Всички руски опорки за зърнената сделка се мъчат да пробият в Турция

5831
Всички руски опорки за зърнената сделка се мъчат да пробият в Турция
Снимка: iStock

След инвазията на Русия в Украйна бяха положени големи усилия за стабилност в региона по отношение на селското стопанство, което е изключително важно за изхранването на света и разрешаване на продоволствената криза, в резултат на което беше изкована т.нар. зърнена сделка.

В Турция обаче едно от достатъчно известните издания - dikGazete, публикува коментар, който определено е провокативен и стои на основата за баланс - същата основа, на която се изграждат руската пропаганда и лъжи за Украйна. Не за пръв път dikGazete прокарва линия, която дава аванс на Русия - в разгара на първата година от пандемията Ковид там беше прокарана линия колко успешно Русия се справя с Ковид. Поведението на турската медия беше отбелязано в специализиран доклад. Колко точно добре се справи режимът на Путин може да се види и в специализираното отразяване на смъртността от Ковид по света, поддържано от The Economist - за последно Actualno.com го публикува на 18.06.23, а към 21 юли Русия е номер 3 в света по надвишена смъртност съгласно тези данни. А авторът на сегашния коментар е писал безумия като това как в американски биолаборатории украинците били използвани като "жертвени животни": Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

Ето какво гласи турският коментар, написан от Ерхан Алтипармак:

Украинската страна е пропусна почти всички свои възможности като поверява съдбата си изключително на Запада. От самото начало на войната в Украйна предричахме, че ще има негативни ситуации в света с всевъзможни провокации.

Въпреки всичките ни предупреждения, никой не ни обърна внимание и ни лепнаха етикета "руснаци". Ние просто искахме решение на кризата от обективна гледна точка, а не от страна на Русия.

Ако си припомним началото, след епидемията от коронавирус имаше проблеми в световното производството и последваха големи кризи в достъпа до суровини. Докато милиони хора се бореха с инфлацията, внезапно избухна хранителната криза.

Украинското и руското зърно sа от голямо значение за света. Беше сключено споразумение на 22.7.2022 г. от комисията, наречена "Черноморска инициатива", създадена между ООН, Турция, Русия и Украйна. Според това споразумение, руското и украинското зърно ще се транспортират по целия свят през Черно море. "Искането на Русия беше то да се достави и в бедните страни. В същото време в това споразумение беше включена и доставката на руски торове по света" (бел. ред. - всъщност, споразуменията са две. Първото е между Украйна, Турция и ООН, а второто - между Русия, Турция и ООН. Всяко споразумение касае съответните зърнени продукти като произход. Именно за "своето" споразумение режимът на Путин говори с реторика, с която да приласкае африканските държави в своята орбита, но няма никакви конкретни публично видими данни къде, какво и колко Русия изнася).

Въпреки че сделката беше удължена няколко пъти, руското зърно и торове не можаха да бъдат изпратени на световния пазар. Причината беше ембаргото, наложено на Русия от Запада (бел. ред. - в позицията няма нито дума за огромните руски кражби на украинско зърно - зърно, взето от окупираните от руснаците украински международно признати земи и продавано с печалба само за Русия чрез използване на Черноморския излаз. Разследвания за това направиха авторитетни издания като Financial Times - ТУК и Bloomberg - ТУК. А руските банки масово бяха изключени от разплащателната система SWIFT заради подпалената от Путин война в Украйна и за да се пречи на финансирането ѝ, което обаче пречи на процеса на търговия със зърно от страна на Русия).

Съгласно споразумението тези ембаргови мерки нямаше да възпрепятстват превоза. Западняците обаче излъгаха. Украинското зърно не отиде в бедни страни. То замина в западните страни, особено в Европа. (бел. ред. - това е изключителен наратив на Владимир Путин, който твърди, че руските фермери загубили 1,2 млрд. долара от споразумението заради подбиване на цените на световните пазари. Данни на Statista показват, че всъщност най-много украинско зърно купува Китай - същото, което го има като информация в Координационния център на зърнената сделка в Турция: ТУК! Данни за руското зърно къде и колко отива няма, поради спънки от страна на Путиновия режим за такива: Китай също призова да се удължи зърнената сделка)

Бел. ред.: Пример как сателит показва попаднал под санкции кораб, който изглежда пренася оръжия и е в контролирано от руснаците черноморско пристанище - хубав въпрос е минал ли е през турски води по своя път?:

Споразумението за зърно приключи на 18 юли 2023 г. Вече няма връщане към тази сделка. Координационният център, създаден в Истанбул, е затворен.

Турският автор продължава да сипе: Полезно е да напомним: Няколко дни преди края на споразумението САЩ открито заплашиха Москва и обявиха, че "неудължаването на споразумението за зърно ще има икономически последици за Русия". След като не направиха никакви усилия за опазване на споразумението, САЩ отговориха по свой начин на решението на Русия да не удължи споразумението поради основателни причини (бел. ред. - официално обаче САЩ обявиха, че търсят начини за износ на украинското зърно и предупредиха, че няма да има американска военна помощ за това: Русия и САЩ с важни условия за зърнената сделка (ВИДЕО).

Трябва да се спомене приносът на споразумението за зърно от Украйна. За 1 година от три украински пристанища (Одеса, Черноморск и Южний) са отплавали почти 1100 кораба натоварени с царевица, пшеница и слънчоглед. Киев се опитваше да запази своето селско стопанство. Тази година украинското зърно обаче ще остане в ръцете на украинските фермери. Колко дълго може да се съхранява в силози?

Световната хранителна криза продължава. Украинското зърно навлизаше на световния пазар, осигурявайки малко място за глътка въздух.

Това споразумение е обратимо. За това западняците трябва да се откажат от "провокативната" култура.

На първо място, руските зърнени култури и торове, които са неприложената страна на споразумението, трябва да бъдат доставени на световния пазар. Убеден съм, че при тези обстоятелства Русия ще продължи да изпълнява своята роля, за да запази сделката. Въпреки това, ако тези условия не бъдат възстановени, западняците и режимът в Киев ще продължат да бъдат отговорни за нова хранителна криза в света.

Автор: Ерхан Алтипармак, за dikGAZETE

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com