Цветовете от природата актуални в интериора

4110
Цветовете от природата актуални в интериора
Снимка: Кроношпан

Дървесни нюанси като лешник, орех и кестен са сред най-търсените декори, хитови са плочите с  истинско алуминиево покритие за по-луксозните проекти. 

Как да обзаведем дома и да го декорираме така, че да е стилно, красиво и практично?! Попитахме няколко експерти кои са най-новите тенденции в интериора и какво би било полезно за хората, които тепърва започват ремонт или искат да сменят мебелите у дома си?

Арх. Благовеста Дименчева,

Дизайн център, Кроношпан България

Работим с много клиенти, дизайнери и архитекти и това, което  наблюдаваме напоследък, е че доста търсени са  матовите повърхности в пастелни тонове: сатен, кашмир, антрацит и базалт. При цветовете предпочитани са масленозелените и тъмносините тонове. Като акцент в проектите често виждаме и по-нежни розови нюанси, керемидено червени и охра.

В интериорните решения за спалня чест избор е текстилът. Използва се в съчетание с по-тъмни монохромни декори (лате, антрацит, базалт) или натурални дървесни декори. При дървесните плочести материали все по-предпочитани стават по-тъмните с орехов или по-експресивен дъбов рисунък. В проектите на дизайнери и архитекти напоследък са предпочитани също и по-топлите червеникави нюанси.

През тази година някои от най-актуалните тенденции са вдъхновени от естествените повърхности: дърво, камък и мрамор. При нас например нова и изключително популярна е серията Harmony, при която текстурите следват плавно извивките и линиите на дървесния дизайн, като създават истинска хармония и усещане за висок клас обзавеждане. Хитови са и по-тъмните дървесни декори и експресивните нюанси, които са с наситени цветове, релеф, триизмерна текстура и напомнят на красотата на естествените материали. Много популярни са натуралните дъбови репродукции с акцентирани дефекти и пукнатини. Тези декори са характерни и търсени заради това, че се отличават със запълнени с тъмна патина дълбоки пукнатини и синхронизирана текстура, които създават рустикален ефект.

При кухните например актуална тенденция са каменните, бетонни и мраморни декори със сиви, бежови и по-контрастни жилки. Новите декори, които ние произвеждаме, използват изключителна технология за дигитален печат, така че по цялото продължение на плота да няма повторение на шарката.

Жельо Черкезов, Ламина

С напредването на технологиите производителите на плочести материали успяха да създадат множество декори с най-различен дизайн, цветове и покрития. Така ламинираните ПДЧ и плотовете от многопластен HPL успяха да заместят до голяма степен естествените материали като фурнир и камък.

При дървесните декори (корпус и лице) изключително търсени са шарки като дъб, орех, бук с натурални цветове, както светли, така и тъмни. Набляга се на естествени структури (порести и синхронни).

При монохромните декори бестселъри си остават сиво, черно, бежово. Сред трендовете за тази година са и пастелните цветове (наблюдава се и при автомобилите) зелено, сиво, петрол, синьо, базалт. Това, което наблюдаваме при нас като търговци, е че определен декор става търсен бързо,  след като е интегриран в моделите на големите фабрики и вериги. Там автоматично стига до повече хора и съответно започва да се търси и при индивидуалните проекти.

При фронталните елементи от по-високия ценови сегмент боядисаният МДФ си остава фаворит, но напоследък го заместват с МДФ плочи с PVC, PET или акрилно покритие. Предимството на тези плочи е, че са с голямо разнообразието от цветове, а ако се кантират прецизно, добиват ефект на  боя, при това на по-добра цена и с по-малко време за довършителни дейности.

Ако говорим за тип повърхности – търсят се и гланц, и мат, това зависи от дизайна и интериорния проект. Кантовете на мебелите напоследък са още по-тънки, елегантни, почти без остри ръбове.

При кухненските плотове също забелязваме актуална тенденция: вместо добре познатите ни обли профили, започват да се налагат такива, които са прави с кантове.  Много популярни са и компактните плотове от многопластен HPL, които са  с висока устойчивост. Често ги използват за по-големи помещения, които обособяват място за кухненски острови. Търсени са заради сравнително лесната обработка, добрата цена и достъпност. Освен това са добра алтернатива на техническия камък. Модерни са също и керамични плотове за кухня, но още не са толкова популярни. При гърбовете за кухни широко разпространени са термоустойчивите варианти, но напоследък отново навлизат и такива с керамични плочки.

В скъпите проекти по поръчка и  реализирани от дизайнери, навлизат и метални декори от истински алуминий с драскана структура от цветове, мед, злато, платина. Те са ефектни, красиви и създават наистина усещане за лукс и уникалност на интериора.

Екипът на Кастамону България

Съвременните тенденции в интериорния дизайн са доста пъстри и понякога противоречиви, точно какъвто е и светът, в който живеем. Много често се оказва, че най-новите и актуални трендове са всъщност позабравени стари, но с нов прочит и място в съвременните интериорни проекти. Цветовете, които задават тона през тази година, отразяват желанието на хората, домовете да са изпълнени с комфорт и да напомнят за силната връзка с природата.

Зеленото определено е един от актуалните нюанси в съвременните интериорни трендове, вечна класика, която красиво се съчетава с дърво и други естествени материали. Можете да изберете нежен оттенък или по-ярък и запомнящ се цвят. Актуален в момента е свежия и нежен декор Мента, който оказва благотворно влияние върху настроението и създава усещане за лекота и безгрижие. Този нюанс на зеленото лесно се вписва в интериора на всяко помещение. През тази година цветовете, които поддържат настроението позитивно и хармонично, си проправят път в светлината на прожекторите. Особено, ако прекарвате повече време у дома, е важно  пространството да създава усещане за уют и комфорт, а защо не и доза романтика. Перфектен пример за такъв декор е Прасковеното Розово.

Богатите землисти, шоколадови и карамелени дървесни тонове, изживяват своеобразен ренесанс и пресъздават ретро тенденции от 70-те години на миналия век в съвременните дизайнерски решения. Те отразяват възродения интерес към използването на естествени материали, които да добавят текстура и характер към интериорните пространства. Лешник Рустик е декор с добре изразени жилки, широка, изсечена шарка, който създава усещане за масивна дървесина.

Органичните цветове и красивите градиенти на този декор го правят изключително подходящ за приложение в разнообразни интериорни стилове. Това е кампания на БКДМП „Мебелите на България – традиция и иновации“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com