Свлачище заплашва новото съоръжение между Асеновата крепост и Лясково

2845
Свлачище заплашва новото съоръжение между Асеновата крепост и Лясково
Снимка: Наси Маркова

Новоизграждащото се в момента съоръжение в участъка при свлачището между Асеновата крепост и село Лясково може да бъде компрометирано, ако скоро не започне изграждането на подпорна стена на републиканския път Асеновград – Бачково. Това заяви днес изпълняващият длъжността кмет на града инженер Пламен Йончев, предаде кореспондентът на Actualno.com от града.

Той обясни, че е подготвено за изпращане поредно писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и до Агенция „Пътна инфраструктура“. Чрез документа Община Асеновград сезира за проблема и моли Държавата да влезе в правомощията си, като започне укрепването в свлачищната зона в най-кратък срок. Припомняме, че преди месец на пътя Асеновград – село Лясково започнаха укрепителните работи. Отпусната бе сума в размер на 1 300 000 лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Асеновградчани от улица „Гергана“ са принудени да ходят с гумени ботуши на работа

Изцапани с кал да отиват на работа и на училище ежедневно са принудени жители на квартал „Горни Воден“ в Асеновград, съобща...

„Ако в рамките на около пет месеца не се укрепи цялата местност при свлачището, която е с обща площ 20 деката, ще бъде комрпометирано и това съоръжение, което в момента изграждаме с близо 100 пилоти, поставени на дълбочина осем метра“, каза Йончев.

Той допълни, че в ремонтния участък към Асеновата крепост предстои изграждане на подпорна стена с мантинели, висока около 2,50 метра. Отделно ще бъде извършено и анкериране в скала, както и цялостно преасфалтиране на отсечката. Изпълняващият длъжността кмет на Асеновград посочи опасението си, че вследствие от свличане на земната маса върху пътя от републиканската пътна мрежа, може да се оголят основите на пилотите и така да се наруши целостта на новото съоръжение. Йончев обобщи, че досега няма отговор на писмата на Общината, от страна на държавата.

Той допълни, че са предвидени допълнителни средства, които също са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Обмисля се да се извърши преработка на проекта, във връзка с допълнително отводняване на повърхностни води в района, с цел окончателно решаване на проблема в участъка. Йончев увери, че за коледните и новогодишните празници тази година пътят от Асеновград към селата Лясково, Яврово и Добралък ще бъде пуснат изцяло, без да има ограничение или затруднение на движението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com