Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

8975
Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад
Снимка: Getty Images

Новата ера на глобално превъоръжаване набира скорост. За западните страни, които вече са изправени пред проблема с неустойчивите публични финанси, това означава огромни разходи и много трудни решения, пише в публикуван в Bloomberg анализ.

Миналата година обемът на военните разходи в света достигна рекордната стойност от 2,2 трилиона долара, но страните от Европейския съюз едва сега започват да мислят какво е необходимо за гарантиране на сигурността в XXI век, когато агресивната Путинова Русия действа на източната им граница, а китайската армия продължава своята експанзия, принуждавайки САЩ да обърне внимание на зоната на Тихия океан.

Политическите лидери се поздравяват, че членовете на НАТО напредват към постигане на целта да изразходват 2% от БВП за военни разходи. Но военни анализатори и политически лидери казват, че военните бюджети в новата среда трябва да бъдат увеличени до нивата от Студената война, за да се изпълнят плановете на Алианса. А това вече е 4% от БВП.

Още: Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

Ако Съединените щати и страните от Г-7 искат да достигнат това ниво, те ще трябва да отделят над 10 трилиона долара повече през следващото десетилетие. Такива изчисления предоставя изследователската служба на Bloomberg Economics.

"Дивидентът от мира, на който се радвахме след края на Студената война, свършва. Това вероятно ще има трансформиращ ефект върху военнопромишлените компании, държавните финанси и финансовите пазари", каза Дженифър Уелч, главен геоикономически анализатор в Bloomberg Economics.

Суровата реалност, пред която са изправени Съединените щати и техните съюзници, е следната: Владимир Путин напредва в Украйна, което означава, че те трябва значително да укрепят защитата си в Източна Европа, като същевременно създават противовес на Китай, който в момента засилва сътрудничеството си с Русия: С руските бомби по руските глави: Украинска идея за нови боеприпаси. Пак руски хвалби за фронта (ВИДЕО)

Президентът на Китай Си Дзинпин не крие желанието си да върне Тайван под управлението на Пекин и е готов да използва сила, ако е необходимо. Той все повече предявява териториалните претенции на Китай в други части на Азиатско-тихоокеанския регион. Тази двойна заплаха принуждава западните лидери и техните избиратели да се замислят върху проблемите с данъците, социалното осигуряване и държавните заеми, които се натрупват от години. Те трябва да мислят за компромисите и балансирането на разходите и ползите, които са неизбежни в контекста на конкуренцията между големите сили.

"Не мисля, че ще има финансова криза, причинена от увеличените военни разходи. Но съм загрижен за кризата в националната сигурност, причинена от неуспех да защитиш собствената си страна, счита Саймън Джонсън от Масачузетския технологичен институт, бивш главен икономист в Международния валутен фонд.

Още: Без ток: Русия смени тактиката за най-суровите атаки срещу Украйна

Икономика на войната

СНИМКА: Украински генщаб

Анализът на Bloomberg Economics показва как повишеното напрежение от подготовката за война ще създаде нова фискална парадигма за повечето членове на НАТО. Дори и просто да изпълнят минималната цел за военни разходи от 2% от БВП, това ще спре процеса на консолидация на дълга в ЕС след пандемията. И ако достигнем числото от 4%, тогава най-слабите членове на блока ще трябва да направят много болезнен избор между увеличаване на обема на заеми, значителни съкращения в други бюджетни позиции и увеличаване на данъците.

Още: Challenger 3: Защо това е най-чаканият танк на Острова? (ВИДЕО)

Ако се получи допълнително финансиране чрез пазара на облигации, тогава Франция, Италия и Испания ще пострадат най-много. В Италия публичният дълг ще се увеличи от 144% от икономическото производство днес до 179% през 2034 г. Дори в САЩ, които вече отделят 3,3% от годишния си БВП за отбрана, заемите биха се увеличили от 99% на 131% за 10 години, ако делът на военния бюджет се увеличи до 4% от БВП.

Последствията ще станат по-ясни, когато МВФ на пролетното си заседание публикува актуализирани прогнози за дълга. Ръководството на фонда вече препоръча на страните постепенно да започнат да изграждат финансови буфери дори в контекста на растеж, който през следващото десетилетие вероятно ще бъде по-нисък, отколкото преди пандемията Covid-19.

Военните действия в Украйна и Ивицата Газа съсредоточиха глобалното внимание върху Европа и Близкия изток, но рязкото увеличение на военните бюджети е глобален феномен.

Военните разходи на Китай ще се увеличат със 7,2% през 2024 г., най-високото ниво от пет години насам. Малайзия оглавява прогнозите за годишен растеж сред 22 азиатско-тихоокеански страни, увеличавайки военните разходи с 10,2% тази година до 4,2 милиарда долара, според анализ на Janes. Малайзия е следвана от Филипините, където военните разходи са се увеличили с 8,5% до 6,6 милиарда долара.

В САЩ администрацията на Джо Байдън също възнамерява да увеличи военния бюджет, който вече е в пъти по-висок от разходите за отбрана на всяка друга страна в света.

Още: НАТО не е готов за война с Русия в Арктика

Как един милитаризиран свят може да примири подобни високи задължения с ограничени данъчни приходи, непрекъснато нарастващи разходи за социално подпомагане и нужди от здравеопазване? Това е много болезнен политически въпрос, който ще се появи с цялата си острота през следващите години.

Имайки предвид това и възможен втори мандат на Доналд Тръмп, който е скептичен към НАТО, лидерите на 27-членния ЕС започнаха трудни дискусии в края на март откъде да получат парите за основен ремонт на отбранителния сектор, без да изоставят подкрепата за Украйна. Тези преговори получиха особено значение от изявлението на Тръмп, което пося съмнения относно американската помощ за Европа в случай на война: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

Малко е вероятно членовете на НАТО да се съгласят с твърд ангажимент да изразходват 4% от БВП за отбрана в близко бъдеще. Миналата година те се съгласиха да изпълнят обещанието да похарчат поне 2% за тази цел, но дори това предизвика разгорещен дебат.

За инвеститорите най-атрактивният вариант е разширяване на емитирането на съвместно обезпечени еврооблигации. Това е напълно възможно, тъй като в момента има все по-шумни искания за повече емитиране на европейски ценни книжа с най-висок рейтинг ААА и отделните страни да бъдат защитени от нарастващата тежест. Продължителен период на повишени лихвени проценти, който сега е възможен и дори вероятен, може да доведе до по-високи плащания за обслужване на дълга и намалени възможности за държавно финансиране, особено ако е съчетан със значително увеличение на военните разходи. И ако държавите избягват да вземат политически трудни решения, това ще гарантира, че разходите по заемите ще останат високи, според бившия икономист на Министерството на финансите на САЩ и Белия дом Кристофър Смарт.

Поради това финансовите ястреби в по-богатите страни като Германия се противопоставят на съвместното емитиране на облигации. В реч миналия месец германският канцлер Олаф Шолц не изключи категорично възможността за емитиране на съвместни облигации, но също не показа особен ентусиазъм. "Ние не сме големи фенове на тези идеи", заяви той.

Фонът на тези дискусии беше планът на НАТО за най-мащабната ревизия на цялата отбранителна система след Студената война. Алиансът възнамерява да постави 300 000 войници в повишена бойна готовност, което ще позволи на страните-членки да разширят осемте многонационални бойни групи, разположени на източния фланг на НАТО. Сега всяка от тези групи има 1000 служители. В бъдеще планират да ги увеличат до численост на бригада, тогава всяка бойна група ще бъде от 5500 души.

Алиансът трябва да запълни дългогодишни пропуски в области като противовъздушната отбрана, да попълни военна техника, оръжия и боеприпаси и да инвестира в нови технологии, за да запази предимство пред Русия. Ще бъде необходимо да се окаже помощ и на Украйна, която вече трета година воюва с Русия. Всичко това може да доведе до разходи, които политическите лидери дори не са започнали да изчисляват. Джонсън от MIT обаче подчертава, че това все още е по-добро от алтернативните решения. "Трябва да предвидите какво ще се случи, ако не похарчите тези пари. Какво ще означава това за вашата страна, вашата икономика и инвеститорите", каза той.

Още: САЩ рискуват много с ядреното си оръжие пред Китай и Русия (ВИДЕО)

Автори: Енда Къран, Наталия Дроздиак - за Bloomberg

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари