Руското оръжие, от което Киев страда: Украински войник разказва (ВИДЕО)

9767
Руското оръжие, от което Киев страда: Украински войник разказва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Някои подразделения на въоръжените сили на Украйна страдат от дроновете с режим за нощно виждане в руския арсенал, призна украински войник пред Business Insider.

Офицер от въздушното разузнаване от 58-ма отделна бригада на украинските въоръжени сили каза за Kyiv Post, че Русия активно използва този тип безпилотни летателни апарати за пряко наблюдение (FPV) в посока Угледар близо до Донецк в Източна Украйна.

„Те докараха дронове за нощно виждане в нашето направление и ги използват активно. Обхватът на полета беше увеличен, сега страдаме много от това“, сподели той. Още: Киев унищожил 40 от 45 безпилотни самолета, изстреляни от Русия за нощ

Дроновете са оборудвани както със светлочувствителни камери, които „виждат“ на тъмно дори при минимално осветление, така и с още по-опасните термовизионни камери. Тези видове дронове създават нови проблеми за украинските въоръжени сили, тъй те като често придвижват персонал и оборудване по тъмно, за да ги предпазят от вражески атаки.

По-рано беше съобщено, че Русия е оборудвала някои от своите безпилотни самолети с термовизионни камери, съобщава Forbes. 

Въпреки че резолюцията на тези камери е по-ниска от стандартните, те имат потенциала да пренапишат правилата на играта на бойното поле и да дадат предимство на руската армия. Още: Руски дрон в атака, докато ООН раздава хуманитарна помощ в Украйна (ВИДЕО)

„Украинските производители имат всички тези технологии и могат да произвеждат FPV дронове с термовизионни камери, но основният проблем е цената“, каза пред Forbes представител на доброволческата група Escadrone, най-големият производител на този вид дронове. Още: Украйна с оценка колко дронове "Шахед" вече прави Русия

„Ако обикновен FPV дрон струва 500 долара, то същият с термовизионна камера ще струва 2500 долара“, добави той. 

Миналата седмица украинското министерство на отбраната публикува видео в X (бивш Twitter), в което се твърди, че 59-та мотострелкова бригада на украинските въоръжени сили е ударила две руски бойни машини на пехотата с помощта на дронове за нощно виждане, пише Business Insider „Две руски бойни машини на пехотата решиха, че е безопасно да карат през нощта. Но окупаторите фатално се заблудиха“, допълват от военното ведомство.

Все още не е ясно дали Русия е започнала масово производство на дронове с камери за нощно виждане. Въпреки това, един от командирите на ударното звено за безпилотни самолети на украинските въоръжени сили каза пред същия вестник Kyiv Post, че Русия със сигурност има възможностите да ги произвежда на „промишлено ниво“. Още: Новият стелт дрон на Русия: НАТО и Украйна ще го намразят, поне на хартия (ВИДЕО)

Дронове: Украйна има с какво да се похвали

Същевременно, вече се появиха кадри от успешна украинска атака с дрон, която е забележителна, защото е видно от видеокадрите, отразяващи я, че операторът на дрона губи връзка с машината - твърдението е, че това става заради руска система за електронно заглушаване. Само че машината има автономна система за локализиране на целта - става въпрос именно за FPV дрон:

Отделно, командващият украинските ВВС генерал Микола Олещук публикува и видео как бива унищожен именно руски разузнавателен дрон - в случая в Херсонска област:

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари