Русия и Китай: защо са съвсем неравностойни партньори?

5975
Русия и Китай: защо са съвсем неравностойни партньори?
Снимка: Getty Images

Тонът е вече доста променен. Китайският държавен глава Си Дзинпин обвини САЩ, че искали да потискат страната му. Пред Националния конгрес на Китай той говореше за "обкръжаване" и предупреди ръководството на Комунистическата партия и народа си, че се задавали "невиждани до момента предизвикателства". „Китай трябва да има смелостта да се бори”, каза държавният глава. Външният министър Цин Ган на свой ред предупреди Америка, че конфликтът може да има "катастрофални последици".

Заплахите звучат така, сякаш са били изказани от руския президент Владимир Путин. Лидерът на Кремъл оправдава нахлуването в Украйна с борбата срещу НАТО, САЩ и "колективния Запад". За това изкривяване на фактите Китай показва разбиране, но без изцяло да ги възприема.

Държавата на Путин - паразитен мафиотски клуб

Руската главна прокуратура обяви дейността на „Трансперънси интернешънъл“ (TI) за нежелана на територията на Руската Федера...

Путин и Си са на почти еднаква възраст, съответно 70 и 69 години. По данни на медиите през последните десет години те са се срещали близо 40 пъти. Стилът им на ръководство е диктаторски, а властта им е непоклатима от много години. И двамата повтарят като мантра, че между двете ядрени сили съществува "стратегическо партньорство". Путин и Си не крият, че отхвърлят досегашния световен ред, основаващ се на определени правила, както и това, че искат да сломят предполагаемото господство на Запада.

Съществени различия

И все пак между двете страни има съществени различия. Китай е успешна експортна нация и втората най-голямата икономика в света след САЩ, ако за база се вземе Брутният вътрешен продукт. Икономиката на Русия е почти десет пъти по-слаба.

От десетилетия Москва се издържа от износа на суровини. Досегашната модернизация на страната представлява пълен провал.

С нападението си срещу Украйна Путин очевидно се бе направил сметките грешно: както политически, така и във военно и икономическо отношение. Единството на Запада и способността му в много кратки срокове радикално да намали зависимостта си от руските газ, нефт или въглища, принуждават Кремъл да ориентира икономиката си към азиатските страни, преди всичко към Китай. Тук Москва няма други опции за действие.

Отровата в земята на Украйна

Все някога войната в Украйна ще свърши, а с нея и смъртоносните експлозии, причинени от ракетните удари и бомбардировките. Това обаче н...

Нарастваща взаимозависимост

По съвсем друг начин стоят нещата с Китай, който се възползва от зависимостта на Москва, защото получава руски нефт и газ по много по-изгодни цени. И колкото по-дълго продължи тази зависимост на Русия от Китай, толкова по-добре за Пекин. Нека припомним: Китай нарушаваше западните санкции срещу Русия през 2014 г., които САЩ и Европа наложиха заради руската анексия на Крим, нарушила принципите на международното право. В същото време Китай успешно насърчаваше продължаването на икономическите отношения със Запада.

Си не е зависим от Русия. Вярно е, че държавният глава на Китай заплашва американците. Но Пекин все още има възможност да постигне компромис с Вашингтон. Стратегията за “нулев Ковид” по време на пандемията отслаби растежа на Китай през 2022 г., както става ясно от официалните статистики. Но след като тя беше изоставена, китайската икономика се стабилизира. Си едва ли има интерес да води търговска война със САЩ, а след това и с европейците. Подобно на Москва преди това, Пекин също се опитва да разедини трансатлантическите съюзници. Засега без успех. В края на краищата войната в Украйна показа на европейците колко силно зависими са от американското лидерство.

Русия и Китай не са равностойни партньори. Си е достатъчно умен, за да не унижава руснаците публично. Няма нито едно негово изказване, в което той да намеква за икономическата им слабост и зависимост.

Икономистите прогнозират, че жизненият стандарт в Русия ще продължи да спада през следващите години – включително и поради това, че стотици хиляди IT-специалисти напуснаха родината си след нападението над Украйна. Путин явно може да се примири с икономическия упадък на страната си. А Си продължава да преследва целта да настигне САЩ в икономическо отношение и някой ден дори да ги изпревари.

Еврокомисар: Ще спечелим енергийната война

Европа ще спечели енергийната война според мен, заяви днес еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията ...

Тайван може да промени всичко

Ново проучване на берлинската Фондация „Наука и политика“ (SWP) припомня за първото посещение на президента Си в САЩ през 2012 г., когато той говореше за "нов тип отношения между Великите сили през 21-ви век". От думите му излизаше, че Америка и Китай ще бъдат равноправни сили. А Русия не фигурираше в тези сметки.

В същото време, според ръководството на Пекин, Русия е "най-важният стратегически партньор на Китай". Двете страни имат еднакво отношение към САЩ. Що се отнася до поведението на Китай във връзка с войната в Украйна, в изследването на SWP се цитира китайския политолог Ян Сюетун. Според него Китай би могъл да бъде тласнат офанзивно на страната на Русия само ако САЩ подкрепят военно евентуална декларация за независимост на Тайван.

 

Източник: Дойче веле

"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия?

Данъчен служител открива информации за дарение от Русия в полза на германска фондация в размер на 20 милиона евро. Документите спешно з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com