Руски компании се обръщат към Хонконг, за да избегнат световните санкции

5730
Руски компании се обръщат към Хонконг, за да избегнат световните санкции
Снимка: iStock

Руските компании, загубили достъп до западния финансов капитал, гледат на Хонконг като алтернатива, съобщи агенция Bloomberg. Това е тревожно според американската администрация, която предупреждава, че Хонконг може да се превърне в сигурно убежище за компании, санкционирани заради конфликта в Украйна.

Няколко големи руски компании, включително държавни, търсят начини да си партнират с адвокатски кантори в Хонконг, за да им помогнат да се установят в „по-приятелска юрисдикция“ от центрове като Ню Йорк или Лондон. Това каза управляващият партньор на хонконгската фирма ONC Lawyers Шърман Ян.

Представители на руски компании са се свързали с поне още две адвокатски кантори в Хонконг, според източници, които искат да запазят имената си в тайна. Те се интересуват от въпроса за набирането на капитал в този град.

„Интересът на руските компании към преместването на определени дейности в Хонконг определено нараства“, каза източник, чиято фирма вече е провела първоначални разговори с руски клиенти. Някои руски компании искат да прехвърлят регистрационните документи в този град, като същевременно оставят бизнеса си в Русия.

Хонконг също може да се превърне в канал за руски компании за достъп до чужд капитал, тъй като китайското правителство поддържа приятелски отношения с Москва и отказа да наложи антируски санкции въпреки ескалацията на конфликта в Украйна. Докато властите в цяла Европа конфискуват яхтите на руски олигарси, суперяхтата за 500 милиона долара, собственост на санкционирания милиардер Алексей Мордашов, който е най-големият акционер в стоманодобивната компания Severstal и третият най-богат човек в Русия, миналата седмица пусна котва във водите на Хонконг.

Все още обаче не е ясно дали банките и одиторите в Хонконг ще имат желание да работят с руски фирми предвид заплахата от вторични санкции. Струва си да припомним, че дори банките от континентален Китай, опериращи в града, са изключително неохотни да правят бизнес с местни служители, които бяха санкционирани от Съединените щати за участието им в потискането на свободата - това се случи след продемократичните протести през 2019 г.

През уикенда Държавният департамент на САЩ изрази опасения, че Хонконг може да се превърне в убежище за заобикаляне на санкциите.

"Репутацията на Хонконг като финансов център зависи от желанието му да се придържа към международните закони и стандарти", каза говорителят на Държавния департамент. "Възможното използване на Хонконг като убежище от лица, които избягват санкциите, поставя под съмнение прозрачността на града в бизнеса."

„Освен това американските компании са все по-предпазливи по отношение на бизнес средата в Хонконг, предвид репресивните действия на китайските власти, подкопаващи високата степен на автономия на Хонконг и защитените свободи на жителите на града“, добави говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Акциите на United Company RUSAL, руският алуминиев гигант, който беше под санкции до началото на 2019 г., се търгуват на фондовата борса в Хонконг. Още през 2016 г. Хонконгската фондова борса издаде специално ръководство за улесняване на допускането до търговия на акции на руски компании.

Polymetal, базирана в Джърси златодобивна компания с активи в Русия и Казахстан, заяви през септември, че вече обмисля промяна на държавата на учредяване. Хонконг е една от възможностите, след като законът на президента Владимир Путин забрани на компании от така наречените "неприятелски" страни да продават активи, което се отрази на плановете на Polymetal да раздели руските и казахстанските активи.

ЕС обмисля да санкционира Иран заради дроновете, които праща на Русия

Идния понеделник - 17 октомври, европейските министри на външните работи ще обсъдят темата с доставките на ирански дронове в Русия и мо...

Съгласно законите на Хонконг банките нямат задължения по отношение на едностранни санкции, наложени от чужди правителства. Те имат право независимо да оценяват подобни рискове и да се отнасят справедливо към клиентите, както каза в имейл представител на Паричните власти на Хонконг.

В края на юни общите кредитни вземания на хонконгските банки към Русия възлизаха на едва 800 милиона хонконгски долара (102 милиона долара), значително по-малко от 2,6 милиарда хонконгски долара през февруари, според Monetary Authority.

Главният изпълнителен директор на Хонконг Джон Лий каза, че градът му стриктно спазва върховенството на закона и ще подкрепи всички санкции, наложени от ООН. "Хонг Конг е международен финансов център", каза той на пресконференция. "И има правила и разпоредби, които са в съответствие с международните стандарти."

В момента операциите, които руските фирми се стремят да извършват в Хонконг, са сравнително прости, казаха източниците, като например използването на града като договорна юрисдикция за кредитни транзакции между руски и индийски субекти.

Източниците добавят, че някои руски компании, които се интересуват от установяване на отношения с Хонконг, са доста големи, а някои дори са държавни. Сред тези, които сега проучват почвата, са и търговци на дребно, които притежават вериги супермаркети и платежни системи.

Бюджетният излишък на Русия бързо се топи, салдото скоро ще е на минус

Бюджетният излишък на Русия почти се стопи през тази година – това се дължи на нарастващите разходи за войната в Украйна и в също...

Базираната в Хонконг ONC Lawyers, според Янг, взема предвид рисковете, свързани със санкциите и прането на пари, и досега отказва да работи с лица и фирми, които са попаднали под санкции.

Хонконг е малко вероятно да види значителен приток на руски фирми, казаха източници, като се има предвид нежеланието на адвокати, банкери и одитори с опит в Съединените щати и Великобритания да се намесват в руските дела. Руските компании също трябва да намерят начин да прехвърлят капитали в Хонконг, тъй като адвокатските кантори и банките отказват да приемат рубли.

Богати руснаци и компании се обръщат и към други юрисдикции, за да заобиколят санкциите. Например фирми, търгуващи с руски суровини, активно създават бизнес в Дубай.

Освен това руските компании и правителството настояват за замяна на щатския долар с юана.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com