Чешко издание: Войната в Украйна ще се реши от икономиката, а не от войници

7841
Чешко издание: Войната в Украйна ще се реши от икономиката, а не от войници
Снимка: Getty images

Почти две години след началото на руската инвазия в Украйна интересът, който преди това се проявяваше към всяко, даже и най-малкото напредване на фронта затихна. Дори и заклетите оптимисти на Запад осъзнаха, че войната ще продължи, че Русия е успяла да прехвърли икономиката си на военна основа и че дългосрочната помощ на Запада за Украйна е под въпрос по различни причини. Така 2024 г. може да стане решаваща за този въоръжен конфликт именно по отношение на състоянието на икономиката.

Във войни победата се постига не чрез големи битки, а от факта, че войниците на врага са изтощени и ресурсите са изчерпани. Говорим за логистика, човешки потенциал, производство и технологии. Битките могат само да ускорят това „изтощение“, твърди чешки анализатор.

Струва си да помним това, когато оценяваме въоръжения конфликт в Украйна. Още: "Изоставаме ли технологично от агресора", пита глас от Украйна

Ситуацията на фронтовете се сведе до позиционна конфронтация. Киев изглежда изчерпал скромните си офанзивни сили и Запада засега не желае или не е в състояние да достави повече боеприпаси, ракети с голям обсег и бронирани превозни средства. Русия, от своя страна, изчерпа собствените си резерви и постави икономиката си на бойна нога. Освен това администрацията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин продължава да успява да мобилизира достатъчен брой войници, които все повече липсват на Украйна. Има и мнение, че след президентските избори в Русия, насрочени за 17 март следващата година, ще изчезнат всички страхове за реакцията на руската общественост, вече контролирана от режима, и тогава Владимир Путин ще обяви обща мобилизация.

Въпросът за помощта ще бъде решен от президента на САЩ

Всичко това ще бъде в рязък контраст със ситуацията в демократичната украинска държава, където президентът Володимир Зеленски е под натиск да обяви отложени президентски и парламентарни избори. Той вече каза, че през 2024 година избори няма да има - заради военното положение.

Украйна, една трета от чийто бюджет всеки месец се осигурява от Запада, поради тежката предизборна ситуация в Съединените американски щати, ще зависи от субсидиите, които обаче все повече ще бъдат предмет на вътрешни спорове, ако не изнудване, в Конгреса на САЩ и правителствата на страните членки на Европейския съюз.

Ключово събитие за развитието на ситуацията в Украйна ще бъдат американските президентски избори през ноември 2024 година, след които може да започне втората ера на Доналд Тръмп, който този път, според прогнозите, няма да се обгради с повече или по-малко разумни републиканци, а по-скоро, както повечето вярват, ще се обърне към изолационистите. Така няма да има кой да възпре Тръмп, ако той реши "да сложи край на войната до 24 часа", както заплашва в изявленията си. Още: Въпросът пред САЩ: Християнска Украйна или еврейски Израел?

В Европа предстоят избори за Европейски парламент и се очаква възход на десните популисти. Икономиката ще играе важна роля. Според немалко хора тя страда от наложените срещу Русия санкции. Миналата година Централната банка на Русия успя да предотврати най-лошото - колапса на икономиката - чрез контролиране на капиталовите потоци. Сега руската икономика набира скорост благодарение на фокуса си върху военното производство, а освен това се появяват все повече възможности за заобикаляне на санкциите.

"Руската икономика е по-устойчива от очакваното", счита икономистът Александра Прокопенко, която говори за поредица от кризи, през които Русия трябваше да премине през последните 15 години. Благодарение на този опит в Русия се появиха квалифицирани специалисти, които успяват да се справят дори със сегашната тежка изолация от западната търговия.

За много европейски магнати и фирми печалбите са по-важни от солидарността с воюващата страна. "Поради санкциите срещу Русия приходите идват не от търговията с гангстерската държава на Путин, а от бизнеса с нейните съседи", твърди руският опозиционер Гари Каспаров* по повод данните за ръст на продажбите на немски автомобили и компоненти с хиляди процента печалба в Киргизстан и Казахстан. Още: Притеснителен анализ от САЩ: Какво наистина ще се случи, ако помощта за Украйна спре?

По същия начин Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси, разкритикува гръцките собственици на морски танкери, които позволиха на Русия да заобиколи санкциите върху износа на петрол и направиха невероятни пари от това. Корабите на три големи гръцки компании спряха да превозват руски петрол едва през есента на тази година, след като бяха заплашени със санкции от САЩ.

Русия разчита на константи, блицкригът отново се провали

Русия има ясна цел да продължи войната до изчерпване на политическата воля или ресурсите на Запада (в зависимост от това какво се случи първо). На хартия икономиката на Запада е по-силна, но той не може да използва това, за да помогне на воюваща Украйна. Политическото единство не се превръща в обединени усилия на производителите. Бизнес интересите на отделни фирми и търговци продължават да надделяват над общата политическа и военна цел, тоест да се помогне на Украйна да победи.

Погледнете производствената статистика на една от най-популярните "стоки", спешно необходима в Украйна. Говорим за артилерийски снаряди. Русия успя да разшири производството така, че през 2024 г., според анализатори, цитирани от The Economist, ще произведе повече от 2 000 000 снаряда. Европейският съюз и Съединените американски щати, според източници от индустрията, заедно през следващата година, с цялото си желание, няма да могат да произведат повече от 900 000 снаряда. "Войната печели този, който може да стреля най-много", е кратък аргумент на един от мениджърите на европейска компания, която въпреки бюрократичните спънки се опитва да разшири производството. Още: Страхът в Украйна расте: Петте фактора, които играят в полза на руснаците

В социологическите проучвания украинците все още изразяват надежда за победата, от която се нуждаят, тоест връщане на границите от 1991 г. включително на Крим. Но тази цел на политическото ръководство сега изглежда невъзможна. Следователно през 2024 г. в Украйна ще започне дискусия за това какво друго може да се счита за победа. В същото време Киев несъмнено ще бъде подложен на натиск от Запада, който ще изисква Украйна да започне ранни преговори с Руската федерация в това ново разбиране за победа.

Натискът върху Украйна ще се увеличи и от страна на Европейския съюз, който постави условия за влизане: реформиране на държавата и нейните институции, тоест на първо място да се ограничи корупцията. Но, както отбелязва украинският икономист Андрей Длигач, правителството предпочита силови методи за потискане на бизнеса и икономическите свободи и вместо да се бори с корупцията, се води война срещу украинския бизнес. Според него повече от половината украински компании са изправени пред корупционни схеми.

Във военната сфера за Украйна ще бъде важно не само да се осигури с боеприпаси и оръжия, но и да намери и подготви необходимите подкрепления. Няма достатъчно хора, да не говорим за опитни бойци, особено талантливи командири и плановици. Лятната контраофанзива, която не оправда високите очаквания, показа, че дори и с най-модерната западна техника не е лесно да се „работи“ успешно, както казват войниците за битката, след кратка подготовка.

Украинците започнаха с помощта на западни компании, включително и чешки, да изграждат вътрешна отбранителна индустрия. Но това не е достатъчно. Главнокомандващият генерал Валерий Залужни цитира в интервю за изданието Economist пет условия неговите войници да могат да победят руснаците. Говорим преди всичко за технологията и нейното масово мултиплициране. Имат нужда от повече дронове и заглушители. Имат нужда от самолети. Още: Прогноза от Полша: Какво ще се случи на фронта в Украйна през 2024 г.?

За Запада ще бъде много по-трудно да запази единството и да разшири помощта за Киев, а за украинците да останат в отбрана. Още по-трудно за украинското ръководство, начело с президента Зеленски, ще бъде да разработи нова дългосрочна стратегия за борба и победа.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com