Демобилизация в Украйна: Зеленски подписа важен закон

4017
Демобилизация в Украйна: Зеленски подписа важен закон
Снимка: president.gov.ua

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон за демобилизацията на украинските военнослужещи  - той важи във военно положение. По-рано Върховната рада (украинския парламент) подкрепи законопроекта с гласовете на 319 народни представители.

Според информация, посочена на уебсайта на Върховната Рада, закон № 11035 „За изменение на глава XII „Заключителни разпоредби“ от Закона на Украйна „За военен дълг и военна служба“ относно условията на задължителната военна служба“ е бил върнат с подпис на президента на 26 февруари.

Още: Водещ български оръжеен завод подписа меморандум с Украйна

Срокът

За наборниците в Украйна при военно положение, срокът за служба в армията би трябвало да е 36 месеца - това се сочеше като вариант, след което отиват в резерва, освен ако не искат да продължат да служат, но вече подписват договор като професионални военни. На сайта на Върховната рада обаче все още липсват подробностите. Според новия закон обаче младежите (тепърва има да се приемат законовите текстове за мобилизацията), освободени в запаса, ще могат да бъдат призовани в армията при мобилизация не по-рано от 12 месеца.

През ноември, 2023 година секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов каза, че украинските наборници, които са завършили срока на служба, ще бъдат демобилизирани. Той отбеляза, че това е справедливо. И допълни, че наборниците, чийто срок е приключил, но имат желание да останат в армията, ще могат да направят това на договор.

Бившият ротен командир на батальон "Айдар" Евгений Дикий предупреди, че при вариант за демобилизация след 36 месеца служба, около 700 000 души ще трябва да бъдат уволнени на една вълна. Няма да е възможно да ги замените със същото количество в рамките на месец-два, каза той.

Още: Украйна отстъпва още на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

На 22 февруари, 2024 година Зеленски внесе във Върховната рада законопроект за демобилизацията на наборниците. В обяснителната бележка се посочва, че разработването на законопроекта се дължи на необходимостта да се осигури прехвърлянето в резерв на военнослужещи, които са изслужили установените срокове на военна служба. Законопроектът предлага да се нормализира по време на военно положение в Украйна възможността за преминаване в резерва на военнослужещи, които са отслужили установените периоди на задължителна военна служба, което ще позволи на тези военнослужещи да бъдат прехвърлени в резерва през 2024 г.

Още: Украйна загуби първи танк "Ейбрамс", тръби Соловьов (ВИДЕО и СНИМКИ)

На 23 февруари Комисията по национална сигурност и отбрана на украинския парламент подкрепи законопроекта за демобилизацията на военнослужещите в Украйна. „Въз основа на резултатите от дискусията комисията реши да препоръча на Върховната рада на Украйна да включи законопроекти в дневния ред на 11-та сесия на Върховната рада на Украйна. Въз основа на резултатите от разглеждането на законопроекта (№ 11035 ) на първо четене го приема за основа и като цяло“, се казва в текста на решението на комисията.

Още: Шолц не иска Германия да бъде свързвана с поразени от ракети "Таурус" руски обекти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа