Загубиха ли дроновете "Байрактар" влиянието си във войната в Украйна? (ВИДЕО)

10207
Загубиха ли дроновете "Байрактар" влиянието си във войната в Украйна? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Произведените в Турция дронове Bayraktar TB2 ("Байрактар"), които според различни сведения са помогнали на Украйна да постигне успехи в началото на войната, подпалена от Русия, сега са с ограничено полезно действие на фона на засилването на въздушната отбрана на руските сили. Това твърди висш украински военен служител, цитиран от Defense News.

Оценката на полковник Володимир Валюх, командир в Главното разузнавателно управление на Украйна, идва в момент, когато безпилотни летателни апарати от всякакъв размер продължават да играят ключова роля в отбранителните сметки на Киев. Но според него са се появили нови тактически ограничения.

Още: ВИДЕО с първия полет на модерния турски дрон Bayraktar TB3: Ето какво може

"Байрактар" започна добре войната, а сега?

В първите седмици на руската инвазия дронът, който често се споменаваше в новинарските заглавия, беше Bayraktar TB2, произведен от турския производител Baykar. Според нидерландския уебсайт за разузнаване с отворени източници Oryx - сред попаденията, регистрирани от украинските TB2, са 5 танка, 6 артилерийски установки, 6 военни кораба, два влака за логистика, две ракетни установки за залпов огън, две зенитни оръдия и над дузина ракети "земя-въздух".

През последната година обаче в няколко доклада беше отбелязано, че безпилотните самолети сякаш са изчезнали от наличните кадри на бойните действия и че използването им е станало по-ограничено пред лицето на по-усъвършенстваната руска противовъздушна отбрана.

"За ТB2 не искам да използвам думата безполезни, но е трудно да се намерят ситуации, в които да ги използваме", каза Валюх на 26 октомври. В интервю за Defense News украинският командир уточни, че очевидно все още има някаква полза от тях, но че честотата на разполагане и ролята на тези видове дронове са се променили.

"Изключително сме благодарни за TB2, но в началото на войната те бяха разполагани повече и нанасяха повече удари", каза Валюх. Сега, когато качеството на руската противовъздушна и електронна отбрана е нараснало, последният полет на Bayraktar TB2, който командирът е наблюдавал, е продължил едва 30 минути.

По данни на производителя Baykar дроновете могат да останат във въздуха 27 часа.

Още: Заводът за "Байрактар"-и в Украйна ще бъде готов само за година и половина

Едно наум

Компанията заяви пред специализираното военно издание, че съобщенията за ограничената полза на нейния водещ продукт трябва да се приемат с едно наум.

"Това, че не виждаме видеоклипове, не означава непременно, че дроновете не се използват", заяви изпълнителният директор Халук Байрактар. "Това е предизвикателна среда за работа" със стотици руски средства за противовъздушна отбрана със среден и голям обсег, разположени в обсега на действие, добави той.

"В момента TB2 на Bayraktar се използват главно за провеждане на ежедневни полети за проследяване на целите, което може да бъде също толкова ценно, колкото и атаката", обясни Байрактар.

В тази разузнавателна роля процентът на използването на безпилотните машини в Украйна все още е висок, според дневниците на компанията, видени от Defense News.

Снимка: Getty Images

"TB2 не атакуват, освен ако нямат удобен момент. Няма нужда да бъдат лесна мишена за руските системи за противовъздушна отбрана", каза Байрактар. "Това е същото и за всяка друга летяща платформа като изтребители, хеликоптери и т.н., освен ако не става дума за достъпен, евтин мини дрон", добави той.

От юни насам "Байрактар"-ите TB2, които Украйна притежава, получиха подобрения, които включват усъвършенствано оборудване за камери - Mx-20, предоставено директно от канадския производител L3Harris Wescam. Новото оборудване за изображения позволява мисии за наблюдение на по-голяма височина и с по-голям обсег.

Още: Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

Украинската армия от дронове

На 30 октомври министърът на дигиталната трансформация на Украйна Михайло Фьодоров, който е най-дейният член на правителството, що се отнася до сформираната армия от дронове, обяви, че ударите на безпилотните машини по руската артилерия по цялата фронтова линия продължават. Той даде любопитни данни от пораженията, нанесени от армията от дронове.

"Миналата седмица особено се съсредоточихме върху артилерията - минус 65 оръдия и 14 самоходни артилерийски установки (толкова са унищожени - бел. ред.). Именно това оръжие враговете използват активно за атака на украинските позиции. По-малко руска артилерия означава повече спасени животи на нашите войници", написа той в "Телеграм".

"Също така операторите на безпилотните самолети поразиха 42 танка, 54 бронирани машини и много други руски превозни средства. Благодаря на бойците за ползотворната им работа", добави Фьодоров.

Още: ВИДЕО: Успешен тест на военен дрон на "Байрактар" с украински двигател

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари