Украйна ще получи изтребители F-16, ясно е и кой ще ги обслужва

14370
Украйна ще получи изтребители F-16, ясно е и кой ще ги обслужва
Снимка: Getty Images

По време на дискусия за руско-украинския конфликт и западната помощ за Киев, заместник-министърът на отбраната на САЩ за придобиване, технологии и логистика Уилям А. Лаплант съобщил, че ремонтът и поддръжката на бъдещите украински многоцелеви самолети F-16 Fighting Falcon ще бъде в Европа, главно в Полша.

„Министерството на отбраната на САЩ ще предостави на украинската страна компоненти, технически материали и резервни части в количества, които ще осигурят най-малко 90 дни експлоатация на самолетите F-16 в бойни условия“, увери Лаплант.

Той не разкрил подробности за американските планове, но казаното от него не съвпада с очакванията на Украйна. Според украинските медии, по-специално Kyiv Post, украинските въоръжени сили биха искали основната работа по поддръжката на F-16 да се извършва в украински бази на ВВС. Още: Още една страна се съгласи да дари изтребители F-16 на Украйна?

Американците казват, че ВВС и отбранителните компании на САЩ ще обучат надлежно наземния персонал в тези бази, както и ще осигурят необходимото оборудване за извършване на най-важната ежедневна работа на тези машини. Комплексните ремонти и поддръжка на двигателите обаче ще се извършват в Полша.

Колко изтребителя ще получи Украйна?

Украйна ще получи от Дания и Нидерландия 61 самолета F-16. Дания ще достави 19 самолета - първите 6 изтребителя в началото на 2024 г. и още 8 самолета през същата година, а последните 5 изтребителя до април 2025 г.

Според декларациите нидерландците искат да доставят на Украйна 42 изтребителя. Белгия обяви, че също ще прехвърли F-16 на Украйна, но едва след 2025 г. Колко точно не се знае. Това зависи от доставката на самолети F-35, закупени от Белгия. Норвежкото правителство също говори за възможността за прехвърляне на няколко самолета.

Да припомним, че беше създадена коалиция от страни, които се съгласиха да обучават украински пилоти на F-16. Състои се от 11 държави: Великобритания, Франция, Белгия, Канада, Люксембург, Кралство Холандия, Швеция, Дания, Португалия, Полша и Румъния. Още: Украйна ще получи F-16, но още няма нужните за тях специални ракети (ВИДЕО)

От септември 2023 г. в САЩ продължава обучението на украински пилоти и техници по наземно обслужване. Европейският център за обучение на F-16 (EFTC) също наскоро започна да работи в Румъния.

В началото на ноември 2023 г. първите 5 от 12-18 нидерландски самолета пристигнаха в центъра за обучение на украински и румънски пилоти.

Полша може да извърши поддръжка на някои компоненти на F-16

Ще успее ли полската индустрия да се справи с логистичните предизвикателства, свързани с F-16? В Полша има компания, която вече извършва поддръжка на тези машини. Това е заводът за военни самолети No2 в Бидгошч (WZL-2), част от Полската оръжейна група (PGZ), съобщи полското издание Wnp.pl.

Тази компания също притежава завода WZL-4 във Варшава, който ремонтира и поддържа двигатели Pratt&Whitney F100-PW-229 за самолети F-16.

Сервизният потенциал на двете компании се разширява от много години. Когато през декември 2021 г. американската компания AARGovernmentServices Inc. от Илинойс получи 11-годишен договор от Министерството на отбраната на САЩ за сервизна работа като част от програмата за разширяване на техническите ресурси на F-16, собственост на ВВС на САЩ, фабриките WZL-2 бяха включени като подизпълнители. Още: Дания с условие към Украйна за F-16, Киев поиска двойно повече изтребители (ВИДЕО)

От средата на 2022 г. американските самолети, разположени в Европа, се обслужват там. Първото сервизно обслужване на американския самолет F-16 ще приключи в края на тази година. WZL-2 разширява своята компетентност и в областта на обслужването на полски самолети F-16C/D Jastrząb.

През 2021 г. WZL-2 сключи 5-годишен договор с производителя на F-16, американската компания Lockheed Martin, за продължаване на техническата поддръжка на тези самолети. Партньор в придобиването на тези компетенции стана нидерландската компания DaedalusAviation Group.

Споразумението включва по-специално разработването на документация и учебни материали, производството и закупуването на специално оборудване, аксесоари и резервни части, както и предоставянето на обучение и поддръжка за WZL-2.

Благодарение на това сътрудничество полският завод успя да поддържа определени компоненти от флота на полските F-16, като устройства, които поддържат желаната температура на въздуха в кабините.

Естествено, по-голямата част от работата по поддръжката на полските „ястреби” се извършва във въздушните бази, където са базирани тези самолети, тоест в 31-ва тактическа авиационна база в Познан-Кресини и 32-ра тактическа авиационна база в Ласк.

Предвижда се в Мелец да бъдат създадени 80% от проектите на най-популярния многоцелеви самолет

Полските фабрики ремонтират и двигатели за F-16. Още през август 2019 г. заводът WZL-4 обяви завършването на ремонта на първия модул на вентилатора на двигателя Pratt& Whitney F100-PW-229 за самолета F-16C/D Block 52+ Jastrząb, който е на въоръжение в полската армия. Още: Нидерландия постави конкретен срок за доставка на F-16 в Украйна

Както съобщиха тогава представители на WZL-4, след 10 години експлоатация на тези машини е дошло времето за основен ремонт на техните двигатели Pratt&WhitneyRzeszów.

Двигателите F100-PW-229 за полски изтребители са инсталирани. Заводът WZL-4 е получил всички необходими лицензи и технология, както и инвестиции в персонал и инфраструктура, за да започне основен ремонт на двигателите F-16.

WZL-4 ремонтира полски самолетни двигатели от 1951 г., а сега и МиГ-29 и Су-22, които все още са на въоръжение в полските ВВС. Заслужава да се отбележи, че заводите в Полша, все още участват в производството на самолети F-16.

Това може да изглежда изненадващо, но заводът в Миелце вече е участвал в създаването на половината от самолетите F-16. Факт е, че в Миелце се произвеждат два елемента от предната част на конструкцията на фюзелажа на F-16 и конструкцията на задната част на самолета.

Тези компоненти се използват за най-новите модели Block 70 и Block 72, предназначени от Lockheed Martin предимно за износ. Планира се, вероятно още през 2024 г., заводът да произведе до 80% от проектите на този все още най-популярен многоцелеви самолет.

Автор: Влодек Калета

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари