X
 
 

Самолетната катастрофа над Украйна - все по-близо Кремъл

8006 5
Самолетната катастрофа над Украйна - все по-близо Кремъл
Снимка: Gettyimages
Прокурорите, разследващи катастрофата на самолета на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 година публикуваха серия прихванати телефонни разговори с участието на полеви командири на сепаратистите и руски чиновници, което показва, че Москва е имала повече контрол над силите на опълченците, признати за отговорни за съдбата на самолета, отколкото се считаше по-рано, пише  The Financial Times. Оглавяваната от Холандия Обединена следствена група  (Joint international investigative team - JIT) заяви, че телефонните разговори ясно свидетелстват за това, че Русия е контролирала действията на въоръжените сили на ДНР, когато на 17 юли 2014 година беше свален самолет с полет MH-17  Те съдържат разговори на Владислав Сурков, упълномощено лице на Кремъл по въпросите, свързани с Украйна, с лидера на сепаратистите, а така също и споменаване за "разпореждане" на министър на отбраната Сергей Шойгу и съгласуване на действия с федералната служба за сигурност - главната служба за сигурност в Русия. 

Неотдавнашен анализ на свидетелските показания и други сведения показва, че руското виляние на ДНР излиза от рамките на военната подкрепа и че връзките между руските власти и лидерите на Донецката народна република (ДНР) са по-тесни, твърдят от JIT. Прогресът на JIT в разследването създава основания за възможни обвинения срещу руските чиновници. Москва отрича своята причастност и казва, че JIT е отказала да приеме нейните доказателства. Най-новите сведения, свързани с разследването може да усложнят възможните мирни преговори между президента на Русия Владимир Путин и украинският му колега Владимир Зеленски. Според Марк Галеоти, експертт по съвремена Русия и научен сътрудник на лондонския кралски обединен институт по изследвания по отбраната, публикуването на материалите от JIT е увеличаване на натиска върху Москва. Следователите знаят, че за да напреднат в разследването трябва да накарат, изнудят, компрометират Москва, за да постигнат по-голямо сътрудничество от нейна страна.

Арестуваха за корупция член на екипа на украинския президент

Украинската антикорупционна агенция обвини във вземане на подкуп член на екипа на президента Володимир Зеленски, който дойде на власт с...

 Двама представители на висшето ръководство на ДНР в момента на падането на самолета са били Александър Бородай, ръководител на московска ПР-агенция и министърът на отбраната Игор Гиркин, бивш оперативен сътрудник на руското разузнаване, известен под псевдонима Стрелков. През юни JIT обвини Гиркин и още три лица в убиство, но отбеляза, че не са "натиснали копчето" за пуска на ракетата. Гиркин отрича съпричастността си към свалянето на самолета. В прихванатите телефонни разговори Бородай съгласува организационни, финансови и кадрови въпроси със Сурков. по информация на JIT поне двама бивши бойци са заявили, че са изпълнявали заповеди на двама руски разузнавателни органи и че финансирането на ДНР почти напълно зависи от Москва. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Рушняците са изверги и винаги са били! - “Покажите этот фильм русским! Покажите им, что они натворили – ВИДЕО! ВНИМАНИЕ! Важное видео. Разошлите его всем знакомым, ЗАКАЧИВАЙТЕ НА ДРУГИЕ РЕСУРСЫ — http ://www .youtube.com/watch?v=LPw6lWLKhdM&w=687&h=419
 • Октомври 3 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Няма такова нещо. Виновен е фашистко/либерасткият режим на Хунтата и порошенко. От 2014г Другарят Октомври до днес е ТВЪРДО И НЕПОКОЛЕБИМО за НАРОДА на Донбас и неговите ЗАЩИТНИЦИ/ЧКИ. Дори и да е грешна тази позиция 1 и 1.1 използват говор на страшна ОМРАЗА към цял един НАРОД и те СА противните и МРЪСНИЦИТЕ. те СА.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Съд и затвор за руските изверги!
 • Адолф Путлер 1 Адолф Путлер преди 3 седмици Профил на трол?
  Как може да има такава мръсна и противна нация
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  няма по-мръсна и противна нация от руската
  : 8 !