Радиоактивни животни в Европа? Не, не е мит

10892
Радиоактивни животни в Европа? Не, не е мит
Снимка: Pixabay

Много диви свине, скитащи из горите на Централна Европа, са толкова радиоактивни, че е опасно да се яде месото им, съобщи Newsweek. Това се дължи на комбинация от фактори като тестване на ядрени оръжия и катастрофата в Чернобил.

Преди това тяхната радиоактивност се обясняваше само с аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, която се случи през 1986 г. Но нови данни от изследване, публикувани в списанието Environmental Science&Technology, предполагат, че това до голяма степен е резултат от тестване на ядрени оръжия.

„Нашите изследвания показаха, че цезий-137 в тези проби дава от 12 до 68% от превишаването на нормативната граница“, пишат авторите на изследването.

Цезий-137 е радиоактивен изотоп на цезий, получен в реакция на ядрено делене. Това е процес на разделяне на атом на два атома на друг елемент. По време на тази реакция се освобождава огромно количество енергия. Ето защо реакцията на ядрено делене се използва в атомни електроцентрали и в ядрени оръжия. Още: Арестувани са трима души, пренасяли радиокативен материал през Сърбия

Цезий-137 е един от основните продукти на ядрени тестови експлозии, извършени в средата на 20 век. Този радионуклид е изпуснат в околната среда в големи количества по време на авариите в Чернобил и Фукушима.

През втората половина на 90-те години бяха извършени хиляди тестове на ядрени оръжия. САЩ са извършили 1054 такива теста, предимно в Невада, няколкостотин в океана и в други щати. Съветският съюз е провел 715 теста, предимно в Казахстан. Франция тества ядрени оръжия в Сахара и на тихоокеанските атоли. Великобритания също проведе някои тестове в Австралия. Много тестови експлозии бяха във въздуха, т.е. зарядът беше детониран над земната повърхност в атмосферата.

Учените са установили, че дивите свине, живеещи в германска Бавария, съдържат такова количество цезий-137, че месото им е опасно за хората. Странното е, че след аварията в Чернобил цезий-137 е открит в много животни, но с течение на времето нивото на заразяване с този изотоп намалява при всички тях с изключение на дивите свине.

Авторите на изследването пишат: „За разлика от повечето горски видове, които първоначално са имали високо ниво на замърсяване с цезий-137 и след това той започнал да спада с течение на времето (поради краткия период на полуразпад), нивото на цезий-137 при дивите свине е намалял леко от 1986 г. насам."

"Парадокс на глигана"

Едно от обясненията е, че дивата свиня абсорбира цезий-137 заедно с трюфелите, които натрупват този радионуклид, намиращ се в почвата. Но досега остава загадка как точно цезий-137 попада в почвата.

Авторите на изследването обясняват как са тествали проби от месо от глиган за цезий-137 и цезий-135. Това е по-издръжлив изотоп на цезия, който също се произвежда при ядрено делене. Но в резултат на ядрен взрив се образува много по-голямо количество от него, отколкото в атомните електроцентрали. Още: Сериозна опасност от радиация. Какво да направим?

„Така една ядрена експлозия произвежда доста голямо съотношение на цезий-135 към цезий-137, докато в реактор съотношението е ниско“, обясняват авторите, пише Newsweek.

Това е важно откритие, тъй като досега се смяташе, че по време на тестове на ядрени оръжия се произвежда много по-малко изотоп цезий, отколкото в резултат на аварията в Чернобил.

"Смяташе се, че приносът на оръжейния цезий-137 за замърсяването на Централна Европа като цяло е незначителен в сравнение с Чернобил. Но в нашата работа ние предоставяме действителни доказателства, които показват, че такъв подценен цезий-137 може да се натрупа в определена среда заедно с цезий-137, образуван наскоро в реактори“, пишат авторите.

Те отбелязват, че бъдещи ядрени аварии и експлозии могат да увеличат заразяването на тези животни и това ще засегне продоволствената сигурност за десетилетия.

„Това изследване показва, че стратегическите решения отпреди 60-80 години за извършване на ядрени опити в атмосферата все още оказват влияние върху естествената среда, върху животинския свят и върху източниците на храна за хората“, пишат учените.

Автор: Джес Томсън

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com