Тръмп срещу Китай

2531
Тръмп срещу Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Само Ричард Никсън (1969-1974) може да отиде в Китай. И само Доналд Тръмп може да рискува да унищожи работата на Никсън в Китай с един телефонен разговор.

Или може би е по-сложно от това. В действителност изглежда правдоподобно, може би дори и вероятно, новоизбраният американски президент Тръмп да има по-сложни планове за Китай, отколкото някой съзнава.

Да отговорят на значителния възход на Китай е най-важният външнополитически проблем пред Съединените американски щати. По време на кампанията реториката на Тръмп за Китай се фокусира върху икономически въпроси: обвинения, че Китай манипулира валутата си и че американските компании, които са преместили производството си в Китай, вредят на американските работници. Беше разумно да се очаква, че, веднъж встъпил в длъжност, Тръмп ще се стреми да предоговори условията на икономическото споразумение между Вашингтон и Пекин – дали безцеремонно, налагайки такси върху китайските стоки, дали чрез някаква по-изтънчена стратегия за преговаряне. И, ако следва последния курс, има индикации, че Тръмп има какво да предложи на китайците в търговията.

Например, Доналд Тръмп постави под въпрос необходимостта американски войници да са разположени в Южна Корея.

Тръмп уволни сина на генерал Флин заради разпространение на лъжи за Хилъри

Доналд Тръмп уволни от преходния си екип сина на генерал Майкъл Флин заради разпространение на лъжлива информация за съперничката му от...

По същия начин, Транстихоокеанското споразумение (ТТП) на администрацията на Барак Обама е по същество за конкуриране с Китай за икономическата вярност на много други страни. Тежко критикувайки ТТП, Тръмп може да е сигнализирал към Китай, че той е по-малко заинтересован в този вид конкуриране за влияние, отколкото за осигуряване на най-добрите споразумения за американските компании и работници.

Възможно е било за Китай да си представи, че администрация на Тръмп ще заеме по-твърда, по-националистическа линия по отношение на американския икономически интерес, но ще е по-малко загрижена в спирането на Китай от това да постигне своите цели за сигурност или да разшири влиянието си в региона.

Миналия петък (2 декември) новоизбраният държавен глава на САЩ получи поздравително обаждане по телефона от тайванския президент – първият контакт на такова равнище, откакто Америка прекрати официалните дипломатически връзки с острова през 1979 г. Противно на първоначалните доклади, сега се оказва, че това е планиран контакт, уреден месеци по-рано и целящ да изпрати послание към Китай, че Америка ще бъде по-отстояваща занапред.

The Week

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари