът на „Независими гърци” Панос Каменос, който е бивш министър от „Нова демокрация”.

„Ние ще освободим Гърция от оковите на меморандума. Искам децата ни да бъдат свободни”, каза той.

Очаква се партията на Каменос да получи между 7 и 11% от гласовете.

Общо 32 партии издигнаха свои кандидати за парламентарните избори. Според проучванията на общественото мнение около 10 от тях може да спечелят над 3% от гласовете и да попаднат в парламента. Сред тях е и крайнодясната партия „Златна зора”, чийто рейтинг се покачва след последните избори през 2009 година, подхранван от страховете от имиграцията и престъпността.

„За първи път има толкова голям избор. Поне 10 партии, от които да се избира”, посочва политическият анализатор Илиас Николакопулос.

АФП

Самарас обещава да спре "невъоръжената инвазия" на нелегални имигранти в Гърция

Гръцкият консервативен лидер Антонис Самарас, сочен за евентуален сигурен победител на изборите на 6 май, обеща да прочисти градовете о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари