Сирийският Идлиб потъна в бездната на външните интереси

4455
Сирийският Идлиб потъна в бездната на външните интереси
Снимка: Getty Images/Guliver

След пауза от 22 дни руски бойни самолети атакуваха сирийския град Идлиб, армията на Башар Асад също се включва с удари по въздух и земя. Градът е съседен на Турция и е стратегически важен във военно и политическо отношение, пише БГНЕС.

Експерти, цитирани от турската редакция на BBC, смятат, че Идлиб ще бъде повратната точка в гражданската война, започнала през 2011 г. Някои прогнозират, че евентуална операция по Идлиб, където около 3 млн. души живеят в лагери, може да предизвика вълна от миграция. ООН предупреждава, че е възможно да се разгърне най-голямата хуманитарна криза за последните години. Русия и Сирия твърдят, че регионът трябва да бъде прочистен от терористи. Турция е против военна операция, защото се опасява от мигрантски натиск и хуманитарна криза.

Пентагонът: Няма информация за готвена от екстремисти в Сирия химическа атака

Пентагонът не разполага с „никакви“ доказателства, които да показват, че опозиционните групи в провинция Идлиб в Сирия мога...

В Идлиб се бият различни групировки

Градът бе завладян през 2015 г. от армията „Фатах“ – организация, сформирана от Ал-Нусра и Ахрар уш-Шам, с участието на различни въоръжени групировки. Сега 60% от Идлиб е под контрола на джихадистите от Тахрир ал-Шам с лидер Абу Мухаммед Голани – сирийският клон на Ал-Нусра. Френският експерт по Сирия академик Фабрис Баланс твърди, че джихадистите от тази групировка са изключително добре организирани и готови за война. Счита се, че по-голямата част от тях – 30 000 бойци са базирани именно в Идлиб. Градът е идентифициран като една от 4-те зони за намаляване на напрежението в Сирия в рамките на Консенсуса от Астана. В рамките на преговорите в казахската столица, Турция създаде в Идлиб 12 пункта за наблюдение и контрол, Русия – 10 и Иран – 7. Всеки от регионалните играчи счита тази провинция за стратегически приоритет и преследва собствените си интереси там. Това може да означава, че ще бъде обявен траят на гражданската война и победата.

Възможен ли е сблъсък между Турция и Русия?

Налице е безпокойство за бъдещето на двете държави по отношение на идеята за „умерена опозиция“ в Идлиб. На 24 ноември 2015 г. Турция свали руския изтребител Sukhoi Su-24 и тогава се разрази тежка двустранна криза, която по-късно се уталожи и връзките напреднаха до сделката за руските зенитно-ракетни системи S-400. Обаче все още няма официално изявление за това как Москва и Анкара ще се разберат за реализирането на операцията в Идлиб. Външният министър на Русия Сергей Лавров на 29 август призова Запада да не се намесва и да не пречи на антитерористичната операция и посочи, че за това с Турция е постигнат консенсус. Експертът по Сирия Арон Лунд обаче е предпазлив за това твърдение – Лавров и руските дипломати по традиция съобщават за постигнати консенсуси и общи позиции, обикновено преди да се е стигнало до споразумение. Възможно е това да бъде компромис между Турция и Русия като цяло.

Нараства напрежението около ситуацията в Идлиб

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък, 7 септември, извънредна среща за ситуацията в Идлиб. Това заяви американският посланик ...

Може ли Асад да спечели от операция в Идлиб?

Идлиб е последната крепост в ръцете на опозицията. Според експерти, ако сирийската армия разгърне операция и завземе провинцията от противниците, това ще означава, че Башар Асад печели 7-годишната война. Френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан заяви, че Асад вече е спечелил войната и това трябва да му се признае, но той не можа да спечели мира. Турският президент Реджеп Ердоган прогнозира истинско клане при евентуална военна операция в Идлиб, както и мощна мигрантска вълна към страната му. „Това ще провокира ново напрежение. Вече сме в ситуация, когато започна обратното завръщане на сирийските бежанци, но на дневен ред идва нов голям риск. На този етап работим заедно с Русия, също и с Иран. В рамките на тези усилия постигнахме прекратяване на огъня в Сирия по време на Курбан байрама“, коментира Ердоган, цитиран от турското издание Hürriyet.

Според държавния глава в този момент сътрудничеството с Русия е от изключителна важност, а въоръжените сили, министерството на отбраната и агенцията за разузнаването работят в синхрон с руските служби. Но Русия и САЩ си прехвърлят топката и взаимно се нападат, и ако Аллах не се намеси, там ще валят ракети и ще има много сериозно клане, допълва той. Ердоган изразява надежда, че тристранната среща на върха в Техеран на 7 септември ще бъде с положителен резултат и безобразията на режима на Асад в Сирия ще бъдат прекратени.

САЩ, Турция и Русия са на едно мнение

Русия бомбардира Идлиб

Руските ВВС са започнали най-голямата за годината бомбардировка в сирийската провинция Идлиб, съобщи Al-Masdar News. Предполага се, че...

САЩ считат борбата с терористите в Северна Сирия за необходима и споделят безпокойството на Москва, заяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Интерфакс. Пред журналистите на борда на самолета на път за Пакистан той определи като „правилно“ изявлението на Русия за наличието на терористи в Идлиб. „Ние споделяме загрижеността на Русия, свързана с терористите, извор на които се явяват северът и северозападът на Сирия. Ние сме напълно съгласни с това, че терористите присъстват в тези райони и трябва да се ангажираме с този факт, за да не бъде изнесен тероризъм по страните в света“, каза Помпео.

Той е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу по телефона, постигнали са съгласие, че всяко военно настъпление на режима на Башар Асад ще бъде неприемлива и безразсъдна ескалация на сирийския конфликт. Последното е подчертано и в днешното съобщение от посолството на САЩ в Анкара, разпространено до турските медии. Освен темата за Идлиб обаче Помпео е настоял за незабавното освобождаване на пастор Андрю Брънсън, като е подчертал, че това е от особена важност за двустранните отношения.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари