Русия се прицели в Либия

4892
Русия се прицели в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американското издание Washington Times (WT) съобщи, че Русия възнамерява да разшири военното си присъствие зад граница от Сирия до Либия. Медията се позовава на данни от американските специални служби. Според изданието това е грешка в следствие на политиката на бившия американски президент Барак Обама, който подкрепяше бунтовниците, свалили от власт Муамар Кадафи.

Главният съюзник на Русия и нейното военно присъствие в Либия е Халифа Хафтар - оглавяващ Либийската национална армия (ЛНА), която контролира източната част на страната. Според Washington Times в Москва вече са взели решението. Преди няколко месеца ръководителят на контактната група за Либия към МВнР на Русия Лев Денгов е заявил в интервю за египетския вестник Youm 7, че генерал Хафтар се обърнал към министерството на отбраната на Руската федерация да построи руска военна база в източната част на Либия. Тогава (февруари 2018 година) Денгов заяви, че все още не е взето окончателно решение по този въпрос, припомня руското издание expert.ru.

Столтенберг: НАТО е готово да помага за сигурността в Либия

НАТО е готова да окаже помощ на либийското правителство в укрепването на институтите на националната сигурност, включително с цел разре...

Началникът на Комитета по отбрана на Съвета на федерацията Виктор Бондарев коментира слуховете за заинтересоваността на Русия във военни бази в Либия в интервю за РИА Новости. Бондарев заяви, че Москва няма намерения да строи бази в Либия, като допълни, че позицията на Русия по въпроса е "рационална и балансирана". Не е ясно как да се разбират тези думи. Може да се направи извод, че във всеки момент в случай на важни събития в Либия интересите и намеренията на Русия може да се променят.

Сега изборът е на генерал Халифа Хафтаром, който не крие целта си - да обедини под свой контрол цяла Либия. Той представлява Палатата на представителите на Либия (парламент), която има антизападни позиции.

Преди две седмици премиерът на Либия Абдула ал Тини нарече САЩ, Великобритания и Италия врагове на либийския народ, защото поддържат политическия ислям в страната. Симпатиите на Хафтар към Русия са и поради факта, че той е учил в СССР, многократно е посещавал страната и говори руски.

Според мнозина западни политолози, ако САЩ не искат Москва да контролира Либия и да я превърне във втора Сирия, много бързо Вашингтон трябва да смени стратегията и да започне да подкрепя Хафтар.

Според руски медии Украйна готвела провокации в Азовско море

Провокация за дискредитация на руските граничари готви украинската страна в Азовско море. Това пише „Российская газета“, ци...

Във всички случаи изборът за това по кой път ще поеме Либия ще бъде на Халифа Хафтар. Засега той явно клони към "източен" вариант, за което свидетелства информацията за скорошната поява на руска военна база в страната.

Превод: Евгения Чаушева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари