САЩ оставят Афганистан там, където го намериха – в ръцете на талибаните

3171
САЩ оставят Афганистан там, където го намериха – в ръцете на талибаните
Снимка: Gettyimages.com

В петък последните американски войници напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан, която някога е била дом на десетки хиляди американски войници.

Изтеглят се още 7000 войници от НАТО, както и приблизително 6000 американски контрагенти, някои от които са от решаващо значение за поддържането на хеликоптерите и самолетите на афганистанските военновъздушни сили. Тъй като само 650 американски войници остават да пазят американското посолство в Кабул, САЩ оставят афганистанското правителство само да се бори срещу талибанските сили.

Заглавието в съботния "Ню Йорк Таймс" разтръби: "САЩ напускат последната база в Афганистан, като на практика приключват 20 години война." Но това заглавие е класически пример за погрешната идея, че изтеглянето на американските войски ще доведе до мир.

Всъщност афганистанската война вероятно ще ескалира.

Дори командващият американските войски в Афганистан генерал Остин "Скот" Милър заяви публично във вторник, че Афганистан е изправен пред възможността за катастрофална гражданска война. Оттеглянето на американските войски на практика дава на талибаните дългоочаквана победа, тъй като получават все по-голям контрол в Афганистан. Повече от една четвърт от 421-те области на страната вече са превзети от талибаните, а разузнавателната общност на САЩ стигна до заключението, че афганистанското правителство може да рухне само шест месеца след изчезването на американските сили.

По думите на френския държавник Шарл Морис дьо Талейран „Това е по-лошо от престъпление, това е гаф“.

Но този гаф идва отдавна; всеки президент на САЩ след Джордж Буш или се е опитал да ограничи американската роля в Афганистан, или да се измъкне изцяло.

Единственото нещо, което е последователно по отношение на подхода на САЩ в Афганистан, е неговата непоследователност.

Повече от половин десетилетие в Белия дом се водят добре рекламирани разговори за изтегляне от Афганистан. И имаше години на безполезни „мирни“ преговори с талибаните, които спечелиха повече на масата за преговори, отколкото някога са печелили на бойното поле. Тези преговори също бяха проведени почти изцяло без принос от демократично избраните афганистански правителства.

Руските граничари нащрек заради ситуацията в Афганистан

Руските военни и гранични служители ще следят влошаването на ситуацията в граничните региони на Афганистан и ще вземат подходящи решени...

И сега, след 20-годишна война, САЩ оставят Афганистан там, откъдето всичко е започнало: като че ли талибаните са готови да контролират голяма част от Афганистан. Малко след 11 септември администрацията на Буш изпрати малък контингент от американски специални сили и служители на ЦРУ в Афганистан, за да изкорени лидерите на Ал-Кайда, планирали атаката срещу САЩ. Подкрепени от огромни американски военновъздушни сили и съюзени с големи афганистански милиции, те свалят талибаните само за три месеца.

Това беше една от големите победи на американската неконвенционална война, но осигуряването на мира се оказа по-трудно от свалянето на режима, поука, че САЩ ще научат отново в Ирак през 2003 г. (пак при Буш) и в Либия през 2011 г. (този път при президента Барак Обама ). След свалянето на талибаните, тогавашният министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който почина във вторник, искаше да запази малка следа в Афганистан.

Първоначалното разполагане на американски войници в Афганистан беше една от най-малките мироопазващи сили на глава от населението от всички американски постконфликтни разполагания на войски след Втората световна война.

Ръмсфелд също беше натрапчиво концентриран върху Ирак. На 12 декември 2001 г. същия ден, в който Ръмсфелд беше информиран за наскоро актуализирания план за нахлуване в Ирак - лидерът на Ал-Кайда Осама бин Ладен избяга по време на битката при Тора Бора в Източен Афганистан. Към 2007 г. стана ясно, че талибаните се прегрупират в Афганистан. Имаше епидемия от самоубийствени атентати и по времето, когато президентът Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г., това, което се разглеждаше като „добрата война“ - за разлика от погрешната война в Ирак - вървеше зле.

На 1 декември 2009 г. Обама пътува до Американската военна академия в Уест Пойнт, Ню Йорк, за да произнесе ключова реч на своето президентство. Там той обяви, че 30 000 нови войници ще нахлуят в Афганистан, но медиите се съсредоточиха върху факта, че Обама обеща да започне да ги прибира у дома в средата на 2011 г.

САЩ ще изтеглят войските си от Афганистан до края на август

САЩ разчитат изтеглянето на американските войски от Афганистан да приключи до края на август. Това заяви в петък на брифинг говорителка...

За талибаните основното от речта на Обама не беше приливът на войски, а датата на оттегляне.

Към края на втория си мандат Обама сериозно обмисляше да изпълни обещанието си да изтегли всички американски войски от Афганистан. В края на краищата той се беше заел с обещание да се оттегли от войните на Америка. Но фиаското, което се разгърна в Ирак след изтеглянето на американските войски през 2011 г. (операция, ръководена от тогавашният вицепрезидент Джо Байдън), надвисна над всяка дискусия за афганистанско изтегляне. Случилото се в Ирак допринесе за вакуум, който породи Ислямска държава (ИДИЛ) и никой не искаше повторение на това в Афганистан.

Докато Обама искаше да се оттегли, това щеше да остави на наследника му Доналд Дж. Тръмп малко гъвкавост за маневриране. През последните няколко месеца от президентството си Обама обяви, че в Афганистан ще останат 8 400 войници.

Най-спорното външнополитическо решение от първата година на управление на Тръмп беше какво да направи за Афганистан. От едната страна имаше лагер „Америка на първо място“, който включваше главния стратег на Тръмп Стив Банън, който искаше да изтегли американските войски. От друга страна бяха тези като съветника по националната сигурност генерал-лейтенант Х.Р. Макмастър, който вярваше, че поставянето на повече американски войски в Афганистан ще попречи на превземането от талибаните, което ще доведе Афганистан до това да играе ролята на убежище на Ал-Кайда и други джихадистки терористични групи.

Тръмп остава убеден, че Афганистан е напразно начинание, но той е убеден от Макмастър и Пентагона, че единственото нещо, което е по-лошо от това да остане в Афганистан, е да го напусне изцяло. Тръмп призова за увеличаване на войските в Афганистан и броят на американските сили нарасна до 14 000 до края на 2017 г. Но Тръмп никога не се чувстваше комфортно с това решение и в последните си месеци на поста той обяви, че всички американски войски ще напуснат Афганистан до Коледа 2020 г. Ключовата дата дойде и си отиде и Тръмп остави най-малко 2500 войници в страната, докато администрацията му сключи сделка с талибаните за пълно изтегляне до май 2021 г.

САЩ нанесоха удари с дронове в Афганистан

САЩ нанесоха удари с безпилотни летателни апарати в провинциите Баглан и Кундуз в северната част на Афганистан. Това се случи преди сре...

В крайна сметка решението на Байдън е да завърши изтеглянето на САЩ от Афганистан.

Можеше ли да е имало друг начин? Може би. Би могло да бъде по-политически и финансово по-устойчиво „да се използва по-малко и по-дълго“ в Афганистан, като се държат няколко хиляди американски войници в страната, фокусирани върху антитерористичните операции и подкрепа на афганистанската армия, като същевременно се подчертае ангажимента на САЩ да останат в Афганистан дълго срок. Този ангажимент би повишил морала на афганистанското правителство и военните и би подкопал виждането на талибаните, че те могат просто да изчакат американците - което и направиха.

Сега, когато Байдън най-накрая направи това, което двамата предишни президенти сериозно обмисляха, вероятният резултат е Афганистан да влезе в интензивна гражданска война - и всяка джихадистка терористична група в света ще намери подходящ дом в последвалия хаос.

……………………

Питър Берген, CNN

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com