Süddeutsche Zeitung: Рискът от смърт и хоспитализация при разболели се от Делта ваксинирани намалява 20 пъти, но не изчезва

10188
Süddeutsche Zeitung: Рискът от смърт и хоспитализация при разболели се от Делта ваксинирани намалява 20 пъти, но не изчезва
Снимка: Getty Images/Guliver

"Почти половината от починалите от Covid-19 (а именно 50 от 117 души по информация на Public Health England), заразени с вариант Делта на вируса в Англия са били ваксинирани два пъти. Какво говори това за ефективността на ваксините и защо това не е повод за паника се опитва да обясни германското издание Süddeutsche Zeitung.

Напълно логично е сред хората, които в момента се заразяват с новия вариант на коронавируса във Великобритания и Германия да има ваксинирани.

Съобщения от рода на "40% от всички нови смъртни случаи са били ваксинирани", приличат на изказването "70% от всички загинали в ПТП са били с колан. Те намекват за проблем, когато в действителност зад това стои история на успех", негодува професорът по статистика Кристоф Роте от университета Мангейм

Местан е заразен с коронавирус и засега делото за смъртта на шестмесечното бебе се отлага

Бившият председател на ДПС Лютви Местан е заразен с коронавирус и е под карантина. Затова делото срещу него (той е обвиняем), заради за...

"Та нали ако делът на ваксинираните хора сред населението продължава да нараства, то сред инфектираните и тези, които имат тежко протичане на болестта, ще има все повече ваксинирани хора. Да предположим, че нивото на ваксинация в обществото е 100%. В този случай всички хора, които все пак ще починат от коронавирус, ще имат две дози ваксина. Но в същото време абсолютното число на броя смъртни случаи от коронавирус ще бъде много ниско, както и нивото на смъртност след заразяване.

Като цяло е известно, че независимо от ваксинирането може да се заразиш с различните варианти на коронавируса. В такъв случай учените говорят за пробив на инфекцията. Все пак ваксината не осигурява пълна защита. По отношение на заболяването от коронавирусна инфекция (от вариант Делта) от всякаква степен на заболяването ефикасността на ваксините е от 66% до 90%. При това тя много по-добре защитава от тежките форми на заболяването, пише още Süddeutsche Zeitung.

Агенцията по обществено здраве на Великобритания все още смята, че пълното ваксиниране предотвратява необходимостта от хоспитализация с 94%, а вероятността от летален изход с 95% дори в случаите с агресивния Делта вариант, при това без да се прави разлика между различните ваксини. Това означава, че рискът от смърт или хоспитализация след заразяване с Делта варианта при напълно ваксинираните се понижава до 5% в сравнение с неваксинираните, т.е. 20 пъти. Но този риск не е равен на нула.

Затова, докато коронавирусът циркулира, винаги ще има хора, които независимо от двете дози, се инфектират и след това боледуват сериозно, т.е. вероятно винаги ще ги има. Сред тези починали вероятно ще има много възрастни хора поради две причини: първо, рискът от смърт от Covid-19 е много по-висок за хората на преклонна възраст, отколкото при младите и второ, възрастните обикновено не реагират така добре на ваксината, както младите.

Коронавирусът по света: Вариантът Делта превзема нови територии

184 510 211 са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. От тях 91,51 на ст...

"С възрастта имунната система губи своята сила", обяснява Кристина Фалк, председател на Германското общество на имунолозите. Ваксината често не дава такъв положителен резултат при пациенти с рак, автоимунни заболявания (като ревматизъм или след трансплантация на органи, когато се налага потискане на имунната система с помощта на лекарства). Такива хора често имат нужда от трета доза, за да формират добра имунна защита, обяснява Фалк.

Това означава, че 80-годишен човек, който е напълно ваксиниран, има някакъв риск както 50-годишен неваксиниран, обяснява Дейвид Шпигелхалтер от Центъра по комуникация на рисковете и доказателствата в Кеймбридж за The Guardian.

По думите му, рискът от смърт при 80-годишен човек от Covid-19 значително се понижава след ваксиниране, но не изчезва: "Затова ние може да очакваме някои смъртни случаи, но ако се говори за отделни възрастови групи, то вероятно сред неваксинираните ще има много повече смъртни случаи, отколкото при ваксинираните."

Към 21 юни в САЩ с две дози са ваксинирани над 150 млн. души. За същия период 4115 от тези хора са се заразили с коронавирус, постъпили са в болница или са починали (т.е. не всичките са починали). Но независимо от високата заболеваемост от коронавирус в САЩ, рискът от сериозно протичане на заболяването след ваксиниране е 0,003%, пише още Süddeutsche Zeitung.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com