"Решени да спечелят": Пада ли духът на украинската армия с настъпването на зимата?

13030
"Решени да спечелят": Пада ли духът на украинската армия с настъпването на зимата?
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Почти две години след началото на руската инвазия украинските войници са в мрачно настроение, пише The Associated Press. Въпреки разочароващите резултати от контраофанзивата това лято и доказателствата за намаляваща финансова подкрепа от западните съюзници, украинските войници твърдят, че все още са решени да спечелят. Но с наближаването на зимата те стават все по-загрижени, че Русия е по-добре подготвена да се бие, и все по-разочаровани, че отново са принудени да преминат в отбрана. Някои вече поставят под съмнение здравия разум на лидерите си.

Недоволството сред украинските военни, което някога беше изключително рядко срещано и се изразяваше само в лични разговори, става все по-широко разпространено и открито.

В Херсон, където украинските въоръжени сили сега се опитват да атакуват тежко въоръжени руски войски от другата страна на Днепър, войниците се чудят защо тези сложни десантни операции не са могли да започнат преди няколко месеца, когато времето още беше топло. Още: Може ли "тихата дипломация" да прекрати войната в Украйна?

„Просто не разбирам – каза командирът на подразделението за борба с дронове в състава на 11-а бригада на Националната гвардия на Украйна с позивна Боксер, който пожела да остане анонимен. – Сега стана по-трудно и по-студено. И това не е само мое мнение", добави той.

В момента руските войски контролират около 20% от територията на Украйна. 22 месеца след началото на руската инвазия страните по същество стигнаха до задънена улица по цялата фронтова линия от хиляда километра.

Анализатори твърдят, че руските войски възнамеряват да навлязат още по-навътре в Източна Украйна тази зима, за да може руският президент Владимир Путин да използва този аргумент в предизборната си кампания, резултатът от която вече е ясен. Подкрепен от скорошните успехи на бойното поле, миналата седмица Путин каза, че остава ангажиран с постигането на целите си и разкритикува Украйна, че "жертва" своите войски, за да демонстрира успехи пред западните донори.

В Съединените щати, които вече са похарчили около 111 милиарда долара за подкрепа на Украйна, президентът Джо Байдън призовава за одобрение на друг пакет помощ от 60 милиарда долара, но републиканските законодатели се противопоставят. Някои законодатели в Европа също все още не могат окончателно да решат дали да отпуснат допълнителни 50 милиарда евро в подкрепа на Киев. Освен това Европа така и не успя да изпълни обещанието си да достави на Украйна навреме един милион снаряда.

„Причината украинците да са в мрачно настроение е, защото чувстват, че не само не са се справили добре тази година, но и че руснаците набират още сили“, счита Ричард Бърнс, бивш генерал от британската армия. „Те виждат какво става в Конгреса на САЩ и какво се случва в Европа“. Още: Докато Украйна поразява Крим: Таблоид видя "зловещ план" на Путин и отписа украинска победа

Украинците може да се наложи да останат в отбрана тази зима, но техните военни лидери казват, че нямат намерение да спрат битката.

"Ако не ни остане нито един куршум, ще ги бием с лопати", каза Сергей, командир на 59-та бригада, която сега се бие близо до Авдеевка. "Разбира се, всички са уморени от конфликта, физически и психически. Но само си представете какво ще стане, ако спрем."

Мрачно настроение

Умората и разочарованието на бойното поле се отразяват и в украинската столица Киев, където наскоро кипяха различията между лидерите.

През ноември президентът Володимир Зеленски публично опроверга изявлението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че конфликтът е в задънена улица. А кметът на Киев Виталий Кличко многократно критикува Зеленски с аргумента, че е концентрирал твърде много власт в ръцете си. Още: Financial Times: Брюксел изглежда решен да постави Орбан на мястото му

Суматохата в коридорите на властта изглежда се е прехвърлила и до редовите военни, които са все по-притеснени от неефективността и погрешните решения на правителството, от които пряко зависи готовността на въоръжените сили на Украйна за по-нататъшна борба.

В Запорожие, където темпото на операциите се забави след лятната контраофанзива, безпилотните самолети се превърнаха в най-важното средство в битката. Те позволяват на войниците да наблюдават и задържат руските войски, докато украинците извършват опасни и усърдни операции за разчистване на минни полета и консолидиране на контрола върху повторно завоюваните територии. Но военният персонал там се оплаква, че процесът на обучение на нови оператори на дронове е твърде бавен, пише The Associated Press.

Министърът на отбраната Рустем Умеров настоява, че Украйна има достатъчно войници и оръжия за следващата фаза на бойните действия.

"Ние сме в състояние да защитим нашите хора и ще го направим", каза той в интервю за Асошиейтед прес. "Имаме план и се придържаме към него."

Преминаване в защита

Ограниченият импулс, който украинските въоръжени сили постигнаха по време на лятната контраофанзива, се забави от горите на североизток до градовете на изток и земеделските полета на юг.

В интервюта няколко украински военни командири отбелязаха, че тъй като Русия се стреми да овладее инициативата тази зима, Украйна ще се съсредоточи основно върху запазването на позициите си.

Въпреки кишата, която затрудни движението на танкове и други тежки оръжия, руската армия подсили войските си в района на Донецк, където наскоро ускори настъпателните си операции.

„Основната цел за зимата е да загубим възможно най-малко хора“, каза украински командир на механизиран батальон с прякор Паркър, който помоли истинското му име да не се използва. Неговият батальон се намира близо до Бахмут, град, който руските сили превзеха след месеци на изтощителни боеве. Още: Военната помощ за Украйна от САЩ намалява. Може ли Европа да поеме щафетата?

„Трябва да сме ясни: ще бъде невъзможно да окупираме Донецк или Бахмут през зимата, защото руснаците имат твърде много войници“, обясни Паркър.

Анализаторите сочат, че Украйна може тази зима да отстъпи части от възвърнатите си територии, въпреки че Русия вероятно ще плати висока цена за това.

„Ако Русия продължи да атакува, тя вероятно ще постигне някои малки териториални придобивки, но ще понесе огромни загуби“, е категоричен Бен Бари, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Някои украински командири твърдят, че им липсват хора и огнева мощ, за да задържат безкрайния поток от руска пехота, докато украинците укрепват собствените си позиции. Затова изключително важна роля сега играят дроновете – оръжия, с които според тях руснаците са много по-добре снабдени от украинците.

Макар че войниците от украинските въоръжени сили демонстрираха изобретателност на бойното поле, Москва драстично увеличи потенциала на своя отбранителен сектор през последната година, започвайки да произвежда бронирани бойни средства и артилерийски снаряди с темпове, които Украйна просто не може да постигне.

„Да, те ни изпреварват по отношение на обемите на доставките", каза командирът с позивна Боксер, добавяйки, че руските дронове имат по-голям обсег и са оборудвани с по-модерен софтуер. „Това позволява на дрона да се издига на височина от до 2000 метра и да избягва електронни оръжия, докато украинските дронове могат да летят само на височина от 500 метра." Още: Чешко издание: Войната в Украйна ще се реши от икономиката, а не от войници

Това създава проблеми на украинските войници, които са ограничени в способността си да нанасят удари по руски цели от другата страна на Днепър. За да разположат тежки оръжия като танкове, украинските въоръжени сили първо трябва да отблъснат руските войски и да изградят понтонни мостове. Според Боксер, докато не придобият повече дронове, те няма да могат да направят това.

"Все още чакаме оръжия, които трябваше да ни бъдат доставени преди няколко месеца", добави той.

За да продължи битката, Украйна също ще трябва да мобилизира повече хора. „Руснаците просто отслабват нашите позиции, раняват нашите войници, които се принуждават да напуснат бойното поле“, каза командир с позивна Делфин и допълни, че не е в състояние да попълни редиците на своята част. „Мога да кажа, че сме окомплектовани само на 60%“, призна той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com