The Wall Street Journal: Долу ръцете от Венецуела

4188
The Wall Street Journal: Долу ръцете от Венецуела
Снимка: iStock/Guliver

Подкрепата на международната общност за възстановяване на демокрацията във Венецуела стана още по-силна, след като на 23 януари Хуан Гуайдо положи клетва като временно изпълняващ длъжността на президент.

Ключов, но недостатъчно разкрит въпрос остава дали покровителите на Николас Мадуро - Куба и Русия - се намесват, за да преустановят "демократичното въстание", коментират в редакцията на американското издание The Wall Street Journal, цитирани от агенция "Фокус".

Хуан Гуайдо призова за нови протести срещу Мадуро

На 27 януари Хуан Гуайдо е призовал за два нови протеста, за да се накарат военните да се обърнат срещу лидера Николас Мадуро. Той подк...

Дали Мадуро ще запази пълномощията си по мирен път, зависи от венецуелската армия. Здравият разум и постъпващата от страната информация позволява да се направи предположението, че значителна част от армията е готова да вземе страната на венецуелския народ. Военните имат семейства, които също страдат от лишенията, предизвикани от близо две десетилетия управление на социалистите.

Но Куба контролира личната охрана на Мадуро и е изградила контраразузнавателна мрежа около висшето командване. Към близо хиляда офицери са прикрепени агенти с цел контрол. Военните, които гравитират към опозицията, рискуват живота си и дори живота на своите семейства. Командващият въоръжените сили подкрепи Мадуро, но истинското изпитание може да бъде издаването на заповед за откриване на стрелба по венецуелците, опитващи се да защитят Гуайдо.

Държавите, които мислят доброто на Венецуела, следва да насочат вниманието си както към Хавана, така и към Каракас. Ако цивилизованите страни искат да сложат край на глада и масовата миграция от Венецуела, те са длъжни да убедят кубинския режим да отстъпи. Това означава, че на Хавана трябва да бъде оказан дипломатически натиск, а също и да бъдат наложени санкции, като ограничения за пътувания и замразяване на банкови сметки например.

Кремъл също подкрепя Мадуро. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков подчерта, че ако САЩ не стоят далеч от Венецуела, "ще се развие катастрофален сценарий, който ще разтърси основите на модела на развитие, който наблюдаваме в латиноамериканския регион".

Мадуро отхвърли ултиматума от Евросъюза за предсрочен вот

Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела, заяви президентът на страната ...

И все пак ключова роля в Каракас играе Куба, а не САЩ, и единственият "процес", който се наблюдава в последно време във Венецуела, е недохранването. Русия със сигурност не би възразила срещу гражданска война в сирийски стил във Венецуела, която би всяла още по-голям хаос на двата американски континента и би създала още по-големи възможности за заплаха срещу демократическите правителства.

САЩ са длъжни също да защитават своя дипломатически персонал в Каракас. Миналата сряда Мадуро даде на американците срок от 72 часа, за да напуснат страната, но държавният секретар Майк Помпео отговори, че САЩ признават Гуайдо и няма да се подчиняват на тази заповед. САЩ трябва да подчертаят ясно, че ако Мадуро и неговите въоръжени формирования предприемат мерки срещу американците, администрацията във Вашингтон ще подведе под отговорност Куба. Сега, когато всички венецуелци рискуват живота си, свободните държави са длъжни да ги подкрепят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари