Тероризъм, киберпрестъпления и миграция - новите рискове пред Европа

4749
Тероризъм, киберпрестъпления и миграция - новите рискове пред Европа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тероризмът стана ежедневие. България е встрани от тези проблеми, най-вече поради икономически причини. В глобален план има засилване на киберпрестъпленията, които са водещ риск. Това заяви Атанас Симеонов, управител на "ВИП Секюрити" по време на форума на "Кофас" на тема "Геополитически промени и възможности за българския бизнес".

България е едно спокойно място, дори на фона на Европа, и не мисля, че има съществени рискове, които да повлияят на бизнеса, каза експертът по сигурност. Той обаче очерта рисковете в глобален план - които са миграция, нужда от персонал и кибер сигурност.

Основна пречка пред кибер сигурността ни - ниска технологична култура на чиновниците

Ниска технологична култура в част от структурите на централна и местна изпълнителна власт - това е една от осемте слаби страни, които с...

Най-голямата престъпна киберорганизация е подразделение на ИДИЛ или "Ислямска държава" и извършва в тази сфера в пъти по-големи операции отколкото в другите си дейности, посочи експертът. По отношение на тероризма дори нещо, което се нарича държава, може да се реши за 6 месеца, но е въпрос на желание, заяви още Атанас Симеонов.

Според него ще станем изключително зависим от ИТ индустрията, което освен възможности крие и рискове. "Колкото по-зависими ставаме, толкова по-голям риск. Технологиите се развиват по-бързо, отколкото защитата на информация", посочи експертът.

По отношение на миграцията Атанас Симеонов смята, че Европа и правителствата реагират изключително бавно на миграцията и ще има много да наваксват, ако намерят оптимално решение, което все още не са направили. Според него е възможно изграждането на стена по външните граници на ЕС.

Миграционната вълна няма да спре, защото ние живеем в пъти по-добре от останалата част от света, каза от своя страна Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл". Според него, ако Европа иска да запаси "своята красота", то трябва да я запази за себе си и да спре да я показва на останалата част от света.

"Европа е големият губещ от последните промени в света", смята Симеонов. По думите му Старият континент е прекрасно място за живеене, но на политическата сцена е джудже. Това е твърдение, което е изказвано от редица политици и експерти.

Европа на изпит за кибер сигурността

Над 200 организации от общо 25 страни-членки на ЕС бяха подложени на мащабна кибер атака в рамките на най-голямото и комплексно учение,...

"Европейският съюз в момента трябва да доказва смисъла на своето съществуване", заяви Първан Симеонов, визирайки нуждата от общо решение на миграционната и бежанска криза. Експертът посочи, че "Ислямска държава" е огромен риск за Европа. Има халифат, религиозна държава, припознавана от много малки общества, каза той. Симеонов заяви също, че тероризмът е "зловещо креативен". "Това не е нещо, което трябва да считаме за предвидимо. Тук предизвикателството е освен икономическо и политическо", допълни експертът, според който има политически дефицити за решаване на проблема.

Първан Симеонов посочи, че в България на фона на геополитическата среда и близостта на Турция с нейните собствени стремежи трябва да търси баланс. "Това е политическа ситуация на въжеиграчество. Не е сигурно, че България ще успее", каза той.

Същевременно според Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), светът се е променил "динамично и сериозно" през последната година и това ни е "сварило неподготвени". Това ще се отрази доста зле на неподготвените икономики, правителства и фирми, смята Цветан Симеонов. По думите му бизнесът трябва бързо да се адаптира към новите условия, да търси иновации, добри кадри, както и запази вече наетите, нужна е диверсификация на пазарите и търсене на нови такива.

Европа ни донесе нови възможности, но покрай сериозния пазар, ние продължаваме да виждаме огромна бюрокрация, каза още председателят на работодателската организация. "Продължават да се бълват процедури и нормативни актове. Бюрокрацията в Европейския съюз не работи както трябва и не е това, което очакваме", допълни той.

Цветан Симеонов обърна внимание на нуждата от сътрудничество на секторно ниво между бизнесите в различни държави. "България и всъщност никоя източноевропейска страна не е сериозен търговски партньор. Важно е обединяването. Ако ние се обединим като Балкански регион по винопроизводство ще сме пети в света", каза той.

ЕС готви задължителни правила за кибер престъпленията срещу критична инфраструктура

Европейският съюз ще задължи собствениците и операторите на информационни мрежи в енергетиката, транспорта, водоснабдяването и доставян...

Председателят на БТПП защити мнението, че не бива Европа да бъде обвинявана, че се е затворила, а че се отваря много бавно. Цветан Симеонов визира търговските партньорства със САЩ и Япония, които според него се бавят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com