Докато Украйна поразява Крим: Таблоид видя "зловещ план" на Путин и отписа украинска победа

15026
Докато Украйна поразява Крим: Таблоид видя "зловещ план" на Путин и отписа украинска победа
Снимка: Getty Images

Две години след началото на кървавата война на Русия в Украйна победата на Киев далеч не е сигурна, а за президента Володимир Зеленски все по ясна става "суровата реалност". Шансовете на Украйна за краен успех стават все по-илюзорни. Това заяви пенсионираният британски вицемаршал от Кралските военновъздушни сили Шон Бел пред таблоида Daily Express.

Още: Страховита антиутопия: Какво ще значи за Украйна руска победа във войната

Все по-малко пари за Украйна

Думите му идват в период, в който се отбелязва спад на потока от западна военна помощ за украинската армия. Западът осъзна, че промяна в хода на войната ще бъде възможна само с цената на невероятни усилия.

Унгария остава сериозна пречка за Киев - на 15 декември премиерът Виктор Орбан блокира огромния пакет от помощи на ЕС за Украйна на стойност 50 милиарда евро за 4 години.

Междувременно настояването на президента на САЩ Джо Байдън за 61 милиарда долара за подкрепа на Украйна не получи одобрение от контролираната от републиканците Камара на представителите.

Още: Като Северна и Южна Корея: Сценариите пред Украйна за край на войната

Русия с предимство?

Цялата тази полемика е в полза на диктатора Владимир Путин, твърди вицемаршал Шон Бел. Според него предимството на Русия на бойното поле ставало все по-очевидно: „Русия е Голиат за украинския Давид. И въпреки че украинците положиха невероятни усилия в боевете, те все още нямат военновъздушни сили. Те нямат военни самолети. Те не са членове на НАТО. Затова не всичко върви в тяхна полза".

Припомняме, че през първата половина на 2024 г. украинската армия ще получи първите изтребители F-16, като в момента украинските пилоти преминават обучение на мощните американски бойни самолети, а те могат сериозно да променят баланса на силите.

Още: Украинските F-16: Русия подсказа с какво оръжие ще се бори да ги сваля (ВИДЕО)

Бел излага и аргумент към тезата си защо Украйна не успя да постигне значителни успехи на бойното поле по време на контраофанзивата. „Русия има доста широки отбранителни линии - три реда окопи, противотанкови бариери „драконови зъби“ и минни полета, и въпреки че украинците успяха да напреднат през тях с около 15 километра, те са много трудни за преодоляване, за да се направи пробив", смята той.

Още: ВИДЕО за украинската контраофанзива: Танкове Challenger газят "драконови зъби", показно как се минава минно поле

„Суровата реалност на този конфликт е, че макар украинците да положиха невероятни усилия, нещата не вървят в тяхна полза. Ситуацията се утежнява още повече от факта, че чичо Сам (най-известният национален символ на САЩ - бел. ред.) скоро може да спре крановете за помощ", предупреждава вицемаршалът, цитиран от Daily Express.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

"Ако има смяна на администрацията в Америка, кой знае до какво ще доведе това? Но не изглежда, че то ще бъде полезно за Украйна. Следователно - Путин ще следва дългосрочна стратегия“, добавя Бел.

И как по-точно Путин се "възползва"?

Таблоидът пише как Путин вече се възползвал от "несигурната позиция на Украйна". Примерът - часове след като Унгария наложи вето на пакета от помощи от ЕС, Киев съобщи за десетки атаки с дронове за денонощие. На 16 декември украинските военновъздушни сили обявиха, че тяхната противовъздушна отбрана е свалила 30 дрона, пуснати от руските сили през нощта.

Факт е обаче и че през последните дни руските обстрели с ирански дронове "камикадзе" клас "Шахед" по Украйна значително намаляха - имаше денонощия с по два-три изстреляни безпилотни самолета. Отделно, Москва среща трудности в производството на крилати ракети. Според украинското партизанско движение ATESH до 10 ноември трябвало да бъдат произведени 80 ракети X-32 в Дубенския машиностроителен завод в Московска област, но били направени само 61.

Въпреки че изпитва недостиг на снаряди, Украйна междувременно продължава да поразява тежката руска военна техника: Украйна се оплаква от недостиг на снаряди, но унищожи "Солнцепек" и танк Т-90 (ВИДЕО)

Украинците продължават и масираните атаки по Русия и по окупирания полуостров Крим. Москва съобщи, че нейните сили са успели да осуетят поредица от нападения на украински дронове в последните дни - например 26 "свалени" безпилотни машини на 16 декември.

Само че руски източник разкри за успешни украински удари в Крим - срещу Центъра за комуникация на Въздушно-космическите сили на Руската федерация и срещу военна част 28735. Резултатът - щети по важно комуникационно оборудване, включително сателитна антена, както и ранен офицер от ФСБ.

Показателен как се "възползва" Путин е и ултиматумът му до Нова година да се превземе Авдеевка - град в Донецка област, близо до Бахмут, където руската армия претърпя чудовищни загуби. Въпреки това Daily Express пише, че диктаторът готвел "зловещ последен план".

Публикувано от Адам Чапман

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Пребил съпругата си до смърт: Бивш казахстански министър ще лежи дълго в затвора

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Удар с ракети по руска база за ПВО в Крим, има загинал командир: Независим руски източник

"Кажете, моля ви, ще ни евакуирате ли?": Руснаците хвърлиха нови 2 бомби в Белгород (ВИДЕА и СНИМКИ)

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

ГУР разкри поименно кой унищожава ТЕЦ-овете и важни обекти в Украйна с крилати ракети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа