Мадуро скъса отношенията със САЩ, Вашингтон не го признава за легитимен президент

4266
Мадуро скъса отношенията със САЩ, Вашингтон не го признава за легитимен президент
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен държавен глава на страната, предаде БГНЕС.

"Реших да прекратя дипломатическите и политическите отношения с империалистическото правителство на САЩ", заяви Мадуро пред стотици свои ликуващи привърженици във венецуелската столица Каракас, съобщава AFP.

САЩ наложиха нови санкции на венецуелски граждани за източване на милиарди

САЩ наложиха санкции над 7 венецуелски граждани, включително собственика на новинарската мрежа „Глобълвижън” за предполагае...

"Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме гордост, по дяволите!", заяви Мадуро и даде на американските дипломати срок от 72 часа да напуснат страната.

Не закъсня и отговорът на САЩ - американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че Вашингтон не признава Мадуро за президент на Венецуела - за такъв Щатите признават обявилия се за държавен глава Хуан Гуайдо, който беше признат за временен президент на Венецуела още от Канада, Аржентина, Бразилия, Гватемала, Колумбия, Коста Рика, Парагвай, Перу, Чили, Еквадор и Организацията на американските държави. Вашингтон ще вземе адекватни мерки срещу онези, които застрашават сигурността на американската дипломатическа мисия в Каракас и персонала ѝ, предупреди Помпео.

Засега като конкретна мярка срещу американската дипломатическа мисия се предвижда спиране на подаването на ток и газ за посолството на САЩ в Каракас - или поне такава заплаха отправи ръководителят на Националното учредително събрание на Венецуела Диосдадо Кабело.

Иначе стана ясно, че най-малко 13 души са загинали при безредиците във Венецуела, след като председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на страната. Веднага след новината в много градове на Венецуела започнаха митинги в негова подкрепа. Те прераснаха в безредици и сблъсъци с полицията. Повечето от жертвите са загинали от огнестрелни рани, съобщи AFP, като се позова на организацията "Венецуелска обсерватория за социални конфликти". Според интернет изданието El Pitazo, жертвите са най-малко 16. Те са загинали при протестите в щатите Амасонас, Баринас, Боливар, Португеса и Тачира, както и в столицата Каракас.

За последните 3 дни на протести срещу Николас Мадуро са арестувани 152 души.

Със 702 000% са се увеличили цените във Венецуела от началото на годината

Увеличението на цените във Венецуела от януари до ноември тази година възлиза на 702 000%, а на годишна база стига – 1,29 милиона...

Засега венецуелската армия не признава Гуайдо за президент на страната - поне според пост в Twitter на венецуелския министър на отбраната. А Европейският съюз призовава за незабавно започване на политически процес във Венецуела, който ще доведе до свободни избори. Това се казва в изявление на Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини, публикувано на сайта на Съвета на ЕС.

"ЕС настоятелно призовава за незабавно започване на политически процес, който ще доведе до свободни и заслужаващи доверие избори, в съответствие с конституционния ред. Гласът на венецуелския народ не може да бъде пренебрегнат. Гражданските права, свободи и безопасността на всички членове на Националното събрание, включително и на президента Хуан Гуидо, трябва да бъдат спазвани и уважавани. Насилието и прекомерната употреба на сила от страна на органите на реда са напълно неприемливи и със сигурност няма да разрешат кризата. ЕС и държавите-членки са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и върховенството на закона във Венецуела чрез мирен процес в съответствие с конституцията на страната", се казва в изявлението от името на 28-тте държави-членки на ЕС.

От руска страна засега има коментар от говорителя на руското МВнР Мария Захарова, но във Facebook. Тя коментира, че случилото се във Венецуела показва как "прогресивното западно общество" всъщност се отнася към международното право и суверенитета на някоя държава. Припомняме, че Русия вече прати във Венецуела два стратегически бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка