Разузнаването в САЩ търси информатори сред китайските учени и медици в Ухан

2415
Разузнаването в САЩ търси информатори сред китайските учени и медици в Ухан
Снимка: iStock

Американската разузнавателна общност се опитва да намери информатори сред учени и лекари в Ухан, Китай, за да получи данни за произхода на COVID-19. Това пише китайското издание Global Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

Според източника на изданието американските разузнавачи „се опитват да намерят свидетели и лица с информация за началния етап на епидемията в Ухан, където е открито първото огнище в Китай“. „Техните цели са служители на здравни предприятия, институти за биологични изследвания, както и други жители на Ухан“, пише вестникът.

Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт с директора на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес...

Според Global Times американските разузнавателни агенции също се опитват да получат подробна информация за онези, които са се възстановили от COVID-19, живота на хората по време на блокирането, времето на диагностициране, както и движението на хора преди заразяването.

Според източника на вестника „в следващата фаза правителството на САЩ ще продължи да оказва натиск върху Световната здравна организация и нейния генерален директор Тедрос Адханом Гебрейесус да разчитат на САЩ“. Според Global Times правителството на САЩ „също ще действа в сговор със своите съюзници, включително Австралия, и медиите, за да окажат натиск върху Китай и да се опитат да обвинят китайското правителство, че крие истината за произхода на коронавируса“.

Както отбелязва вестникът, от поверителен разговор „международен експерт, близък до съвместната мисия на Китай и СЗО“, се разбира за инструкцията на президента на САЩ Джо Байдън към американските специални служби да развият тази тема, както и че това е „координирана политическа кампания“. „Ако бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео разполагаше с такава разузнавателна информация, която би била убедителна, той вече щеше да я е публикувал“, казва източникът. Според него Байдън е принуден да направи това поради натиска на републиканците.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в края на май, че разузнавателната общност на САЩ няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: след контакт на човек със заразено животно или поради възможен инцидент в лабораторията на Института по вирусология на Ухан. Американският лидер инструктира разузнавателните служби да удвоят усилията си да проучат всички налични данни и да му изготвят нов доклад след 90 дни.

Китай няма да участва във втората фаза от изследвания за произхода на Covid вируса

Институтът по вирусология в китайския град Ухан никога не е разработвал, създавал изкуствено или допускал изтичане на коронавируса. То...

На 2 август представителят Майкъл Маккол, член на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, публикува доклад, подкрепящ теорията за лабораторния произход на коронавируса.

Според него вирусът се е разпространил от Института по вирусология на Ухан в резултат на неидентифициран инцидент, станал по-рано на 12 септември 2019 г. (четири месеца преди публикуването от китайските власти на първите данни за случаите на COVID-19 в Ухан) . В доклада се казва, че в Института по вирусология на Ухан може да се е работило по генетичната модификация на вирусите. Авторите на документа отбелязват, че през лятото на 2019 г. институтът публикува съобщение за търсене на специалисти за актуализиране на системите за дезинфекция на въздуха, третиране на опасни отпадъци и вентилация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари