Външният министър на Люксембург: Европа никога няма да се ангажира военно в Близкия изток

3816
Външният министър на Люксембург: Европа никога няма да се ангажира военно в Близкия изток
Снимка: iStock/Guliver

Преди специалната среща на НАТО министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн предупреждава Алианса да не прекратява мисията за обучение в Ирак. В интервю за германския национален ежедневник Die Welt, предоставено от агенция "Фокус", той косвено разкритикува убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани по нареждане на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, но същевременно подчерта, че „европейците никога няма да се ангажират военно в Близкия изток“.

„Единственото, което европейците могат да направят, е да предадат на Иран и на американците, че и двете страни трябва да се ангажират с отслабване на напрежението. Европейският съюз трябва да работи, за да гарантира, че няма да има война в Близкия изток. Трябва да говорим с всички страни и да гарантираме, че каналите за комуникация между Техеран и Вашингтон ще бъдат възстановени“, подчерта външният министър на Люксембург в отговор на въпрос какво би могъл да направи ЕС в създалата се ситуация след убийството на командира на спецчастите „Кудс“ на иранската революционна гвардия.

Конгресмени, спрете устрема на Тръмп за война с Иран

Конгресмени, спрете устрема на президента Доналд Тръмп за война с Иран. Това пише в редакционна статия на водещи журналисти американски...

„Единственото ни оръжие е дипломацията, европейците никога няма да се ангажират военно в Близкия изток“, категоричен бе Аселборн.

На въпрос кал ЕС ще се справи с колапса на споразумението за ядрената програма на Иран, люксембургският политик отговори: „13 години се борихме за това Иран да не създаде атомна бомба и през 2015 г. бе постигнато споразумение с Америка, Русия, Китай и Иран. В същото време многократно сме казвали, че външната политика на Иран в страни като Йемен, Сирия и Ливан не може да се толерира при никакви обстоятелства. Европа никога не е била сляпа за разрушителната външна политика на Техеран. Но сега трябва да направим всичко възможно, за да убедим Иран да се придържа към споразумението. Ако това не се случи, ще се стигне до драматични последици…Европейците вече не могат да оказват никакво дипломатическо влияние в подкрепа на Иран. Атомната спирала ще продължи да се върти. След това страни като Саудитска Арабия, Египет и Турция скоро биха започнали да разработват свои собствени атомни бомби“, предупреди Аселборн.

Коментирайки специалната среща на НАТО, която генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг насрочи, външният министър на Люксембург подчерта: „Обучителната мисия на НАТО в Ирак трябва да продължи и в бъдеще, тъй като само иракските сили за сигурност досега не бяха в състояние да удържат под контрол тежката ситуация в страната и да гарантират стабилност. Следователно се нуждаят от добро обучение от страна на Алианса. Би било грешка, ако НАТО реши на специалната си сесия в понеделник окончателно да прекрати мисията в Ирак. И също би било сериозна грешка, ако Багдад наистина изгони приблизително 5000 американци и други сили от коалицията срещу „Ислямска държава“. Надявам се да не стигне толкова далеч. Защото това би било драматично за ситуацията със сигурността“.

Die Welt припомня, че американците са ликвидирали един от най-опасните „терористи“ - Касем Сюлеймани, и в тази връзка пита Аселборн дали американците все пак не заслужават повече подкрепа от останалата част от Запада.

Ердоган: Убийството на Сюлеймани няма да остане неотмъстено

Турция следи събитията след убийството на най-висшия ирански командир Касем Сюлеймани в Багдад с огромна загриженост, защото изглежда, ...

„По-голямата част от западните страни призоваха за деескалация на ситуацията в Близкия изток в отговор на убийството на Сюлеймани. Това беше правилно. След фаталните сблъсъци в Близкия изток през последните десетилетия, наистина бих очаквал опити за разрешаване на кризата в този регион чрез дипломатически средства. В Близкия изток няма нито един пример, при който даден конфликт да бил разрешен с оръжие“, коментира Аселборн.

„Америка е голяма и важна страна с дълга демократична традиция. Иран е страна с много прекрасни хора. Тези две държави не трябва да са във война помежду си. Би било от полза за цялото човечество, ако Вашингтон и Техеран възстановят дипломатическите отношения“, допълни външният министър на Люксембург.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари