Туристите не забелязват изострянето на отношенията между Черна гора и Русия

3065
Туристите не забелязват изострянето на отношенията между Черна гора и Русия

В навечерието на влизането на Черна гора към НАТО отношенията ѝ с Русия се изостриха за пореден път. МВнР на Черна гора отговори с протестна нота срещу депортацията от Москва на депутата от управляващата партия Миодраг Вукович, а председателят на „Ростуризъм“ Олег Сафонов предупреди руснаците за „сериозните заплахи, с които ще могат да се сблъскат в Черна гора. Впрочем политическото напрежение засега не оказва влияние върху потока пристигащи в страната руски туристи.

Новото изостряне на руско-черногорските отношения се случи само седмица преди приемането на републиката в НАТО. Черна гора ще стане официален член на Алианса на 5 юни: тогава документите за влизането ѝ ще бъдат предадени за съхраняване на САЩ. Два дни по-късно черногорското знаме ще бъде издигнато пред щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

В началото на седмицата черногорското външно министерство връчи на руския посланик в Подгорица протестна нота – за първи път през последните години. Повод стана задържането на летище „Домодедово“ в Москва на депутата от управляващата „Демократическа партия на социалистите от Черна гора“ Миодраг Вукович, на който достъпът до Русия е забранен. Депутатът е трябвало да достигне до Минск за конференция. След десет часа той бе отпратен с обратен полет до родината.

Самият Вукович заяви, че е трябвало да прекара десетте часа „в неголямо помещение с група от други задържани без вода, без възможност за използване на тоалетна и без обяснение за причините за задържането“, а представителят на черногорското посолство в Русия е бил допуснат до него „едва след няколко часа и с цената на огромни усилия“.

За това, че той е бил обявен за „персона нон грата“, депутатът разбира едва на следващата сутрин, когато е бил съпроводен на борда да излитащ към Тиват самолет. В своята нова МВнР на Черна гора изразява възмущение от „неприемливото поведение на руските чиновници по време на неоправданото задържане на г-н Вукович, когато на него не са предоставени елементарни условия, особено с отчет на това, че е диабетик“.

Причините за депортацията на депутата бяха обяснени от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. „Не е тайна, че Черна гора се присъедини към антируските санкции на ЕС, в това число и към тези от личен характер. Ние винаги сме говорили, че оставяме на себе си правото да предприемаме ответни мерки въз основа на взаимността, както е прието в дипломатическата практика“, поясни тя.

В Подгорица гледат по различен начин на случилото се. „Черна гора като кандидат-член на ЕС се присъедини към санкциите срещу Русия още преди три години, и през цялото това време нямаше възникнали проблеми за черногорците, посещаващи Русия“, сочи източник от властите на страната. „Русия посочи наличието на черни списъци с черногорци едва няколко дни преди нашето влизане в НАТО“, добави той. Тази теза споделя и бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович. „Сигналът от Москва има ясна политическа насока“, посочи той.

Черногорски министър: Бяхме удивени колко силно се намеси Русия за членството ни в НАТО

Външният министър на Черна гора Сърджан Дърманович заяви, че Русия "сериозно се е намесвала във вътрешните работи" на страната и се опи...

Москва не скрива раздразнението си от влизането на Черна гора в НАТО и вече е предприела по нейно отношение редица мерки, забранявайки, в частност, вноса на черногорски вина, в които „Роспотребнадзор“ откри „пестициди и пластифициди“. В понеделник председателят на „Ростуризъм“ Олег Сафонов предупреди, че руснаците в Черна гора „могат да се сблъскат със сериозни заплахи“, призовавайки туроператорите „да поставят на първо място не икономическите интереси, а сигурността на клиентите си“. Той се позова на МВнР на Русия, която още през април „забелязва ръст на негативно отношение към руския бизнес и нашите съотечественици в Черна гора“.

Интересът към посещение в Черна гора от страна на руските туристи се понижава сравнително след заявленията на руските власти за нестабилната ситуация в страната. На 20 май по време на пресконференция в Москва изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе заяви, че руските туристи засега не се притесняват за сигурността си, пребивавайки в Черна гора. Председателят на рускоезичната диаспора в Черна гора Александър Хргиян увери, че „отношението на черногорците с нищо не се е изменило: то е доброжелателно и ние се чувстваме в безопасност“.

За това, че , въпреки триенето в двустранните отношения, руснаците не са охладнели към Черна гора, свидетелства и статистиката. От 15-те полета, пристигнали вчера в Тиват, повече от половината са били от Русия. От туристическите организации на Черна гора съобщиха, че „в разгара на туристическия сезон, през юли-август, руските полети ще достигнат до 18 дневно“.

Коммерсант

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари