Ще намери ли светът продължение на Протокола от Киото?

6302
Ще намери ли светът продължение на Протокола от Киото?
Снимка: Gettyimages

Световната конференция на ООН по въпросите на изменението на климата започва официално днес (30 ноември) във Франция, която остава в условията на извънредно положение. Така се ограничават по-лесно и протестите, посочват френските власти, информира БГНЕС.

Президентът на Франция Франсоа Оланд ще открие в 12:00 часа българско време 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP21), както е официалното й име. Събитието ще започне с церемония на парижката аерогара „Ле Бурже” (Le Bourget), която през тези дни е обявена за територия на ООН. То ще продължи до 11 декември. Сред участниците са лидери на около 150 страни от целия свят.

Планетата встъпва в 30-годишен студен цикъл

Имунитетът на човека е адаптиран за 30-годишния студен цикъл, в който встъпва планетата. Това казва пред ТАСС акад. Владимир Мелников, ...

Заради безпрецедентния брой докладчици изказванията ще се правят паралелно в две конферентни зали на комплекса с имената на двете главни реки на Франция - Сена и Лоара. В самото начало на срещата делегатите ще почетат паметта на 130-те жертви на парижките атентати, извършени на 13 ноември от терористи на радикалната групировка „Ислямска държава”.

„Заплахите, свързани с климатичните изменения, представляват не по-малка опасност за човечеството, отколкото тероризмът. В двата случая на карта са поставени мирът и стабилността на планетата” пише вестник „Монд”. Ако не се предприемат решителни мерки, то към края на века средната температура на Земята ще се увеличи с 5 градуса по Целзий, а равнището на световния океан ще прибави 1 метър, предупреждават френските експерти. "Това ще доведе до катастрофални последици за съвременната цивилизация: суша, спадане на реколтите, потопяване на крайбрежните региони, съкращаване на ресурсите за живот на милиони хора. Подобни катаклизми със сигурност ще доведат до милионни потоци принудителна миграция – частично това се случва пред очите ни”, отбелязват специалистите.

Очаква се като резултат от форума да бъде подписано ново международно споразумение, което ще осигури консолидация на международните усилия за снижаване на натоварването на климатичната система и да замени Протокола от Киото след 2020 година. Главна цел на парижкия форум е да се договорят такива мерки, които биха позволили да се удържи средното нарастване на планетарната температура в пределите на 2 градуса по Целзий.

Против юридически обвързващ договор се изказваха представители на администрацията на САЩ, защото такъв договор би се нуждаел от съгласието на американския Конгрес. В случай на неприемането му от някоя от големите държави документът би загубил от силата си.

Днес, 30 ноември, президентът Росен Плевнелиев ще представи позицията на България. Часът на Плевнелиев за изказване пред участниците е около 16:00 българско време.

Октомврийските жеги гарантират на 2015 да е най-горещата

Октомври се отбеляза с най-високите температури, отбелязвани някога от метеоролозите през октомври. Той е шестият месец, обновил темпер...

"Жива верига" от защитници на природата

В навечерието на откриването на СОР-21 активисти на движения в защита на околната среда все пак успяха да проведат масова акция в Париж, като оформиха „жива верига” край платната на няколко от булевардите в източната част на града. По оценки на самите организатори участие в демонстрацията взеха над 10 хиляди души, полицията посочи числото 4,5 хиляди.

Участниците в акцията поискаха от властите решителни мерки в борбата с климатичните промени, окупираха тротоарите на булевардите и се хванаха за ръце като по този начин създадоха няколкокилометрова жива верига. Този начин бе избран заради забраната за масови улични събирания, въведена от френските власти след парижките атентати на 13 ноември като част от режима на извънредно положение. Първоначално се предполагаше, че акцията на активистите на екологичните движения ще се излее като голямо шествие по парижките улици.

Символична акция бе устроена от природозащитници на площада на Републиката, който традиционно служи за провеждане на подобни митинги и който трябваше да стане отправна точка на парижкото екологично шествие. Заради забраната на масовите събирания, активистите поставиха на площада 10 хиляди чифта обувки, за да обозначат символично присъствието си. По-късно всички обувки бяха предадени на благотворителни организации за помощ на бедните.

Участие в тази акция взеха и публични фигури. Чифт обувки предаде дори римския папа Франциск, който пожела да се солидаризира с борците за природата.

Глобалното затопляне и ураганите са свързани

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 годин...

Неделните улични акции в Париж не минаха без ексцесии. След края на демонстративната „жива верига” най-решително настроените демонстранти се събраха на площада на Републиката, където имаше усилени полицейски сили. Между силите на реда и протестиращите станаха сблъсъци, полицаите бяха замеряни с подръчни средства и с поставените на площада обувки. В действие влезе сълзотворния газ, задържани бяха около 200 души.

Действията на демонстрантите бяха осъдени решително от президента Франсоа Оланд. Той предупреди да не се опитват подобни протести.

Мерките за сигурност

Конференцията СОР 21 е придружена от невиждани във Франция мерки за сигурност. След атентатите в Париж на 13 ноември на цялата територия на страната е въведено извънредно положение, а в навечерието на пристигането на световните лидери в Париж столицата съвсем заприлича на обсадена крепост. За срещи на чуждестранните делегации са отделени парижките аерогари „Льо Бурже”, „Роаси-Шарл дьо Гол”, „Орли”, както и военните летища в Евре и Крей. Самият Париж е фактически парализиран още от неделя. На парижани бе препоръчано много сериозно да не използват личен транспорт.

Общественият транспорт ще работи безплатно, но властите помолиха французите да не се придвижват без необходимост. Префектът на столичния регион Жан-Франсоа Коренко помоли компаниите и професионалните организации да отложат доставките, които не са спешни, да дадат възможност на служителите си да вземат еднодневен отпуск в понеделник и да дадат възможност на останалите да работят от домовете си, като се възползват от съвременните информационни технологии.

Глобалното затопляне ще покрие Земята с одеяло от смог

Бъдещият ръст на глобалните температури рязко ще повиши броя на мъглите, смога и други неприятни явления в атмосферата, свързани с аеро...

Районът на провеждане на срещата на върха на „Бурже” е обявен за територия на ООН и редът там се осигурява от миротворци на организацията. Подстъпите се охраняват от 2800 пазители на реда. В зоната за сигурност бяха вкарани 15-те околни общини. Мобилизирани са над 120 хиляди служители на силите за сигурност. Още 1300 полицаи и жандармеристи дежурят по транспортните възли. В целия Париж на денонощно дежурство има 6300 полицаи, а в региона -15 600. В цяла Франция са вдигнати на крак 120 хиляди служители в силовите структури и военнослужещи. Те трябва да осигурят охраната на 152-ма държавни лидери, 40 хиляди съпровождащи, влизащи в състава на националните делегации, както и 3000 журналисти. От 13 ноември до 13 декември е възстановен контролът по държавната граница на Франция с другите страни от Шенген. Режимът може да остане и след края на срещата за климата.

Освен френските сили, във всяка делегация има служители за сигурност. Президентът на САЩ Барак Обама, както научиха френските медии, е придружен от „стотици служители” на „Сикрет сървис”. Именно тази служба отговаря за личната охрана на американския лидер.

Законът за извънредното положение даде възможност на властите да приемат и допълнителни мерки. Участниците в шествията в подкрепа на мигрантите, които преминаха въпреки забраните на 22 ноември от площада на Бастилията до площада на Републиката, рискуват сериозни наказания. В прокуратурата вече са имената на 58 заподозрени участници в марша от редовете на обществената организация „Право на жилище” (DAL). Всеки от тях може да получи до 6 месеца затвор и глоба 7500 евро. Превантивно под домашен арест до 13 декември са поставени още 24 активисти. Властите пресичат възможността да бъдат организирани шествия.

По данни на вътрешното ведомство на Франция през дните преди срещата на върха на територията на страната от съображения за сигурност не са били допуснати над 1000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com