X
 
 

Владимир Чуков: Може и да има оставка на иранския президент

1151 0
Владимир Чуков: Може и да има оставка на иранския президент
Трудно е да се прогнозира докъде ще продължи ескалацията на напрежението. Ако досега напрежението беше извън границите на  Иран, сега вече пренасянето на това напрежение е вътре в самия Иран.

Това каза арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

Иранската полиция стреля по протестиращите с бойни патрони (ВИДЕО)

Иранската полиция и силите за сигурност са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, про...

В Техеран и други градове демонстранти отново изразиха недоволството си от това, че в продължение на няколко дни иранските власти отричаха да са свалили украинския самолет, а после признаха, че той е бил ударен от ракета погрешка. На въпросът ще могат ли протестиращите да сменят режима в Иран проф. Чуков отговори, че това е големият въпрос.

"Ще може ли енергията да бъде толкова голяма, че да помете управляващите. С днешна дата това трудно може да стане заради потушаването на недоволството. Там има една система за потушаване на недоволство без каквито и да било отстъпки и компромиси", категоричен беше арабистът.

Професор Чуков коментира и слуховете за оставка на иранския президент Хасан Рохани.

"Може и да има нещо подобно. През февруари миналата година Зариф си подаде оставката и вследствие на действие на Касем Сюлеймани - просто Сюлеймани хвана под мишница Башар Асад и го закара в Техеран без да пита никой от светската власт. Сега може би се получава нещо подобно.

Тръмп иска да продължат санкциите срещу Иран, докато не започнат преговори

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че американският лидер Доналд Тръмп няма да отмени сан...

Но тъй като Рохани все пак е президент, това би имало голям ефект не само навън, но и вътре. Може и да се е случило, но това няма да има потвърждение, както и не беше казана причината за оставката на Зариф миналата година. Все пак оставката е отказана.", каза Владимир Чуков.

Според него вече се наблюдава и ще продължава да намалява активността на иранските проксита извън техните национални граници. Първо защото нямат пари, второ - защото Иран ще затъне в собствени проблеми.

"Наближават парламентарните избори, догодина са много важните президентски избори. Кандидатът на Али Хаменей си отиде, това беше Касем Сюлеймани, всички тези медийни инжекции му бяха направени, за да заеме този пост", коментира още Чуков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално