Турски поглед срещу "империализма": Старият свят е мъртъв, а новият не се е родил - време за чудовищата

9416
Турски поглед срещу "империализма": Старият свят е мъртъв, а новият не се е родил - време за чудовищата
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът е на ръба на промяната, а предишната система от съюзи е остаряла, пише турското издание "Евренсел". "Западният фронт" губи единство, тъй като "врагът Русия" сам по себе си не е достатъчен, отбелязва авторът на коментарната статия Юксел Йоздемир. Има разбъркване на карти, европейските държави влизат в борбата за влияние, смята той и пише:

"Първият месец от "военната операция" на Русия в Украйна приключи. На фона на срещите на върха на НАТО, ЕС, Г-7, на "западния фронт" се случват интересни събития.

Грубо казано, три години преди края на първата четвърт на XXI век светът изглежда е на прага да раздели империалистическите държави на два лагера: стария "западен блок" и новия "източен блок" по протежение на оста Русия - Китай.

Китайски анализ: Европейския съюз разбра, че е сгрешил в отношенията си с Русия

Европейският съюз призна, че е допуснал грешки в отношенията с Русия, но въпросът не надхвърли това осъзнаване, пише в свой анализ кита...

И когато направим една крачка по-далеч от тази обща картина, виждаме, че противоречията между империалистическите държави, които са част от един и същи блок, са дори по-дълбоки и по-очевидни от противоречията по време на Студената война. По време на Студената война, поради идеологическата поляризация, основана на капитализма и социализма, участниците в един блок можеха лесно да скрият противоречията помежду си. В крайна сметка беше ясно, че проявлението на противоречията всеки път играеше в ръцете на "контраблока".

В същото време днес изглежда, че, тъй като условно казано няма идеологическа разлика между двата блока, разцеплението в блока може да се прояви по-рано от очакваното.

В сряда вечерта, 23 март, американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан обобщи целта на американския лидер Джо Байдън, който отиде на европейско турне, в три позиции: да помогне на украинския народ, да накара Русия да плати цената, да укрепи западния съюз. Байдън, въпреки че каза в изявленията си преди срещите на върха на НАТО и ЕС, че "алиансът е още по-силен от преди", знае, че това не е така.

Да, операцията на Русия в Украйна (бел. ред. - войната) сближи още повече западните държави, обединени под егидата на НАТО, Г-7 и ЕС. Въпреки това, няма гаранция, че това винаги ще бъде така.

По същия начин фактът, че САЩ атакуваха и заплашваха Китай при всяка възможност през последните няколко седмици, твърдейки, че уж помага на Русия, също показва, че "врагът Русия" сам по себе си не е достатъчен, за да задържи западния фронт заедно. След Байдън генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за първи път говори открито срещу Китай преди срещата на върха, като обвини Пекин в "лъжа".

Защо Бразилия и Аржентина изглежда предпочитат Русия пред Украйна?

Авторът на статията на The National Interest (консервативно издание, което е приближено до републиканците и е създадено от Ричард Никсъ...

В този хаотичен процес увеличаването на дистанцията между ЕС и Китай също е сред приоритетите на САЩ. Конфликтът в Азиатско-тихоокеанския регион, като този в Украйна, остава вариант, от който САЩ също не се отказват. Това може да позволи на Съединените щати да отслабят своите двама основни потенциални противника и поне през първата половина на този век да останат на върха на йерархията на империалистическото преразпределение. Поне това е тяхното желание и цел.

Оттук нататък е ясно, че всички усилия на САЩ са насочени към сплотяване около американската доктрина на държавите, обединени под егидата на НАТО, ЕС и Г-7, както и държавите, заемащи позицията на регионални сили (Австралия, Южна Корея, Сингапур, Турция, Египет...). А това е възможно само чрез изграждане на дебели стени между тях и Русия-Китай. "Поредицата от срещи на върха", която започна на 24 март, може да се тълкува като предварителна подготовка за това.

От доктрината на Студената война обаче изтече много вода и светът вече не е това, което беше преди 30-40 години. Докато се формират нови полюси, съюзите вече няма да са толкова силни, колкото бяха. Това е период на по-сложни и ненадеждни съюзи. И това може да се види най-добре от примера на случващото се на фронта ЕС-САЩ.

За това свидетелства между другото доктрината "Стратегически компас", която беше приета в началото на седмицата от министрите на външните работи и отбраната на ЕС. "Стратегическият компас", върху който се работи две години, беше бързо свален от рафта и въведен в употреба заради украинския конфликт.

"Компасът", наречен "исторически" от Върховния комисар на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, по същество има за цел да изведе ЕС на арената на империалистическото преразпределение като глобална военна сила. Германия твърди, че е "сърцето" на "силите за бързо реагиране" от 5000 души, които трябва да бъдат създадени не по-късно от 2025 г.

Турски анализ: Ефективността на санкциите срещу Русия зависи от Китай

Ефективността на западните санкции зависи от един от основните съюзници на Русия - Китай, пише турският всекидневник Yeni Şafak. Възник...

Фактът, че Германия, която обяви на 27 февруари безпрецедентен в историята "специален фонд" от 100 милиарда евро за военни разходи и сега очаква да се превърне в център на сили за бързо реагиране, ясно показва, че тя е захвърлила тъмните исторически тежести на миналото и отново се готви да се бори за преразпределение на силите. Поради тази причина 47-страничният "Стратегически компас" по същество не е нищо повече от намерение на Германия да се включи в борбата за военно преразпределение независимо от НАТО и САЩ. Неслучайно паралелно с този документ германското външно министерство публикува Стратегията за национална сигурност.

Така руската операция в Украйна отвори кутията на Пандора от много гледни точки. Има разбъркване на карти и всеки империалист прави "стратегически изчисления", поставяйки на първо място собствените си интереси. Германия се готви за "опасни стъпки" от името на ЕС. Италианският социалист Антонио Грамши някога каза: "Старият свят е мъртъв, а новият все още не се е родил: времето на чудовищата е дошло."

Страданията на народите, разрушенията, бедността, високите разходи... нищо от това не ги интересува. Единствената сила, която ще спре чудовищата и ще им отсече главите, е общата борба на работническата класа и потиснатите народи срещу войната и бедността", завършва Йоздемир.

Анализ: Байдън трябва да накаже Саудитска Арабия за подкрепата на Русия

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари