Защо Скопие отказва паспорти на македонските изселници в Турция?

10723
Защо Скопие отказва паспорти на македонските изселници в Турция?
Снимка: iStock/Guliver

Властите в Скопие отказват да издават паспорти на македонски изселници в Турция. Това съобщава електронното издание на близкия до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ вестник „Вечер“, цитирано от агенция "Фокус".

От редакцията отбелязват, че по-голямата част от тези хора вече имат турско гражданство, но държат на македонския паспорт, за да запазят връзката с корените си. Македонските емигранти в Турция се стремят към получаването на паспорт от родината си от години, но въпреки че отговарят на всички законови изисквания за двойно гражданство, властите в Скопие остават глухи за тях. Изселниците твърдят, че не разбират защо исканията им са отхвърлени.

За да се привлече внимание към проблема, множество емигранти от югозападната ни съседка този уикенд събраха подписи на Балканския фолклорен фестивал в Измир, който ще бъде предаден на македонското посолство в Анкара и препратен на Министерството на външните работи в Скопие.

Бундестагът обещава зелена светлина за преговори със Северна Македония

Германският Бундестаг ще даде зелена светлина за начало на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, предаде агенция МИА, цитира...

„Нашите говорят, че паспорт не може да се получи. Родителите ми живеят в Турция от десетилетия и са лоялни към нея, тя е държава, която е осигурила на потомството им добър живот и образование, но те никога не са забравили родното си място. Напротив, ние говорим македонски у дома, т.е. на стария битолски диалект и винаги, когато се появи възможност, с удоволствие отиваме в Битоля. Сега желанието на баща ми, който е на повече от 70 години, е да дойде поне веднъж в Македония и да види роднините си в Битоля. Разбира се, той може да го направи с турски паспорт, но би бил още по-щастлив да го направи с македонския“, разказва Хюсеин Хараташ пред журналисти на вестника.

Конституцията на Република Северна Македония предвижда, че получаването на гражданството е регламентирано със закон и не може да бъде отменено. Едно от условията за получаване му е свързано с произхода, т.е. ако кандидатът е роден или има родители, които притежават македонски паспорт.

На въпрос на изданието защо процедурата по издаване на паспорти се бави, Министерството на външните работи в Скопие е изпратило писмен отговор, от който обаче според редакцията не става ясно защо на македонските емигранти не се издават паспорти.

„Министерството на външните работи се произнася индивидуално по заявление за гражданство на Република Северна Македония, подадено съгласно чл. 14 (консолидиран текст от 25 юни 2004 г.) от Закона за гражданството и чл. 6 от наредбата за установяване на критериите за конкретен научен, икономически, културен, спортен или друг национален интерес за гражданството (Държавен вестник № 9/2005). По този начин се счита, че има особен национален интерес от придобиването на гражданство на Република Северна Македония в контекста на член 6, ако чужденецът, който е кандидатствал за гражданство, не е емигрант от Република Северна Македония, и ако той отговаря поне едно от следните условия:

- с произход от Република Северна Македония, живеещ извън нейните граници и знае македонски език;

Екатерина Захариева потвърди подкрепата за евробъдещето на Албания

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за европейското бъдеще на Албания и Република Север...

- иам положителна публицистична дейност за историята, политическото и икономическото развитие на Република Северна Македония;

- предприема дейности, които утвърждават Република Северна Македония в света;

- работи активно в асоциациите и общностите на Република Северна Македония в чужбина.

Наличието на конкретен национален интерес, основаващ се на горните критерии, в зависимост от установените компетенции, се оценява от Имиграционната агенция, МВР и Министерството на външните работи", се казва в писмения отговор на МВнР.

"Вечер" отбелязва още, че Турция има няколкостотин хиляди емигранти от Македония, като посочва, че те варират между 600 хиляди и един милион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари