"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

6909
"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Може да изглежда, че три години в окоп със свирещи руски куршуми са много дълго време, пише датската телевизия TV2 в свой репортаж от фронта. Според депутатите от украинския парламент обаче това очевидно не е така. Ето защо от новия военен проектозакон беше премахната клаузата за демобилизация на войници от украинските въоръжени сили след три години служба.

Украинската армия е числено превъзхождана от противника, а руските войски упражняват силен натиск по цялата линия на фронта в източната част на страната. Следователно отслабването на въоръжените сили на Украйна на този етап е неприемливо, обясни говорителят на министерството на отбраната Дмитрий Лазуткин по държавната телевизия. Още: Украйна закъсва с войниците, затишие за Купянск и Лиман (ВИДЕО)

Натиск

Украинските политици са подложени на натиск преди всичко от високопоставени военни да променят спорния законопроект, пише британският вестник The Guardian.

След повече от година обсъждане законопроектът беше приет на първо четене миналата седмица, но още преди второто четене отпадна клаузата за демобилизация след 36 месеца редовна военна служба.

Това стана след призив на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Александър Сирски и министъра на отбраната Рустем Умеров, пише във Faceobook членът на комисията по отбрана на Върховната рада Ирина Фриз. Още: Зеленски: Русия се готви да мобилизира още 300 000 войници до юни (ВИДЕО)

Изтощението

Датската телевизия TV2 публикува и фрагмент от анализ на кореспондента Клаус Борг Райнхолд: 

"Срещал съм безброй изключително изтощени украински войници. Мнозина имаха само няколко седмици отпуск по време на две години изтощителни боеве.

Друг проблем е, че бойците на предната линия знаят колко по-комфортен е животът в Киев. Разбира се, има риск от ракетни удари, но ситуацията в Източна Украйна, където са разположени повечето войници, е несравнимо по-тежка. Още: Официално: Намалиха възрастта за мобилизация в Украйна

В социалните мрежи те виждат, че връстниците им водят повече или по-малко нормален живот, докато те самите рискуват живота си в окопите. За мнозина това създава чувство на горчивина."

Гняв и негодувание

Новината за отмяната на клаузата за демобилизация предизвика гняв и разочарование в редиците на украинските въоръжени сили, които вече трета година водят кръвопролитни бойни действия срещу руската армия.

Александър, 46-годишен войник от района на Донецк, се опасява, че тази версия на законопроекта само ще подкопае морала на украинските войници на бойното поле.

„Това е катастрофа. Когато човек знае за момента на демобилизацията, той има съвсем различно отношение. И ако той бъде третиран като роб, това няма да доведе до нищо добро“, заяви войникът пред АФП.

Поправките в законопроекта съвпаднаха с решението на правителството в Киев да намали наборната възраст за попълване на резервите на фронтовата линия.

След девет месеца дискусии президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа на 2 април закон, който позволява новобранците да бъдат призовани в армията от 25-годишна възраст. Преди те бяха изпращани на фронта едва след навършване на 27 години. Още: "Нуждаете се от хора": НАТО със съвет за допълнителна мобилизация в Украйна

Според информационната агенция DPA законът ще позволи до 400 000 млади украинци да бъдат призовани на военна служба.

Недокомплект

Решението за намаляване на наборната възраст беше взето на фона на остър недостиг на персонал в редиците на въоръжените сили на Украйна, пише TV2.

В края на миналата година Зеленски заяви, че в светлината на проблемите на фронта въоръжените сили на Украйна се нуждаят поне от още 500 000 новобранци.

По-рано Украйна обяви, че е мобилизирала 800 000 войници за войната срещу Русия.

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин реши през декември да увеличи руската армия със 170 000 войници, с което числеността й достигна 1,3 милиона войници според оценки от февруари.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com