X
 
 

Стажант-депутат: Държавното управление греши, като не слуша народа

1089
photo of Стажант-депутат: Държавното управление греши, като не слуша народа
Снимка: Actualno.com/Рамадан Ахмедов
Стажът „Стани депутат за един месец“, организиран от младежката стрруктура на БСП, приключи. Финалът бе поставен официално вчера (06.12.18 г.) в Народното събрание, където на участниците бяха връчени сертификати за успешно завършен стаж. Единственият асеновградчанин, участвал в инициативата - Рамадан Ахмедов – сподели впечатленията си пред Actualno.com.

Той разказа, че се е запознал с интелигентни, ерудирани и образовани млади хора от други градове на страната, интересуващи се от политика и най-вече от бъдещото развитие на България. „Съвместната работа с менторите и с другите стажанти ме обогати с ценни познания, както в професионален, така и в личен план.“, обяснява момчето. Впечатленията на Рамадан от стажа са, че за месец той лично е придобил добър опит и е повишил квалификацията и познанията си в сферата на политиката. По думите му, стажът развива аналитичното мислене и учи да бъдеш гъвкав и да цениш времето си, да планираш и да мислиш в перспектива.

„Средата по време на стажа, ме направи по-уверен и комуникативен, по-инициативен и отговорен. Случиха ми се интересни запознанства, срещи и размяна на контакти с народни представители, участие в дискусии и дебати по-най различни теми. Участвах в разисквания по важни теми, като намаляване броя на депутатите в българския парламент, през преминаване управлението на страната ни в президентска република и въвеждане на електронното гласуване до Истанбулската конвенция, мигрантската криза и легализация на марихуаната.“, разказва асеновградчанинът.

Единият от общо двата въпроса, които е имал възможността да зададе Рамадан Ахмедов, е свързан с развитието на библиотеките в България и защо държавата им отделя изключително слабо внимание. И още - защо не се отпускат достатъчно средства и не им се прави реклама, а ако дадена община откаже да финансира библиотеката, то същата трябва ли да затвори врати? Асеновградчанинът е запитал народните представители какво ще направи държавната власт, за да се привлече интересът на младите хора към библиотечната институция. Другият въпрос, който Рамадан е отправил към депутатите, е какво ще направи държавата с паметниците на културата, които не се поддържат и вследствие на това, се рушат. Като пример, той е посочил изгорелите тютюневите складове в Пловдив, Царските Конюшни и Захарната Фабрика в София, проблемът със собствеността на къща „Яворов“, изпепеления дом на Йордан Йовков във Варна, където той е живял, и творил и още стотици други паметници на културата, които се намират в същото състояние.

Ако един ден стана депутат...

Асеновградчанинът Рамадан Ахмедов е сред избраните младежи да стажуват в българския парламент. Целта на инициативата е да се провокират...

Младият стажант разказа, че е присъствал и на парламентарния контрол, който се проведе на 30.11.18 г., но там не е получил възможността да задава въпроси.

Actualno.com попита Рамадан Ахмедов, след стажът му в Народното събрание къде смята, че грешат управляващите и на какво трябва да се обърне най-спешно внимание, за да излезе България от продължаващата криза. Момчето подчерта, че грешката на държавната власт е, че не се вслушва в думите на народа и по-конкретно - в гласа на младежите. „За депутатите младите са хора, които не се интересуват от политика. Те ги смятат за апатични и безлични. Но напротив - между тях има и много младежи, които живо се интересуват от политическия живот в страната и от съдбата на България. Още една голяма грешка, която допускат управляващите е, че в парламента депутатите се делят на партии, дори по значими за обществото теми. Естествено, разбирам, че всяка партийна група има различия в своята програма и управление, но когато става въпрос за бюджет, здравеопазване, военна отбрана, национална сигурност, правосъдие, образование, престъпност, насилие над жени и други, депутатите трябва да се обединят и да постигнат консенсус. Та нали отгоре на сградата на Народното събрание пише националния девиз на страната ни, а именно: „Съединението прави силата“! Аз също бих го интерпретирал и с поговорката „Сговорна дружина планина повдига“. Само и единствено, когато сме обединени, съединени и истински сплотени, само тогава можем да излезем от тази дълбока бездушевност, в която сме потънали“, изрази категоричното си мнение стажантът от Асеновград, включил се в инициативата на БСП за млади депутати.

Рамадан Ахмедов коментира, че България може да се справи със ситуацията, в която се намира, ако на първо място се увеличат доходите на българина. Момчето смята, че към момента средствата на обикновения гражданин в България стигат само за храна, сметки, транспорт до работното място и лекарства. И затова в Европейския парламент ни познават, като „работещите бедни“ – българинът работи, за да плаща сметките си. Не му достигат финанси за други занимания и интереси, като почивка или културни мероприятия. Втората стъпка към излизане от кризата, според стажантът депутат е съхраняване и предаване на ценностите от поколение на поколение. Друго, което би извело България напред и би задържало младите тук, според асеновградчанина, е намиране на работа по специалността за завършващите образованието си. И много младежи имат желание да стартират бизнес в България, но средата е рискова, а държавата не прави достатъчно за да стимулира малкия и средния бизнес, защото всичко се „поглъща“ от големите компании. „Емиграцията и раждаемостта са проблеми, които управляващите трябва да решат в най-скоро време, защото ние сме застрашени от физическо изчезване, като нация. Нужни са спешни мерки именно в тази насока“, заяви младежът.

Стажантската програма „Стани депутат за един месец” е проект на Младежко обединение в БСП–София, който се реализира за втори пореден път. Екипът на Actualno.com отправи запитване към структурата, относно хонорарите, които ще получат депутати и стажанти за положения труд. От организацията отговориха, че програмата не изисква финансови средства и за реализирането й Младежкото обединение в БСП–София разчита на времевия и човешкия ресурс, като и менторите, и стажантите участват на доброволни начала. Ръководители на асеновградчанина Рамадан Ахмедов в стажа му през изминалия месец бяха народните представители Теодора Халачева (най-младият народен представител в 44-то Народно събрание), Стоян Мирчев и Георги Стоилов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Напрежението сред служителите сложи на т...

Ще бъде ли закрит нощният градски транспорт? Този въпрос излиза на дневен ред след като транспортните синдикати към КТ "Подкрепа" е КНС...

Последно в Актуално