Война на Русия с НАТО: Проблемите за Алианса - турска оценка

9345
Война на Русия с НАТО: Проблемите за Алианса - турска оценка
Снимка: Getty Images

Русия ще ни нападне, обяви Западът. Той се опитва да обедини НАТО и да го направи да изглежда силен с пропагандата си. Поради тази причина Атлантическият алианс, който провежда най-мащабното си учение след Студената война, е изправен пред сериозни военни вътрешни проблеми, пише турското издание Aydınlık.

НАТО активно се готви за война с Русия. Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че прекият конфликт може да започне след 5 до 8 години, отбелязвайки, че Берлин още няма да е готов за това. Германският вестник Bild дори публикува "секретни документи", пропагандиращи идеята, че предстои руска атака.

В този контекст НАТО обяви учението Steadfast Defender 2024. В маневрите участват 90 000 военнослужещи, повече от 1000 единици наземна военна техника, включително 133 танка, 80 самолета и 50 бойни кораба. Западът (НАТО), неспособен да постигне успех в Украйна, въпреки помощта за Киев в размер над 200 милиарда долара, се опитва да се „покаже силен“ чрез антируските настроения. В какво състояние беше НАТО преди да обяви тези учения? Още: Война на Русия с Европа: Най-големият оръжеен производител в Германия даде срок за подготовка

Самолетоносачът HMS Queen Elizabeth, гордостта на британците, кръстен на кралицата, няма да може да участва в ученията. Флагманът на Кралския флот беше изтеглен поради технически проблеми. Според бившия командир на флота адмирал лорд Алън Уест корабът ще остане на док най-малко два месеца, като всички оръжия ще трябва да бъдат свалени и горивото ще бъде източено. Мястото на Queen Elizabeth в учението ще бъде заето от HMS Prince of Wales от същия клас. Известно е, че този кораб също е срещнал подобен проблем през 2022 г. и е бил на ремонт. Адмирал Уест предупреди в DailyMail: „Не харчим достатъчно за отбрана, имаме твърде малко кораби, самолетоносачите не са напълно оборудвани и това е истинско безпокойство, проблем, който трябва да бъде решен.“

Недостатъчно финансиране

Преди време вниманието на британската общественост беше привлечено от съобщението на The Telegraph, че разрушителят HMS Diamond, изпратен в Червено море за борба с йеменските хути, не може да стреля по наземни цели.

Разрушители тип 45, които включват HMS Diamond, са построени за защита на група кораби от въздушно нападение. Проектът включваше поставяне на система за вертикално изстрелване Mark 41 в носа за удари с крилати ракети срещу цели на сушата. Поради недостатъчно финансиране, британският флот изобщо не закупи това оборудване. Още: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

Недостигът на кадри също се усеща. Както отбелязва The Telegraph, за да бъдат окомплектовани фрегатите тип 26, е било необходимо да бъдат изведени от експлоатация два военни кораба. Изтеглените HMS Argyll и HMS Westminster ще бъдат бракувани, освен ако не бъдат закупени от съюзниците. Въпреки това, вторият от споменатите кораби беше наскоро ремонтиран на цена от около £100 милиона.

The Telegraph, позовавайки се на Министерството на отбраната, писа, че Военноморските сили имат най-лошите резултати при приемане на новобранци. Недостигът на персонал увеличава натиска върху онези, които остават на служба, и създава порочен кръг. В армията желаещите да се пенсионират са много повече от тези, които са готови да заемат мястото им.

Германия не постигна целите си

Германия, друга от големите армии на НАТО, също има проблеми. Канцлерът Олаф Шолц даде редица обещания за укрепване на армията. Беше заявено, че 4800 германски войници ще бъдат прехвърлени на източния фланг на НАТО в Литва, където ще започнат обучение през 2025 г. и ще бъдат готови за война през 2027 г. Още: Медведев: Война между Русия и НАТО ще е Апокалипсисът, краят на всичко

Беше планирано да се изразходват 2% от БВП за разходи за отбрана. Но обещанията не бяха спазени. Шолц в речта си, след като Русия предприе инвазията в Украйна на 24 февруари 2022 г., обеща да отпусне допълнителни 100 милиарда евро за германската армия. Германският парламентарен комисар за въоръжените сили Ева Хьогл обаче отбеляза, че тази сума „няма да бъде достатъчна, за да компенсира целия недостиг“ и е само 1/3 от необходимото.

Спорове около задължителната военна служба

С нарастващите уволнения в германската армия на фона на украинския военен конфликт министърът на отбраната Борис Писториус призова за връщане на задължителната военна служба, която беше премахната през 2011 г. Помощта за Киев нанася тежък удар на германската армия, пише Aydınlık.

През ноември миналата година заместник-председателят на фракцията на блока ХДС/ХСС в Бундестага Йохан Вадефул каза в интервю за агенция ДПА, че в случай на война германската армия ще има достатъчно снаряди само за няколко дни. Още: Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО)

Недостиг от 41 000 военнослужещи

В САЩ също има сериозни проблеми. Според Bloomberg амбициозните планове за петкратно увеличаване на производството на артилерийски боеприпаси пораждат сериозни съмнения поради липсата на необходимите мощности. Например, Съединените щати имат само един завод, способен да произвежда черния барут, необходим за най-широко използваните в Украйна артилерийски снаряди.

САЩ също изпитват недостиг на персонал. Сенаторът Марко Рубио, пишещ за The National Interest на 25 януари 2024 г., отбеляза, че миналата година Съединените щати не са постигнали целта си за набиране на 41 000 души. Във Вашингтон също се увеличават призивите за връщане на всеобщата наборна повинност, която беше изоставена след войната във Виетнам.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com