Ще се постигне ли компромис на конференцията за сигурността в Мюнхен?

1671
Ще се постигне ли компромис на конференцията за сигурността в Мюнхен?
Снимка: Getty images/Guliver

В следващите дни баварската столица ще стане център на световната политика. Там се открива ежегодната Мюнхенска конференция за сигурност - 55-та поредна. Тя ще се проведе от 15 до 17 февруари. Тази година, както казват организаторите, се очакват повече делегати, отколкото в миналото. Конфликтът между Вашингтон и Москва за Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРМСО) е добавен към дневния ред на форума, пише в. Известия.

Мюнхенската конференция се появи като специален формат през 1963 година. Тогава броят на участниците беше много ограничен - присъстваха само страните от НАТО. Съединените щати поставиха тон в дневния ред, така че съвременниците често наричаха събитието „трансатлантически срещи в семеен кръг“, предаде агенция Фокус.

Заев и Ципрас ще се срещнат на Мюнхенската конференция

Премиерите на Македония и Атина Зоран Заев и Алексис Ципрас ще имат среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, която ...

След края на Студената война и разпадането на СССР форумът придоби нов смисъл. На масата за преговори бяха поканени и нови играчи - Русия, Китай, Индия, Бразилия и други. Един от акцентите на конференцията, без съмнение, беше прочутата „мюнхенска реч“ на руския президент Владимир Путин, произнесена от него през 2007 г. Тогава държавният глава ясно показа неприемливостта на налагане на еднополюсен световен ред за страната ни.

Сред първите лица на тази среща е домакинът на събитието Ангела Меркел, египетският президент Абдел Фатах Сиси. Русия, както и през последните години, е представена от външния министър Сергей Лавров. Делегацията на американски политици ще бъде ръководена от държавния секретар Майк Помпео.

В същото време стана известно, че френският президент Еманюел Макрон отмени пътуването си до Мюнхен и отказа да даде обща реч с германския канцлер, която беше замислена като едно от най-значимите събития на форума. Но наскоро Германия и Франция подписаха подновяването на договора за сътрудничество, което предполага още по-голяма степен на интеграция.

Медиите съобщиха, че посещението на френския президент е отменено заради това, че изведнъж Берлин и Париж са поели диаметрално противоположни позиции за „Северен поток 2“.

Мъж проникна в зоната за сигурност на летището в Мюнхен

Федералната полиция на Германия е затворила един от терминалите на международното летище в Мюнхен заради проникнало неизвестно лице в з...

Като основни теми в Мюнхен беше планирано да се обсъдят Брекзит и заплахата от нарастващите крайнодесни настроения в Европа. Отделен раздел в рамките на форума е запазен за членове на ръководената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ в Сирия. Ще стане дума за перспективите за изтегляне на американските войски от Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп добави още острота в дневния ред. На 1 февруари Съединените щати обявиха, че ще преустановят участието си в ДРСМО с Руската федерация с цел пълното излизане след шест месеца. Сега ЕС се страхува сериозно от ескалация на надпреварата във въоръжаването. В Европейския парламент тази стъпка вече се нарича „заплаха за Европа“.

Позицията на Русия по Договора за ракетите беше показана от президента Владимир Путин: действията на Москва ще бъдат огледални на действията на Вашингтон. От своя страна ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че решението на Тръмп е „проява на политика за премахване на всички споразумения в областта на стратегическата стабилност“, а самият документ е „жертва на американската политика“.

В годишния доклад на Мюнхен, публикуван в навечерието на срещата, експертите призоваха големите съюзници на Америка „да компенсират липсата на стабилно американско ръководство“. Те също така прогнозираха, че развитието на света ще се осъществи под знака на нарастващото съперничество между Америка, Китай и Русия. В същото време самият ЕС, според анализаторите, не е в най-добрата форма и поради зависимостта си от САЩ все още не е готов да стане пълноправен актьор в предстоящата конфронтация.

Нападател с нож рани няколко души в Мюнхен

Неизвестен нападател с нож рани няколко души в Мюнхен. Инцидентът е станал на площад „Розенхаймерплац“ близо до историч...

Както казват в кулоарите, конференцията ще се проведе в доста напрегната атмосфера - натрупаха се твърде много сложни въпроси и търсенето на техните решения всъщност се оказва още по-трудно. Разбира се, никой не очаква никакви пробиви от срещата, но фактът, че диалогът продължава, ни позволява да мислим, че все ще има компромиси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари