За домашното насилие в Русия - с познато звучене и на български

23039
За домашното насилие в Русия - с познато звучене и на български
Снимка: iStock/Guliver

Три сестри убиха баща си, 14-годишно момиче умря от глад, баща уби децата си... Съседите разказват постфактум, че са чували заплахите на бащата и са виждали, че момиченцето е недохранено, знаели са, че бащата е неадекватен и дори са слушали как убива децата си, но разказват сега, тогава са мълчали. Така започва материалът на руското издание ТОК за домашното насилие в Русия и всичко звучи до болка познато и у нас.

Добре е да се разбере, че жертвата на домашно насилие почти никога няма да потърси помощ сама. 60% от хората, попаднали в подобна ситуация в Русия, не се обръщат към полицията. 80% от обърналите се към полицията не са доволни от оказаната помощ.

Поредната българка, влюбена в насилието

В неделя станаха ясни детайлите около поредния ужасяващ случай на домашно насилие, завършил със смърт. 27-годишният Теньо Енчев пребил ...

В Русия от 2017 година насам за домашно насилие се прилагат административни наказания - заради промяна в Руския наказателен кодекс. Адвокатите поясняват, че след промяната в законодателтството в Русия пострадалият сам трябва да доказва травмите си и да събира доказателства. Естествено, когато си в потиснато състояние и без юридическо образование, е много трудно да се справиш сам, коментират експертите.

"Като я бие защо стои там? Да си тръгне!"

Психологът Татяна Орлова обяснява защо това не е толкова лесно: "Това е капан. В повечето случаи жертвата сама е избрала партньора си и чувства вина, че с него самия или с нея нещо не е наред. Второ, тя се надява, че насилникът ще се промени и тя ще се справи със ситуацията".

"Децата са си техни, ще ги възпитават, както сметнат за добре."

Психолозите съветват - когато знаете, че родител упражнява насилие над детето си, да подадете сигнал. Едно оплакване е по-добре от нищо.

Пребитото до смърт от мъжа си момиче отричало да е жертва на домашно насилие

Мъжът, който преби до смърт приятелката си в Айтос, е направил пълни самопризнания. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния ...

"Това не е моя работа, а работа на полицията."

Полицията и съдът са представители на обществото, в което подобни неща се считат за нормални. Преди мъжът на Маргарита Грачова да отсече китките ѝ в гората (бел. ред. - случаят е повече от ужасяващ), тя вече е била при участъковия и му е казвала, че мъжът ѝ я е карал в гората и я е заплашвал. Участъковият е провел "обяснителна беседа". Той има възможността да помогне и възможността да игнорира... Така е, докато повечето хора казват: "Това не е мой проблем, не ме занимавайте, имам си достатъчно проблеми".

Докато отношението на повечето е такова, ето какво може да направите, ако сте жертва на домашно насилие. Важно е да разбирате какво може да направите ако сте жертва на домашно насилие.

1. Да осъзнаете, че вие не сте виновни за това.

2. Да се свържете с кризисен център, където психолози и експерти ще ви подскажат как да действате и ще ви окажат юридическа помощ.

В Русия отмениха присъда на жена, убила мъжа си при самозащита

През май 2018 година Приморският съд оправда рускинята Галина Каторова, която по-рано бе осъдена на три години затвор за „умишлен...

3. Задължително регистрирайте последиците от насилието и се обърнете в полиция.

Домашното насилие не е проблем на едно семейство, това е социален проблем, който касае всекиго в обществото. Ако досега не ви се е случвало подобно нещо, това не означава, че няма да засегне някой от вашите близки, деца, внуци и т.н.

Ако някой бие, обижда, унижава жена, дете или другиго, не подминавайте със затворени очи и уши. Сигнализирайте в полицията, в специализираните центрове, дайте гласност на случая. Именно пълното ни безразличие развързва ръцете на тези морални изроди. Те не се страхуват от нищо, чувстват се безнаказани, заплашват, присмиват се, насочват оръжие, държат в страх дома си, целия район... Крайно време е да се осъзнае, че това не е техен семеен проблем, а наш, общ, човешки и не ни е все едно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари