Все повече посетители в музеите, достигат броя на тези в кината и театрите

105632
Все повече посетители в музеите, достигат броя на тези в кината и театрите
Снимка: БГНЕС

Вчера Националният статистически институт най-сетне отчете това, което се виждаше с просто око. Броят на посетителите в музеите на страната рязко се е вдигнал и почти е стигнал броя на посетителите в кината и театрите. Мисля, че даже ги е минал. Това съобщи за Агенция „Фокус” проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Ние не можем да отчетем броя на посетителите в дните с безплатен вход. Разбира се, използваме т.н. „полицейски” метод (по който МВР брои митингуващите), но той все пак води само до приблизителни резултати. Входът в Националния исторически музей бе безплатен в дните около Коледа, Нова година, 19 февруари, на Велика събота, Гергьовден и Нощта на музеите. По полицейския метод в музея за 8 часа са влезли по 30 000 души на ден, т.е. общо 210 000 души. А годишно музея се посещава с билети от 252 000 души. Като се има предвид, че на 23 и 24 май музеят ще бъде отново с безплатен вход в чест на Празника на българската писменост и култура, то е явно, че посетителите поне в НИМ с билети и без билети ще се изравнят. Иначе казано в края на 2014 г. НИМ ще има половин милион посетители. За сравнение – през 2001 г. е имал 31 000 посетители годишно”, заяви проф. Димитров.

Лятно училище в музея

Фондация Изиарт създаде проект Лятно училище в музея - уникално по рода си лятно училище, което ще се проведе през месец...

„Времето се оправи и народът вече може да щъка из природата. А сред природата вече има доста музеи на открито. С европейски пари бяха реставрирани в последните години крепости, църкви и манастири. Къде? Към реставрираните частично още при комунизма крепости Царевец, Плиска, Преслав, Ловеч, Шумен и Калиакра следва да се прибавят: Крепостите и църкви при Белчин, Созопол, Акра (при Черноморец), Урдовиза (Китен), Бяла (Варненско), Ялата (Каварна), Минерални бани (Хасковско), Мезек (Свиленградско), Маточина (пак там), Самуилово кале (Петричко), Траянови врата, Овеч (Провадия), Мездра, Остров „Св.Анастасия” до Бургас, Перистера (Пещера), Перперек, „Св.40 мъченици” – в Търново, „Св.Петър и Павел и Св.Димитър (пак там), Земенски манастир, Църквата в Добърско, Боянската църква, Вила Армира в Ивайловград, Крепостта Петрич при Асеновград, Татул (Кърджалийско).

Така че напред българи през уикенда. България вече има какво да покаже на пазара на културно-историческия туризъм. Само не и през тази неделя – трябва да се гласува за Европейски парламент. Дори и само защото 80 % от парите за реставрация на горепосочените обекти идват по европейски програми”, добави проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт