Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Решаващият момент за Украйна настъпи

30 май 2024, 07:30 часа • 11569 прочитания

Вовчанск (Волчанск на руски език) е малък украински град, разположен само на 5-6 километра южно от границата с Русия. Осеян със земеделски земи и фабрики от съветската епоха, той носи спомена за многобройни нашествия и окупации. По време на Втората световна война, когато Вермахтът и Червената армия се сражават безмилостно в и около Харков (контролът над града се сменя четири пъти), Вовчанск е окупиран от нацистките войски за повече от година. Сега, две години след началото на войната в Украйна, когато руската армия отново е в офанзива, градът пак се оказва в центъра на решителни битки: Юридически урок за Путин заради Зеленски, руският диктатор го прие с половин уста (ВИДЕО)

Развитието на войната в Украйна

Историята на сегашната руска атака срещу Вовчанск започна в първия ден на инвазията през февруари 2022 г., когато руски части се втурнаха през границата. Тогава те превзеха града без много усилия. През септември същата година Украйна предприе внезапно контранастъпление, в резултат на което руските войски напуснаха Вовчанск и десетки други градове в Харковска област.

На 10 май, 2024 година, когато войната в Украйна е в съвсем друга фаза, Русия отново атакува. Атаките тип "пушечно месо", по време на които вълна след вълна се изпраща пехота на огневата линия, остават отличителната черта на руската тактика. Кремъл подсили своите въоръжени сили, като изразходва една трета от националния бюджет за отбрана и сигурност.

НАТО изчислява, че Русия произвежда 3 милиона артилерийски снаряда годишно - два пъти повече от това, което всички страни от НАТО заедно могат да осигурят на Украйна в момента. Руската армия се е научила да използва дронове и електронна война, за да блокира военните иновации на Украйна, а руските ВВС са модернизирали съветските 1,5-тонни неуправляеми авиобомби с контролни модули и GPS, превръщайки ги в "умни" бомби, които са използвани за изравняване със земята на украинските позиции: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

Сега Украйна преживява може би най-трудния момент в тази война. В продължение на месеци републиканците в Конгреса блокираха приемането на нов пакет от помощи и запасите на Украйна от всичко - от противовъздушни ракети до артилерийски снаряди, започнаха да намаляват. Украински командири даваха оценки за руско превъзходство в артилерията от 10:1, дори повече. Със силно изтощената противовъздушна отбрана украинските градове, основно Харков, бяха обект на най-продължителните руски атаки от началото на войната. Ракетните удари извадиха от строя електропреносните мрежи в цялата страна - "Укренерго" изчислява, че 40% от базовите мощности на страната са съсипани и се наложи да има аварийни спирания - засега основно засягащи индустрията.

Едва в края на април Конгресът одобри пакет от военна помощ от 61 милиарда долара, но инерцията на войната вече се беше променила и във всеки случай помощта не може да стигне до бойното поле за една нощ.

Недостигът на оръжие е само един от проблемите на Украйна. В украинската армия няма достатъчно войници. В първите дни на войната не липсваха желаещи да се запишат в армията. Но намирането на мотивирани бойци вече е много по-трудно. Недоволството в страната расте, тъй като наборната военна служба засяга главно тези, които обикновено носят тежестта на сраженията във всеки въоръжен конфликт: хора от изостанали селски региони, по-ниско образовани и сравнително по-малко заможни.

Президентът Володимир Зеленски нямаше готово решение на тази дилема и украинският парламент не успя да приеме закон за мобилизация повече от година. Зеленски най-накрая подписа поредица от закони, които разширяват законодателството и според администрацията му го правят по-прозрачен и ефективен. Но процесът на демобилизация на активните войски все още не е в ход, така че наборниците се опасяват, че ще им бъде връчен еднопосочен билет. И това е напълно непривлекателна перспектива в брутална конфронтация на изтощение, в която според американското разузнаване са загинали поне 70 000 украински войници. Точно както при значително забавените доставки на оръжия от САЩ, прилагането на новите закони ще отнеме време, за да се промени реалността на бойното поле: Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Именно в рамките на този "прозорец на възможности" Русия започна настоящата си офанзива. Продължават боевете по улиците на Вовчанск. Текущата офанзива на Русия е това, което на военен език се нарича "операция за изравняване на фронта" - начин за обвързване на вражеските сили в една бойна зона, за да се създаде предимство в друга. Непосредственият приоритет на Владимир Путин остава окупирането на целия регион Донбас в Източна Украйна.

Още: "Количество, не качество": Стратегията, с която Русия напредва на фронта

От надежда към ...

Когато първоначалните военни цели на Путин – премахването на режима в Киев и свалянето на Зеленски – не бяха постигнати в първите дни на войната от армията от Северния военен окръг на Руската федерация, изглеждаше, че една продължителна конфронтация ще бъде от полза за Украйна. Зеленски не избяга. Запада се оказа по-единен, отколкото Путин си представяше.

Тази логика на събитията обаче отдавна се е променила. Дори и с едногодишна доставка на американски оръжия, Украйна не може да разчита на бъдещи пакети от помощ, особено ако Доналд Тръмп отново стане президент. И въпреки всички разговори във Вашингтон и европейските столици за екзистенциалния характер на войната в Украйна, последните две години не показаха сериозна модернизация или разширяване на производството на оръжия на Запад.

Администрацията на Байдън, опасявайки се от ескалация на войната, забранява използването на американски оръжия срещу цели на суверенна руска територия (Русия проведе учения близо до границата, симулиращи използването на тактически ядрени оръжия). Именно от руска територия сега Русия нанася своите удари, специално в Харковска област. Зеленски вярва, че ядрената позиция на Путин остава по същество непроменена и в скорошно интервю за The Times той каза, че руските сили "действат спокойно, разбирайки, че нашите партньори не ни дават разрешение" да използваме западни оръжия.

Още: Украйна капитулира пред Путин: Вариантите на бъдещето

Ако Вовчанск падне, руската артилерия отново ще бъде на оръдеен изстрел разстояние от Харков. Руските военни операции ще набират скорост, насочени към превръщането на втория по големина град в Украйна (с предвоенно население от 1,5 милиона души, колкото Амстердам) във функционално необитаемо място. Путин даде да се разбере, че ако Русия окаже необходимия натиск върху Украйна, Запада ще спре да я подкрепя, което ще доведе до политически промени в Киев и Зеленски ще бъде заменен от фигура, симпатизираща на Москва.

Този ход на събитията не бива да бъде изключен. Както показва историята на Вовчанск, динамиката на военните действия в такива конфликти може да се промени многократно: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

Автор: Джошуа Яфа, за The New Yorker. Той е автор на "Между два огъня: истина, амбиция и компромис в Русия на Путин", която спечели наградата "Оруел" през 2021 г.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес