Турция има нужда от ново начало без Ердоган

2410
Турция има нужда от ново начало без Ердоган
Снимка: Twitter/TRT HABER

Реджеп Тайип Ердоган определя съдбата на Турция от 2002 година насам – като лидер на най-голямата партия, премиер и президент, който от години разполага със значителни правомощия. 21 години на власт са дълго време за една демократична държава, а сега 69-годишният Ердоган иска да удължи управлението си и с още пет години. Това са Путинови измерения, пише Андреас Мим във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и не крие личното си мнение – време е Ердоган да излезе в пенсия.

Кризата е тежка

Опозицията в Турция проведе най-многолюдния си митинг

Стотици хиляди хора изпълниха до краен предел най-големия парк Орхангази в Малтепе на азиатския бряг на Истанбул за предизборния митинг...

Основната причина да се смята, че времето на Ердоган е изтекло, е тежкото икономическо положение в Турция, аргументира се авторът, но прави уточнението, че не единствено Ердоган носи вината за сегашната икономическа криза. Неблагоприятно въздействие оказаха пандемията и руската война срещу Украйна. Независимо че промишлеността отново се развива, а туризмът успя да се възстанови, именно политиката на Ердоган доведе дотам, че трудностите са по-големи, отколкото трябваше да бъдат, коментира германското издание. Според автора президентът не е използвал достатъчно потенциала на страната с нейното младо население и ключовото ѝ място между Европа и Азия.

Фактите за икономиката говорят ясен език: инфлацията в Турция достигна 43%, а недвижимите имоти поскъпват. „Ханделсблат“ посочва, че само между януари и април цените са се повишили средно с 15,21 процента, а едно евро вече се равнява на 21,5 лири - с тенденция обезценяването на турската валута да продължи. Това оскъпява вноса и дава отражение върху балансите на фирмите. Някои компании като „Türkisch Airlines" регистрират значителни печалби, но инфлацията „изяжда“ голяма част от нетните приходи – и същото е положението с много от значимите турски фирми, обобщава изданието.

А какво прави Ердоган?

Одобрението към президента в допитванията спада, а той реагира с благотворителни жестове: увеличава минималните доходи, пенсиите и заплатите на чиновниците, дава възможности за ранно пенсиониране, а цените се субсидират. Последствията обаче ще трябва да се поемат в бъдеще от държавния бюджет.

По-нататъшното обезценяване на лирата се предотвратява само с нови и нови интервенции на капиталовия пазар. Платежоспособността на страната се поддържа най-вече благодарение на постъпващите средства от Китай, Русия и Персийския залив. Но никой не се противопоставя на Ердоган – както емисионната банка, така и държавните фондове следват неговата линия и са независими само на хартия, коментира на свой ред ФАЦ.

Тежка катастрофа в Турция

Най-малко 12 души са загинали, а повече от 30 са ранени при пътнотранспортно произшествие в турската провинция Хатай, съобщават турскит...

Инвеститорите изчакват

Според изданието тъкмо голямата власт Ердоган в Турция води в крайна сметка до фаталната слабост на неговото президентско господство. За международните инвеститори това е предупредителен сигнал – те отдавна не са вече толкова много и изчакват развитието на нещата. А Ердоган иска да продължи с погрешната си финансова политика. Това е още една причина да се пожелае успех на Кълъчдароглу. Защото макар Ердоган да има безспорни заслуги, повечето от тях са в миналото. Вече му е време да се пенсионира, Турция има нужда от ново начало, коментира ФАЦ.

Който и да спечели изборите, веднага след тях ще трябва да се заеме с кризата в икономиката, казва пред „Ханделсбалт“ Угур Гюрсес, бивш служител на Централната банка и предрича: „първите шест месеца ще бъдат много трудни“.

 

Източник: Дойче веле

Млади избиратели в Турция: "20 години Ердоган стигат"

Около пет милиона млади турци и туркини ще отидат за първи път до урните на 14 май. Те трудно могат да си спомнят как е изглеждала Турц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com