Путин си направи "руски интернет"

8246
Путин си направи "руски интернет"
Снимка: Kremlin.ru

Русия е на път да се сдобие с "Рунет" - самостоятелен интернет, който не е част от световната мрежа и който държавата ще контролира напълно. "Очаквайте най-лошото", предупреждават експерти, цитирани от Die Welt.

Законът бе подписан от Владимир Путин още през май. Но от днес в Русия наистина започва нова фаза за потребителите на интернет. Опасенията са, че за защитата на гражданските права и свободното изразяване на мнения започва един много тъмен период - с влизането в сила от днес на Закон за самостоятелен интернет, над който държавата ще има пълен контрол, отбелязва и изданието Der Spiegel. Въпреки протестите и острите критики, руската държава предприе този ход, а критиците виждат в него посегателство срещу свободата.

В Русия вече има закон, позволяващ тотален контрол на интернет

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в сряда закон за "суверенния интернет", който ще позволи на руските власти да изолират инте...

Основен аргумент за стъпката е, че така Русия ще си осигури защита от кибератаки отвън. Експертът по интернет Александър Исавнин обаче посочва, че за първи път държавата получава пълен технически контрол върху интернет. Законът освен това предвижда и съхраняването на огромен обем данни.

Ред технически неясноти

Руският експерт коментира още, че до момента доставчиците на интернет са можели да работят при свободни пазарни условия. Отсега нататък обаче руската държава пряко ще се намесва - в бъдеще движението на данни в автономния руски интернет ще бъде направлявано от специални центрове в страната. Но необходимата инфраструктура тепърва трябва да се изгради, а фирмите доставчици на интернет трябва да си осигурят необходимото оборудване, което ще позволи на Роскомнадзор (руския орган за медиен контрол) пряко да контролира съдържанията и да направлява движението на данни, пише и Deutsche Welle.

Немаловажен е и въпросът с финансирането на начинанието, отбелязват германските медии. Целта е постигането на независимост от американските концерни, където досега са били съхранявани голяма част от данните. Руснаците отдавна се ядосват от това, че западните концерни имат достъп до ценните бази с данни. А руският вестник "Комерсант" цитира експерт, според когото за пълното инсталиране на нужното оборудване ще са необходими около две години.

Хиляди руснаци протестираха срещу „Желязната онлайн завеса“

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на Москва и два други града в Русия – Воронеж и Хабаровск, обявявайки се срещу по-стро...

Ще успее ли "Желязната завеса" в интернет и какво тревожи критиците ѝ, прочетете в този материал.

Разширяване на политическия контрол

Западните издания подчертават още, че критиците на новата мярка виждат в нея предлог за разширяването на политическия контрол в Русия. Становището на организацията "Репортери без граници" е, че така цензурата в интернет в Русия достига ново равнище. Според организацията новият закон е посегателство срещу човешките права, като свободата на мненията и свободния достъп до информация. И в момента в Русия много сайтове (опозиционни) са блокирани.

Der Spiegel припомня опасенията на руснаците (участвали в многохилядни демонстрации срещу закона), че страната им ще се окаже изолирана в дигитален план, а контролът по линия на тайните служби ще се засили. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че не се планира излизането на Русия от глобалния интернет - в много по-голяма степен съществувала опасност Западът да изолира Русия от мрежата. Затова страната имала нужда от независима дигитална инфраструктура за автономен интернет. Президентът Владимир Путин защити проекта като необходим за националната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари