Русия печели срещу Украйна във войната на дронове: Западна рецепта как лесно това да се промени (ВИДЕО)

13519
Русия печели срещу Украйна във войната на дронове: Западна рецепта как лесно това да се промени (ВИДЕО)
Снимка: Оперативно командване Юг

От началото на инвазията на Русия украинското правителство основателно се опитва да се представи смело и издръжливо, способно да удържи на военното превъзходство на врага, както и на господството му в небето, благодарение на изобретателността на украинците. Едно от проявленията на тази изобретателност стана партида военноморски дронове, за чието създаване беше обявена кампания за набиране на средства и която превърна живота на Руския черноморски флот в ад: Ново оръжие срещу Русия: Украйна тества морски дрон (ВИДЕО)

Реалност или не?

Според старши сътрудника на Атлантическия съвет Мелинда Харинг, която скоро се завърна от пътуване до украинските фронтови линии, по отношение на дроновете (БПЛА) Киев има много да наваксва, преди дори да се надява да постигне равенство с Москва.

"Украинците са далеч зад руснаците, когато става дума за дронове, а това са оръжията на бъдещето. Украйна няма достатъчно обучени оператори на БПЛА и разполага с твърде малко високотехнологични дронове", твърди тя.

В началото на октомври Харинг, която работи с проукраинската правозащитна организация Razom, посети Запорожие, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Голяма част от областта сега се контролира от руски войски. В село близо до фронтовата линия тя се запознава отблизо украинските дронове. Харинг сподели, че е "посещавала школа за оператори на дронове" и че е "виждала куп дронове" - от разузнавателни, които помагат да се набележат цели за артилерийски огън, до камикадзе-безпилотни апарати, които трябва да атакуват вражески позиции. Дори ѝ е дадена възможност да управлява един от дроновете. И остава разочарована.

"Много дронове са с лошо качество. Те са просто безполезни боклуци. Произведени са в китайски фабрики, а там никой не обръща внимание на детайлите. Нямат достатъчно части. Някои идват вече счупени", твърди Харинг.

Малко след началото на руската инвазия интернет беше наводнен с видеоклипове на турски дронове Bayraktar TB2, които един украински официален представител нарече "супероръжие", унищожаващо руски танкове. Русия обаче бързо се адаптира, подобрявайки своите способности за противовъздушна отбрана и електронна война до такава степен, че дронове TB2 вече не се появяват на фронтовата линия.

ОЩЕ: Загубиха ли дроновете "Байрактар" влиянието си във войната в Украйна? (ВИДЕО)

Русия на свой ред засили използването на собствени дронове. Тя също употребява евтини китайски части – говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат наскоро каза, че намерени останки от руски дронове предполагат, че Москва се снабдява с техните двигатели от AliExpress – и успешно е използвала дронове, демонстрирайки, че качеството на изработката всъщност няма значение, ако дронът е предвиден да е камикадзе.

Понякога Русия успява да нанесе удари по украинската противовъздушна отбрана с помощта на много евтини ирански дронове-камикадзе "Шахед-136". През август New York Times съобщи, че Русия вече е започнала собствено масово производство на тези дронове, с името "Геран-2". Този дрон е пълен с експлозиви и е предназначен за еднократна употреба при атаки на вражески позиции.

Украйна също започна да произвежда собствени дронове. През септември украинска компания заяви, че нейните нови ударни дронове Punisher са способни да избегнат руските възможности за електронно заглушаване и че е доставила повече от дузина дронове на въоръжените сили на страната. Украйна също започна да използва свои собствени октокоптери R18, (всеки от които струва 100 000 долара) срещу руски танкове: "Баба Яга" дебне: Без илюзии за страшен украински дрон, зоват руски военни блогъри (ВИДЕО)

Но именно по въпроса за производството на висококачествени БПЛА в търговски мащаб Украйна изостава от своя противник, който има значително предимство в областта на военнопромишленото производство. Украинското правителство обеща да похарчи повече от 1 милиард долара през следващата година за разширяване на своя парк от дронове. Хората на предна линия обаче смятат, че БПЛА играят твърде важна роля, за да бъдат оставени на правителството.

"Мисля, че това, което ме разочарова, беше, че украинското правителство вдигна много шум около своите дронове, но ако говорите с местни активисти и с хора, които се опитват да запълнят празнините на терен, те ще кажат, че усилията на правителството не са достатъчни, че субсидиите, които то предоставя, не стигат. Ето защо украинското гражданско общество отново се опитва да компенсира недостига, надявайки се да обучи оператори на дронове и самостоятелно да закупи БПЛА", обясни Харинг.

Решението с дроновете за Украйна

Самуел Бендет, експерт по дронове във Вашингтонския център за военноморски анализи, каза пред Insider, че украинското правителство ще е най-добре да разчита само на няколко конкретни модела дронове.

"Украйна първоначално водеше технологичната надпревара, но мащабът на Русия сега играе в нейна полза. Това не означава, че Украйна има сериозни проблеми, а че Киев трябва да направи избор в кои конкретни дронове иска да инвестира", обясни Бендет.

"Украинското правителство се гордее с това, че ги прави с доброволци и стартиращи фирми, което е страхотно. Но заедно с тези усилия от многобройни доброволци може да се наложи да избере ключови модели за изпълнение на ключови мисии - правейки това, което руснаците вече направиха - и да започне да ги произвежда в индустриален мащаб", добави експертът

Автор: Чарлз Р. Дейвис, за The Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Смъртта на Ебрахим Раиси не вещае нищо добро за Иран

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com