Срещата Путин-Тръмп: Игра на нерви, в която стопанинът на Кремъл има превъзходство

11297
Срещата Путин-Тръмп: Игра на нерви, в която стопанинът на Кремъл има превъзходство

Тъй като американският президент Доналд Тръмп ще се срещне по всяка вероятност със своя руски колега Владимир Путин за първи път по време на срещата на върха Г-20 в Хамбург, онези, които са водили преговори с Путин, предупреждават, че Тръмп трябва да е готов за хитър, добре подготвен и неумолим противник. Освен това стопанинът на Кремъл се слави като директен и силен преговарящ, който се опитва да установи пълна власт над ситуацията.

Доналд Тръмп, който сипеше адмирации по отношение на Путин по време на президентската кампания в САЩ, обяви именно руския държавен глава за по-силен лидер от Барак Обама, пише Washington Post.

Bloomberg: Дипломати на САЩ се опасяват, че Путин ще изиграе Тръмп

Руският президент Владимир Путин ще има предимство за първата среща с американския му колега Доналд Тръмп заради много по-големия си въ...

Бъдещата среща между двамата обаче е предхождана от разследването на ФБР за намеса на руски хакери в американските президентски избори през 2016 г.

Представители на Белия дом вече неколкократно заявиха, че няма официален дневен ред на срещата и не е ясно дали Тръмп ще повдигне въпроса за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ.

Actualno.com припомня, че по-рано днес, говорейки от полската столица Варшава, Тръмп заяви, че Русия може да се е намесила в президентските избори в САЩ миналата година.

"Абсолютно може да е Русия, но може и да са други страни. Няма да посочвам конкретно, но смятам, че много хора са се намесили", заяви Тръмп. "Това се случва от много време - от много, много години". Американският президент отправи рядка критика по отношение на Русия, описвайки действията на Москва като "дестабилизиращи".

Как им действа Путин?

Путин - Тръмп: Среща, която може да оформи света

Те поне ще се срещнат. Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин кръжат един край друг, заинтригувани еди...

След първата си среща през 2001 г. например Джордж Буш обявява Путин за "много ясен и надежден".

Майкъл Макфаул, бивш посланик на САЩ в Русия, припомня  пък първата среща на Обама с Путин през 2009 г. в частната резиденция на руския лидер, гледайки на тричасовата среща като на амбициозна игра за възстановяване на отношенията между Вашингтон и Москва.

Въпреки че по онова време президент на Руската федерация бе Дмитрий Медведев и Барак Обама се срещна отделно с него, редица анализатори още тогава коментираха, че именно Путин е човекът, който има най-силно влияние на фронта в тези дипломатически отношения.

Путин беше скептичен към американците. Той им каза, че се е опитвал да работи с Буш, но впоследствие Съединените щати са заличили усилията си да сътрудничат в борбата с тероризма заради иракската инвазия, спомня си Макфаул.

Като цяло Путин предпочита официални срещи в по-умален формат. Това не е единствената игра на власт от страна на руския лидер. Докато е известно, че Тръмп използва силни ръкостискания, за да покаже господство, стратегията на Путин е по-фина. Той беше закъснял с 40 минути за среща с Обама по време на Г-20 в Мексико през 2012 г. и остави Джон Кери да чака три часа в Москва през 2013 г. Нещо повече, онези, които са беседвали с Путин, знаят, че той борави с мек език и спокоен тон. Освен това в поведението си руският лидер демонстрира увереност и доминация.

Путин и Тръмп очи в очи на срещата на Г-20

Руският президент Владимир Путин ще се срещне за пръв път с американския си колега Доналд Тръмп в петък в кулоарите на форума на Г-20 в...

За психологическите трикове, които Путин използва, се знае много. Припомняме, че преди десетилетие в резиденцията му в руския курорт Сочи държавният глава посрещна заедно със своя лабрадор настоящия канцлер на Германия, Ангела Меркел. Публично известно е, че тя обаче има страх от кучета.

И още: руският лидер обикновено е единственият човек от своята страна на масата, когато говори. Той рядко делегира правото на някого да го представлява и влага особена енергия, когато съобщава факти и цифри. Интересно бе и как през 2015 г. след тричасова преговорна сесия с тогавашния американски държавен секретар Джон Кери за Сирия и Украйна, Путин покани делегацията на САЩ на коктейл.

Въобще, каквото и да предстои на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, ясно е едно: никак няма да бъде лесно на Доналд Тръмп да води разговор с руския си колега, най-малкото защото Путин неколкократно е демонстрирал талант при владеенето на подобни дипломатически ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари