Русия модернизира танкове, които България пенсионира преди 22 години (ВИДЕО)

22129
Русия модернизира танкове, които България пенсионира преди 22 години (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Руската отбранителна корпорация "Уралвагонзавод" започна мащабна програма за модернизация на танкове T-62 от съветската ера. Въпреки повече от десетилетие бездействие, Русия ще може да пусне в експлоатация няколкостотин танка с актуализирани сензори и броня от 21 век.

T-62 влезе в експлоатация за първи път през 1961 г. и беше широко оценен като най-способния танк в света по онова време, включително от американски и израелски експерти, които анализираха пленени единици след войната от Йом Кипур през 1973 г. България също е разполагала със значителни бройки от танка, но го е пенсионирала през 2000 година. Част от бройките са дарени от Съветския съюз след войната му в Афганистан. Мнозинството от тях обаче е продадено на африкански държави, като упоменатата по-горе Ангола.

Танкът беше първият в света, който получи гладкоцевно оръдие и бронебойни снаряди с отделяща се палета и стабилизиращо оперение, а по време на войната между Иран и Ирак демонстрира уверено превъзходство над танковете M60 и Chieftain, доставени от САЩ и Великобритания, офицери от двете страни свидетелстват за това.

T-62 са построени в огромни количества, като над 22 000 влизат в експлоатация по целия свят и остават в производство до средата на 70-те години.

Още: Украинската армия плени най-страшния танк на Русия (ВИДЕО)

Въпреки че са стари по стандартите на 21 век, модернизираните Т-62 имат редица значителни предимства пред по-новите танкове Т-72 и Т-90, които формират гръбнака на руската фронтова броня. Това може да обясни защо Русия инвестира в подобряването на тези бойни средства, въпреки че имат много големи количества Т-72 в резервите си. T-62 е ценен заради много по-ниските си изисквания за поддръжка и оперативни разходи, а също така е лесен за обучение, като позволява на новия персонал да се научи да управлява превозните средства относително бързо. Съобщава се, че това стои зад решението на Русия да изведе модернизирани Т-62М от своите резерви за оборудване на нови части на сирийската армия през 2016 г., а впоследствие в Източна Украйна, където се смята, че са били експлоатирани от местните милиции в Донбас.

Подобно на Т-55, от който произлиза, Т-62 също е много подходящ за операции както в планински, така и в градски терен, като първото е основната причина, поради която Северна Корея доскоро разчиташе на подобрените производни на Т-62 като най-способните си танкове. За повече от 10 години операции за борба с бунтовниците, Сирийската арабска армия предпочете Т-55 и Т-62 пред по-новите танкове за градски битки, особено след като много от тях бяха модернизирани със севернокорейски технологии, включително лазерни далекомери и нови видове анти-пехотни боеприпаси. От Русия модернизираните Т-62 могат да бъдат използвани за оборудване не само на наборни части, ако тя продължи с масовата мобилизация, но и на части от източни украински региони, които наскоро бяха погълнати от руската държава, но чиито милиционерски сили все още не са напълно интегрирани в руската армия.

Още: Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Макар някои западни източници да твърдят, че модернизацията и повторното активиране на Т-62 е резултат от отчаянието след западните санкции върху руския отбранителен сектор, технологиите като термичните мерници, които са най-уязвими от санкциите, са точно тези, които ще подобрят превозните средства до стандарт 21-ви век.

С колко танка разполага Русия в действителност?

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна вече влиза в историята като най-голямото "танково клане" в Европа от Втората световна война...

Ако санкциите бяха основният проблем, за Русия би било много по-лесно да активира отново Т-72 и Т-80 от резервите, отколкото да модернизира и повторно активира своите Т-62, което означава, че подобно твърдение има малка тежест. Т-62, модернизирани с Контакт-5 или с реактивна експлозивна броня, термични прицели от трето поколение и вероятно дори нови снаряди за APFSDS, наред с други нови подсистеми, биха могли да имат много значителни предимства в ефективността пред не модернизираните Т-72. Тези технологии може би ще доведат бойните средства да получат ново означение - вероятно "T-62M2".

Липсата на модерни танкове в армията на Украйна и разчитането на варианти Т-64 от 1970 г. с малко подобрения означава, че модернизираните Т-62 няма да бъдат надминати от вражеската броня, особено като се има предвид нежеланието на членовете на НАТО да доставят на Киев по-модерна броня.

Въпреки че остава неизвестно колко единици Т-62 ще бъдат модернизирани, като някои източници спекулират, че може да са доста над 500 и вероятно близо 1000, танкът е потенциално полезен актив, който може да бъде евтин за използване в големи количества и сравнително евтин да се модернизира.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари