Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

23824
Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Когато преди година руският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, много наблюдатели очакваха бърза победа за нашествениците. Тези ранни прогнози за руски успех не се сбъднаха поради редица фактори, включително по-висок дух и превъзходство във военната тактика от страна на Киев, но също така от решаващо значение бяха доставките на западно въоръжение.

Макар че в последните заглавия във вестниците се споменаваше много за потенциала на западните бойни танкове или системите за противовъздушна отбрана Patriot, с който да повлияят на изхода на войната, тези системи все още не са използвани на фронта.

Но има и други оръжия, които вече помогнаха да се промени ходът на войната. В свой анализ CNN представя три от тях, които украинците вече са използвали и са нанесли опустошителен за руснаците ефект.

Javelin

Бавим се с боеприпаси на Украйна: Признание на служебния военен министър

България не е изпълнила вероятно най-важната точка от списъка с одобрената от 48-то Народно събрание военна помощ за Украйна. Това стан...

В самото начало на войната бойците и от двете страни очакваха руските бронирани колони да започнат да навлизат в украинската столица Киев до няколко дни. Украинците се нуждаеха от нещо, което да притъпи тази атака, и го намериха под формата на управляемата противотанкова ракета Javelin.

Част от нейната привлекателност се крие в лесната ѝ употреба, както обяснява производителят Lockheed Martin, който разработва ракетата съвместно с Raytheon: "За да стреля, стрелецът поставя курсора върху избраната цел. След това командният пусков модул Javelin изпраща сигнал на ракетата преди изстрелване".

Веднага след като операторът произведе изстрела, той може да избяга в укритие, докато ракетата намери пътя си към целта. Това беше особено важно в първите дни на войната, тъй като руснаците оставаха подредени в колони, когато се опитваха да навлязат в градски райони. Операторът на Javelin може да стреля от сграда или зад дърво и да изчезне, преди враговете да успеят да отвърнат на удара.

Според Lockheed Martin ракетата Javelin също така е добра в прицелването в слабото място на руските танкове - хоризонталните им повърхности, тъй като траекторията ѝ след изстрелването прави така, че тя пада върху целта отгоре. Това може да се види на снимки от началото на войната, показващи руски танкове с откъснати кули. Често повредата е била нанесена от Javelin.

Всъщност въздействието на Javelin е толкова голямо, че два месеца и половина след войната президентът на САЩ Джо Байдън посети завода в Алабама, където се произвеждат, за да похвали работниците за помощта им в защитата на Украйна. "Вие правите гигантска разлика за тези бедни синове на оръжията, които са подложени на такъв огромен, огромен натиск и огнева мощ", каза тогава Байдън.

Готви се западен пакт за Украйна, подобен на НАТО, при Бахмут ври и кипи (ВИДЕО)

Великобритания, Франция и Германия работят върху пакт, който да замести членството на Украйна в НАТО. Идеята е пактът да е основа по-къ...

Javelin имаха и още едно предимство - особено актуално в началото на войната. Те бяха политически приемливи. "Ниската им цена и отбранителната им употреба ги правят политически по-лесни за предоставяне от други държави", пише Майкъл Армстронг - доцент в университета Брок в Онтарио - за Conversation. "За разлика от тях, правителствата не са съгласни да изпращат по-скъпи нападателни оръжия като военни самолети".

HIMARS

Високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS) е "доказала се в бойните действия, работеща във всякакви метеорологични условия, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, смъртоносна и бързо реагираща колесна система за прецизни удари", казват от американската армия.

По-конкретно - добре познатата HIMARS е 5-тонен камион, превозващ модул, който може да изстрелва шест ракети почти едновременно, изпращайки експлозивните им бойни глави далеч извън фронтовата линия на бойното поле. А след това бързо да променя позицията си, за да избегне контраудар.

"Ако Javelin беше емблематичното оръжие в ранните фази на войната, то HIMARS е емблематичното оръжие в по-късните фази", пише през януари Марк Канцян, старши съветник на Програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Доброволно на война: Грешката, за която Путин плаща скъпо (ВИДЕО)

Още към май 2022 година, руският президент Владимир Путин е заложил на "доброволчество" и по-активно сътрудничество с ултранационалисти...

HIMARS изстрелват боеприпаси, наречени GMLRS (управляеми ракетни системи за многократно изстрелване), които имат обсег от 70 до 80 км. А GPS-системите им за насочване ги правят изключително точни, в рамките на около 10 метра от предвидената цел.

През юли миналата година руският репортер Роман Сапенков заяви, че е станал свидетел на удар с HIMARS по руска база на летището в Херсон - територия, която по това време бе окупирана от силите на Москва. "Бях поразен от факта, че целият пакет, пет или шест ракети, се приземи на практика върху една стотинка", пише той.

HIMARS има два основни ефекта, пише Ягил Хенкин - професор в Командно-щабния колеж на Израелските отбранителни сили. Ударите принудиха "руснаците да преместят складовете си с боеприпаси по-далеч в тила, като по този начин намалиха наличната огнева мощ на руската артилерия в близост до фронтовата линия и затрудниха логистичната подкрепа", казва той.

Използването на ракети с голям обсег на действие за поразяване на цели като мостове е нарушило руските усилия за снабдяване, добавя Хенкин.

Системата HIMARS е произведена и патентована в САЩ от Lockheed Martin.

Дронът Bayraktar TB2

Молдова ли е следващата цел на Путин?

Напрежението нараства в Молдова, след като властите в страната обвиниха Русия, че е поставила основите за преврат, който може да въвлеч...

Проектираният в Турция дрон се превърна в един от най-известните безпилотни летателни апарати в света благодарение на използването му във войната в Украйна. Той е сравнително евтин, изработен е от готови части, има смъртоносен удар и записва убийствата си на видео.

На тези видеокадри се вижда как Bayraktar TB2 унищожава руска бронетехника, артилерия и снабдителни линии с ракети, лазерно управляеми ракети и интелигентни бомби, които носи.

"Видеоклиповете на TB2 са перфектен пример за модерна война в ерата на TikTok", пише Аарън Стайн - старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, на уебсайта на Атлантическия съвет. TB2 не е "магическо оръжие", но е "достатъчно добро", добавя той.

Като негови слабости Стайн посочва липсата на скорост и уязвимостта му от противовъздушната отбрана. Статистиката от бойното поле, изглежда, потвърждава това. Според уебсайта за разузнаване с отворени данни Oryx - 17 от 40 до 50-те Bayraktar TB2, които Украйна е получила, са били унищожени в бой.

Зеленски уволни командира на военните в Донбас

Едуард Москальов, командир на Съвместната операция на силите (СОС) на украинските сили за сигурност, беше отстранен от поста си с указ ...

Стайн обаче уточнява, че броят на загубите се компенсира от ниската цена на дроновете, което означава, че те могат да бъдат сравнително лесно заменени.

Всъщност планът за създаване на линия за сглобяване на дронове в Украйна е бил в ход още преди войната. Използването на безпилотните летателни апарати може да спаси живота на украинските пилоти, които в противен случай щяха да изпълняват мисии.

Последните доклади от Украйна показват, че TB2 може да играе по-малка роля, тъй като руските сили разбират как да се борят с него, но неговите почитатели казват, че той е донесъл ценни резултати, когато позицията на Украйна е била най-несигурна.

Видеоклиповете с руски убийства са били "страхотно средство за повдигане на духа", казва пред CNN в началото на войната Самюел Бендет - старши научен сътрудник в Центъра за военноморски анализи за Русия (CNAS).

ОЩЕ: Беларуски партизани удариха един от най-важните руски самолети (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари